Borçelik’in, kaliteli iş gücünü artırmaya yönelik hayata geçirdiği Borçelik Teknik Akademi (BTA), Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı kapsamında IBM ile iş birliği gerçekleştirdi. Öğrencilerin mesleki ve özel hayatlarına katkıda bulunan programa entegre edilen IBM’in SkillsBuild programıyla meslek lisesi öğrencileri, dijitalleşen dünyaya uygun olarak yeteneklerini geliştirme imkânı yakalayacak.

PİLOT ÇALIŞMAYA 600'Ü AŞKIN ÖĞRENCİ KATILACAK

IBM, 2030 senesine kadar 30 milyon kişiye yeni beceriler sağlamayı taahhüt ediyor. Bu kapsamda hayata geçirdiği SkillsBuild programıyla Yapay Zeka, Bulut Teknolojileri, Blokchain, Nesnelerin İnterneti, Veri Bilimi, Siber Güvenlik gibi dijital yetkinliklerin beraberinde pazarlama, çeviklik, iş başvurusunun temelleri gibi farklı konularda uzman becerilere ilişkin eğitim ilere yer veriyor. IBM ve Borçelik arasında yapılan iş birliği ile iki şirketin eğitim ve beceriler alanında yapmış olduğu çalışmaların vizyonu çerçevesinde programın kullanımının artırılması amaçlıyor.

Meslek liselerinin 11. ve 12. sınıfında başlayan Borçelik Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı, IBM iş birliği ile 9. ve 10. sınıfları da programa dahil ediyor. İki kurum arasındaki ortaklık sonucu pilot çalışmalar Gemlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi makina, metal ve elektrik-elektronik bölümü öğrencileri ile Atatepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bilişim ve ulaştırma bölümü öğrencileri ile gerçekleştirilecek. Bu kapsamda 9. sınıfta eğitim gören 260 öğrenci, 48 konu başlığı altında 500 dakika, 10. sınıfta eğitim gören 380 öğrenci ise 13 konu başlığında 440 dakika eğitim alacak. Diğer bölümlerdeki öğrenciler de isteğe bağlı şekilde eğitim ilerden yararlanabilecek. Dijital eğitim ileri alan ve uzmanlaşmak isteyen öğrenciler ayrıca BTA tarafından verilecek seminer ve workshoplarla desteklenecek. Belirli konular özelinde davet edilecek konuk konuşmacılar tecrübelerini öğrencilerle paylaşacak.

HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK

IBM SkillsBuild üstünde verilen Türkçe içerik üstünden, öğrenciler tamamladıkları eğitim iler sonucu rozetler kazanabilecek. “Profesyonel Beceriler Rozet Programı”nı tamamlayan 9. sınıf öğrencileri ve “Yeni Teknolojileri Keşfedin Rozet Programını” tamamlayan 10. sınıf öğrencileri, 11. sınıfta başlayan Meslek Lisesi Gelişim Programı’na katılımda ve 12. sınıfta yapacakları iş yeri stajında önceliğe sahip olacak.

"GENÇLERE IŞIK TUTMAYI HEDEFLİYORUZ"

Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı ile yaş, cinsiyet ya da sosyal sınıf ayrımı gözetmeden herkezin eğitime ulaşma hakkını sahiplendiklerini belirten Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır, şu ifadeleri kullandı:

"Parlak geleceğin fakat eğitim ile mümkün olduğunun bilinci ile hareket ediyor, meslek eğitimini bir sorumluluk olarak görüyoruz. BTA liderliğinde bütünüyle gönüllülük esasıyla yürütmüş olduğumüz Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı bir çok noktaya dokunan kıymetli bir proje. Program ile doğru yönlendirme yapılamayan gençlere ışık tutmayı, kişisel ve teknik anlamda öğrencilerin yetkinliklerini geliştirmeyi, potansiyellerini keşfetmelerini, her şeyden önemlisi öğrencilere umut vermeyi ve özgüven aşılamayı hedefliyoruz. Kız öğrencilerin programa katılmalarını da çok önem veriyor, ilgili okullarla iş birlikleri gerçekleştirerek sanayide kadın çalışan temsilinin artış göstermesi adına çalışmaktayız. IBM ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğiyle gençlerimizi, dijitalleşen dünyaya uygun yeteneklerle donatmaya yardım etmekten dolayı mutluluk duyuyoruz."

"AKTİF İŞ ARAYANLAR İÇİN DE İMKANLAR SAĞLIYORUZ"

İş birliğine ilişkin IBM Türk Genel Müdürü Volkan Sözmen ise, şöyle konuştu: 

"21’inci yüzyılın iş gücü için gereken beceriler devamlı değişiyor. Eğitimin sunabildiklerinin de artık çok daha farklı olan teknolojik bir dünyaya uyarlanması da bir ihtiyaç. Bu sebeplerle yeni yeteneklerin gelişimi için sunulmakta olan fırsatların, toplumumuzun her kesimine erişmesi daha da önem kazanıyor. Bu ihtiyaçları karşılamak ve değişen dünyanın gerektirdiği yeteneklerin gelişimi için başlattığımız IBM SkillsBuild Programı’nın kurumsal iş birlikleri ile sürmesi bu yolda attığımız önemli bir adım. SkillsBuild ile bedava dağıttığı dijital eğitimler ve dijital rozetler dışında ayrıca aktif iş arayanlar için de pratik kariyer hazırlık kaynakları sunuyoruz."

450 ÖĞRENCİ MEZUN OLDU

Borçelik Meslek Lisesi Öğrenci Gelişim Programı kapsamında öğrenciler koçlarla eşleştiriliyor ve iki sene boyunca öğrenciler kişisel ve teknik eğitim ilerini koçlarıyla beraber devam ettiriyor.

Programa dahil olan öğrencilerin tüm eğitim ve gelişim karneleri “Borçelik Stajyerim” programında takip ediliyor, açık ilanlar anlık olarak programdan mezun olan öğrencilerle paylaşılıyor. Programdan mezun olan öğrencilerin öncelikle Borçelik bünyesinde istihdam edilmesi amaçlanıyor. Her yıl 4 meslek lisesinden yaklaşık 90 öğrenci eğitim ve gelişim faaliyetlerine katılırken, bugüne dek programdan 450 öğrenci mezun oldu.