Yüzey işlem grubunda Türkçe Vibrasyonlu Yüzey İşlem Teknolojileri denilen alanda, bu grubun sarf malzemelerinin üretimi alanında ve kumlama teknolojilerinde faaliyet gösteren Kromaş Metal ve Makina Sanayi Ltd Şti Genel Müdürü Dr. Tayfun Sığırtmaç, 2019’un firmaları için dengeli bir büyüme yılı olacağını söyledi.
    

-    Bu yıl odaklanmayı hedeflediğiniz sektörler hangileri?

Yüzey işlem grubunda İngilizce Mass Finishing denilen fakat Türkçe Vibrasyonlu Yüzey İşlem Teknolojileri dediğimiz alanda, bu grubun sarf malzemelerinin üretimi alanında ve Kumlama Teknolojileri alanında faaliyet gösteriyoruz. 

Özetle geniş bir çözüm yelpazesi ile yüzey işlem konusunda müşterilerimizin çok sayıda teknik beklenti ve ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Bu kapsamdaki yüzey işlem konusunda sunduğumuz çözümlerin temel konu başlıklarını şöyle gruplandırabiliriz; metal ve metal olmayan yüzeylerin parlatılması, parça yüzeyindeki kir, operasyon yağı ya da cüruf temizlenmesi, çapaklarının alınması, köşe radyüsleme, yüzey eskitme, boya ve kaplama öncesi hazırlık, vb. prosesler şeklinde sayabiliriz. 

Kromaş firması, dünyanın yüzey işlem konusunda en büyük firmalarından biri olan Alman Rösler Group’un bir üyesi. Kromaş markası ile Türkiye’de yüzey işlem makine ve sarf malzemeleri üretip hem iç pazara hem de ihracat ile dünyaya satış yapıyoruz. Yüksek teknolojik seviyeli Rösler markalı makine, ürünler ve çözümler ise Almanya’da üretiliyor ve bunları  Kromaş firması çatısı altında Türkiye pazarında müşterilerimize sunup, onların üretip performanslarını ve verimliliklerini arttırıyoruz. 

Bir de 2015 yılından bu yana Rösler adı ile Kromaş firmamızda ürettiğimiz Askı Tip, Tamburlu Tip, Manual Kumlama Kabini olarak bazı kumlama makinelerini de başarı ile üretip hem iç pazara hem de globalde Rösler’in müşterilerine gönderiyoruz. 

Bizim Kromaş olarak içerisinde aktif rol aldığımız Yüzey İşlem Sektörü yapısı itibarı ile çok farklı ve çok sayıda sektöre hitap etmektedir. Bunlar arasında Otomotiv, Beyaz Eşya, Mobilya Aksesuarları, Kuyumculuk, Tekstil Aksesuarları, Bağlantı Elemanları, Doğal Taş, Medikal, Havacılık vb. birçok farklı sektör geniş bir yelpazede hizmet verdiğimiz sektörler. O nedenle odak sektör belirlememiz hayli zor. Fakat genel anlamda bu yıl daha yoğun çalıştığımız ve çalışmayı hedeflediğimiz sektörler arasında Doğal Taş – Mermer sektörü, Otomotiv Yan Sanayi, Makine üreticileri, Medikal ve Havacılık sektörlerini sayabiliriz.  Yüzey işlem doğası itibarı ile metal ya da metal olmayan malzemelerin yüzeyinde istenilen teknik ve estetik etkiyi yaratmak anlamına geldiği için bu saydıklarım dışında birçok farklı sektöre de hitap ediyor ve yoğun çalışıyoruz. 

-    2019 – 2020 iş gündeminizde neler var?

2019 yılı bizim için dengeli bir büyüme yılı olacak. 2015-2018 yılları arasında EUR bazında 2 kat, TL bazında ise 3 katlık bir büyüme performansı gösterdik. Bu yıl ise büyümeye odaklanmanın yanında özellikle verimlilik, organizasyonel yapılanma, yalın üretim gibi yeni bir büyüme adımının altını dolduracak iç iyileşme dinamiklerine ile birkaç kritik ülkede yeni yapılanmalara odaklanacağız. Bu yıl büyüme hedefimiz Euro olarak yüzde 20 seviyelerinde. 

Türkiye’de çok volatilitesi yani değişkenliği yüksek bir ekonomik durumla karşı karşıyayız. Bu dönemde uzun vadeli değil kısa vadeli planlar ve hedefler yapmak dahi oldukça zorlaştı. O nedenle daha dengeli bir büyüme ile yapısal iyileşme ve verimlilik bu yıl odağımızda olacak. 

Bunun yanında 2018 yılının son çeyreğinde özellikle Almanya ve Benelux bölgesinde müşterilerimize hizmet vermek ve  o bölgedeki satış ağımızı genişletmek için Kromaş GmbH firmasını Almanya’nın kuzey batı bölgesinde kurduk. Başarılı bir yapılanma dönemi sonrası müşterilerimize hizmet vermeye başladık. Bu yeni şube yapılanması ile hem ihracatımıza önemli bir katkı hedefliyor hem de o bölgede pazar payımızı arttırıp etkin olmayı hedefliyoruz.

Röportajın tamamını gelecek sayı Makina ve Aksamları dergimizden okuyabilirsiniz.