Makina imalatçıları, ihracat hamlesi gerçekleştirme noktasında yatırımlarında tedbiri elden bırakmıyor. Özellikle son yıllarda CNC makina modernizasyonu konusuyla talaşlı ve talaşsız imalat sektörüne destek veren Pınar Mühendislik’in deneyimi, üreticilere fırsat sağlıyor. Üretim yapan makinaların kapasitelerini artırma çalışmaların retrofitting uygulamaları (makina modernizasyonu) yaptıklarını ifade eden Pınar Mühendislik Genel Müdürü Talat Avcı’dan bilgi aldık. Konvensiyonel ve NC takım tezgahlarının SIEMENS CNC, PLC ve SERVO sistemlerini kullanarak revizyonlarının yapıldığı bir mühendislik ofisi olarak çeyrek asrı aşkın bir süredir hizmet sunduklarını ifade eden Avcı “Üretimde geleceğe daima hazır olmak gerekir. Eski makinaların mekaniği çok iyi durumda olsa dahi elektrik ve elektronik malzemelerin yorgunluğu, üretime yansır. Makinanın teknolojisi gereğini yerine getiremeyebilir. Bundan dolayı güvenirlik, fonksiyon, yedek parça ve servis faktörleri üretim kapasitesini olumsuz etkiler. Hem üretim kapasitesini ve hassasiyeti artırmak hem de yedek parça tedariğinde sıkıntı çekmemek için eskiyen elektrik ve elektroniğin günümüzün teknolojisine göre Up-to-Date edilmesi gerekir.” dedi.

MODERNİZASYON SONRASI KIYASLAMA YAPILABİLİR

Uygulanan makina revizyonlarında üretim hızının artmasının yanı sıra sürece de destek sağlandığının altını çizen Avcı “Modernizasyonun avantaj çıktıları arasında üretimi artırmak vardır lakin kolay kullanım ve programla, yüksek işlem hızı, kompleks işlerin işlenebilirliği, yüksek hassasiyet ve hafıza kapasitesi gibi önemli artılar da oluşur. Örneğin makina durma hızı en aza inerken, yedek parça güvencesi minimum 10 seneye yükselir. Modernizasyondan sonra makina yeni bir makina ile karşılaştırılabilecek kadar iyi bir duruma gelmiş olur.” dedi. 

YATIRIM MALİYET AMORTİSMANI EN FAZLA BİR SENE

Makina modernizasyonuyla alakalı maliyetler hakkında da açıklamada bulunan Pınar Mühendislik Genel Müdürü Talat Avcı “Tabii işin bir de mali yüzü var… Maliyet hesabı, makinanın durumu, değiştirilecek parçalara göre yeni bir makinanın fiyatı ile karşılaştırılırsa yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değişiyor. Makinanın kullanımına bağlı yatırım maliyetinin amortismanı 6 ay ile bir sene arasında farklılık gösteriyor.” dedi.

1985 senesinde yapılan makinanın görünümü

Tüm Siemens CNC sistemi kullanılarak ve kablo ile panonun yenilenmesiyle modernize edilmiş durumunu gösteriyor.