ST Endüstri Radyo’ya önemli değerlendirmelerde bulunan Festo Türkiye Genel Müdürü Osman Türüdü, makina sektörünün hedeflerine ulaşabilmesi için ölçekleri büyütmesi gerektiğini ifade ederek “Birleşmemiz ve dünyaya açılmamız lazım. Önce bir araya gelerek iş yapmayı öğrenmemiz, ikincisi de katma değer oluşturmamız gerekiyor” dedi.  

“Festo kendini pnömatik, otomasyon teknolojileriyle geliştirmiş ve şu anda hareket teknolojisi firması olarak konumlandık” diyerek Festo’nun odak noktalarını paylaşan Türüdü, “Makina imalat sanayisine teknolojiyi anlatırken üç temel konuyu ele alıyoruz: 1- Bu işin teknolojik bacağı var. 2- organizasyon bacağı var. 3-İnsan ayağı var. Bu üç önemli ayağa dikkat etmeniz lazım diyor, son dönemde olduğu gibi en önemli ayağın da insan ve organizasyon olduğunun her zaman altını çiziyoruz. Şimdi bu değişimlere ayak uyduramayan firmaların da en önemli yaşadığı sorunun kültür olduğunu düşünüyoruz. Bunun acı örnekleri de var. En iyi örnek Kodak‘tır. Kodak, dijital fotoğraf makinasını bulmuştur ama bulduğu dijital fotoğraf makinası ileriki süreçte kendi hayatını bitirmesine neden olmuştur. Organizasyonların ve insanların bu teknolojik değişimi, sosyal değişimi yaşayabilmeleri, adapte olabilmeleri ve kendilerini geleceğe hazırlamaları bence en önemli nokta. Türkiye’de makina sektörü içerisinde en başta gelen iki nokta olarak düşünüyorum” dedi.

Makina sektörünün sorunlarından önce durum tespitinin doğru yapılması gerektiğini söyleyen Türüdü, “Sektörde 13 binin üzerinde firma var ve 17 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Almanya‘da 6 bin firma var ve 300 milyar dolar ihracat yapıyorlar. Dolayısıyla ölçekleri büyütmemiz lazım. Bunun için de birleşmemiz ve dünyaya açılmamız lazım. Önce bir araya gelerek iş yapmayı öğrenmemiz, ikincisi de katma değer oluşturmamız gerekiyor.  Katma değer ancak başarılı organizasyonlarla ve başarılı insanlarla olabilir. İnsanları sadece bir öğretim sürecinden geçirmek yeterli değil, uygulayarak, analiz ederek, yaratıcılıklarını geliştirerek, yenilikçilikle beraber değer yaratacak mekanizmaları kurmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

Türüdü, konuşmasının devamında “Katma değer sorunu nerede diye baktığımız zaman birincisi ölçek, ölçekleri büyütmek lazım. İkincisi eskiden daha çok finansal sermayeye dayalı katma değer üretimi varken artık yenilikçilik, yaratıcılık üzerinde oluştuğunu görüyoruz.  Dolayısıyla bu katma değerin de insan sermayesi ile sağlanabileceğini görüyoruz. Bir daha altını çizmek gerekirse, eğitim sistemi değiştirilerek insanların katma değer sağlamasını yaratmalıyız. Bunu da sadece ezberci bir sistemle değil, anlayarak, analiz ederek, uygulayarak, yaratarak ve yaratıcılıklarını geliştirerek yapabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.