Her zaman zor olarak adlandırılan tüm uygulamaları çözmek için üretilen Q4X, Güçlü Class 2 lazer algılama ışığı ile 25 ila 300 mm arasında siyah zemin üzerine siyah süngerden parlak zemin üzerindeki parlak metalin algılanmasına kadar tüm uygulamalarda görev alabiliyor.Ayrıca içerdiği farklı çalışma modları ile birçok uygulamaya çözüm sunarak bu sayede stok maliyetlerinin de düşürülmesine yardımcı olma avantajına sahip.

DUAL MODE ÖĞRETME METODU

Q4X’in gelişmiş optik algılama birimi sayesinde, artık sadece mesafe bazlı olarak değil, aynı zamanda cisimlerin yüzey özellikleri de ayırt edilebilir. Yeni geliştirilen dual mode öğretme metodu sayesinde, cisimlerin yükseklik farklarının yanında yansıtıcılıkları da göz önünde bulundurulur. Bu duruma örnek olarak, otomotiv sektöründe kullanılan conta, sünger gibi malzemelerin doğru yönde takılması çok önemlidir. Aksi durumda doğru takılmayan ürünler kalite problemlerini sonucunu doğuracaktır. Q4X’in dual mode öğretme metodu sayesinde, süngerin ters mi, düz mü takıldığı ayırt edildiği gibi aynı zamanda yerinde olup olmadığı ve çift kat konup konmadığı da tespit edilebilir. Sonuç olarak tek bir sensörle vision sistemlerinin yeteneklerine sahip olunmuş olur.

CİSİMLERİN RENGİNDEN VE PARLAKLIĞINDAN ETKİLENMEZ

Q4X mesafe ölçüm sensörleri üçgenleme metoduna göre çalışır. Cisimlerin renginden ve parlaklığından etkilenmez. Sadece mesafe bazlı çalışmasını da bu özelliğine borçludur. Q4X, alışılagelmiş mesafe sensörlerinden iki özelliğiyle ayrılmıştır. Birincisi aynı gövde üzerinde hem ön fon bastırmalı hem de arkafon bastırmalı olarak çalışabilir. Böylece uygulamanın tipine göre örneğin bir parça üzerinde deliklerin açılıp açılmadığı kontrol edilmesi gerekiyorsa, arkafon bastırmalı çalışma metodu kullanılır ve 1 mm’ye kadar mesafe farkları, algılanacak cismin renginden ve parlaklığından bağımsız şekilde algılanır. İkinci olarak da özellikle paketleme endüstrisinde sıklıkla görülebilecek ve birbirinden farklı renklerdeki parlak ambalajların algılanmasında önfon bastırmalı metodunu kullanarak kusursuz algılama yapılabilme özelliğidir. Bu çalışma metoduyla ürünlerin üzerinden aktığı bant sensör tarafından reflektör gibi kabul edilir ve sensör bant ile kendisi arasından ne geçerse geçsin bir çıkış üretebilir. Standart cisimden yansımalı sensörler ve standart ön fon bastırma sensörler bu gibi bir uygulamada kolaylıkla yanılabilirler. Bunun nedeni ambalaj üzerindeki farklı desenlerin farklı yansıtma katsayısına sahip olmalarıdır. Standart cisimden yansımalı sensörlerin cismin yansıtıcılığı prensibiyle çalışması nedeniyle bu gibi bir uygulamada kullanılması neredeyse olanaksızdır. Diğer ön fon veya arka fon bastırma sensörlerse çözünürlükleri yetmediği için bunun gibi küçük mesafe farklarında başarılı olamazlar.

ÇÖZÜM YETENEKLERİNİ ARTIRIYOR

Yeni analog çıkışlı modelleri ile Q4X serisi, çözüm yeteneklerini artırıyorlar. Analog çıkışlı yeni Q4X, muadillerine göre en büyük avantajı ortalama alma özelliğinin olmasıdır. Bu özellik sayesinde, Q4X başka bir sensörden aldığı tetik sinyaline göre belirlenen süre boyunca mesafe ölçümü gerçekleştirir. Bu sürenin sonunda da otomasyon sistemine tek bir analog değer yollar. Böylece düzgün olmayan şekilli hedeflerde (örneğin şişe içindeki ilaçların yükseklik ölçümü), hedefin yüksekliği sürekli değişkenlik gösterse de ortalama bir değer alacaktır ve böylece de otomasyon sistemi tarafından ekstra bir çalışmaya ihtiyaç kalmayacaktır. Paketleme sektöründe Q4X’in arkafon bastırmalı çalışma metodu kullanarak da pek çok zor uygulama oldukça kolay şekilde çözülebilir. Buna örnek olarak şişe kapaklarının şişelerin üzerine montajından önce her bir kapağın doğru pozisyonda olması ve ters gelen kapağın ayıklanması gerekliliğini gösterebiliriz. Böyle bir durumda Q4X, farklı renkli kapaklar gelse dahi ters gelecek kapağı ayırt edip ve ayıklayabilir.

HER AÇIDAN GÖRÜŞE SAHİP EKRAN

Q4X’in paslanmaz çelik gövdesi, bağlantı şekline göre IP67, IP68 ve IP69K koruma sınıfına sahiptir. Bu koruma sınıfları, Q4X’in yüksek sıcaklıktaki basınçlı suya ve temizleme kimyasallarına dayanıklı olduğunu belirtir. Q4X’in gövdesinin üzerindeki tüm yazılar, mürekkep ya da etiket kullanılmadan lazerle işleme yöntemiyle yazılır. Böylece gıda ile doğrudan temas halinde dahi çalışabilir. Q4X, standart sensörlerde potansiyometre ya da tek bir butonla yapılan programlama fonksiyonunu üç basamaklı ekranı ve üç adet butonu ile daha kolay hale getiriyor. Her açıdan kusursuz görüşe sahip açılı bir ekranı vardır. Sensörün ayarlanması kolaylaştığı gibi sensör çalışırken ölçülen mesafe de bu ekran sayesinde takip edilebiliyor. Q4X'ün kendine özgü menü yapısı ve menüler arasında kolay geçiş sayesinde sensörün programlanması saniyeler içinde tamamlanabiliyor.