Yüzey kaplama işlemleri tesislerinin kapasitesini yapılan yenileme ve yeni yatırımlarla birlikte 3 katına çıkaran Berdan Cıvata, ısıl işlem tesislerine 2 yeni "kamara tip" ısıl işlem fırını ekledi. Firma ayrıca, sıcak somun dövme tesislerine de 600 ve 800 tonluk yeni presler ekleyerek sıcak somun dövme kapasitesini arttırdı.

Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi ile 2021 yılı değerlendirmelerini ve 2022 planlarını konuştuk. 

Hasan Bey, şirketinizin yapılanmasını kısaca paylaşır mısınız? 

Berdan Cıvata, 1979 yılında Makina Yüksek Mühendisi Hasan Şemsi ve Yunus Şemsi kardeşler tarafından üçü çırak beş çalışanlı 150 metrekarelik bir atölye olarak kuruldu. Bugün, 75’i alanında uzman mühendis ve toplamda 435 vasıflı çalışanıyla büyük bir aile haline geldi.

56 bin metrekare alan üzerine kurulu, sıcak-soğuk cıvata somun dövme tesisleri, talaşlı imalat tesisleri, ısıl işlem tesisleri, yüzey kaplama tesisleri (sıcak daldırma galvaniz, elektro galvaniz, çinko lamel kaplama vb.), Ar-Ge merkezi ve Türkiye’de bağlantı elemanları sektörünün ilk ISO EN 17025’e göre TÜRKAK’tan Akredite Belgeli Test Laboratuvarı ile tam entegre fabrikasında, yarım asrı aşkın tecrübesiyle dünyanın önde gelen mega projelerine ve öncü firmalarına bağlantı elemanları konusunda çözüm ortağı olarak hizmet vermektedir. 

Şirketiniz 2021 yılını nasıl tamamladı? Hedefleriniz neydi, ne oranda karşılandı? 2022 yılı gündeminizi, varsa yeni yatırımlarınızı ve projelerinizi paylaşır mısınız? 

Küresel tedarik zincirinde, Uzakdoğu’nun rekabetçi fiyatları nedeniyle tolerans gösterilen düşük kaliteli ürünlerine, pandemi ile birlikte tanınan tolerans ortadan kalkmış oldu. Kaliteli ve sürdürülebilir üretimi ile bu noktada Berdan Cıvata; bağlantı elemanları sektörünün küresel tedarik zincirindeki yerini daha üst seviyelere taşıdı. 2020 yılında pandemi öncesi danışmanlar mentörlüğünde Berdan Cıvata 2025 hedeflerini belirlemişti. 2021 yılında ise neredeyse 2025 hedeflerinin çok büyük bir kısmını gerçekleştirmiş oldu. Bu büyüme beraberinde yeni yatırımları da getirdi. 10.9 ve 12.9 Kalite Sıcak Daldırma Galvaniz Kaplamalı ürünlerde Hidrojen Kırılganlığı riski, Berdan Cıvata patentli özel bir yöntemle ortadan kaldırılmıştı, burada yüzey kaplama işlemleri tesislerimizin kapasitesini yapılan yenileme ve yeni yatırımlarla birlikte 3 katına çıkardık.

Isıl işlem tesislerimize 2 yeni “Kamara Tip” ısıl işlem fırını ekledik. Sıcak Somun Dövme tesislerimize 600 ve 800 tonluk yeni presler ekleyerek sıcak somun dövme kapasitemizi arttırdık. Çalışan sayımız 335’ten 450’ye çıkmış oldu. Şimdilerde 12.000 metrekarelik yeni bir tesis daha aldık. Tadilatları henüz devam ediyor. Yatırımlarımız 2022 yılında da devam edecek. Üretmeye, büyümeye, yeni iş imkanları yaratarak istihdama katkıda bulunmaya devam etmeyi hedefliyoruz.

Asma Köprü ve Baraj- Hidroelektrik Santraller için ne gibi özel çözümler sunuyorsunuz?

Berdan Cıvata, geçmiş yıllarda birçok köprü projesinde bağlantı elemanları üreticisi olarak yer almış olsa da, 2015 yılında Avrupa’nın En Uzun İkinci Asma Köprüsü olan ve Japon Köprü Devi IHI Infrastructure tarafından yapılan İzmit Körfez (Osmangazi) Köprüsü Projesi’nde, köprü ayaklarını taşıyan her biri 10m boyda 790 Kg ağırlıktaki M110 ankrajlar için Dünya’da yeterlilik alan 3 firmadan biri olmuş, Avrupa’dan projeye teklif verebilen tek firma olmanın haklı gururunu yaşamıştır.

Bu projenin getirmiş olduğu bilgi birikimi ve referansla bugün (2019-2021) Dünya’nın En Uzun Asma Köprüsü olan “1915 Çanakkale Köprüsü” ’nün de ayaklarını taşıyan her biri 10m boyda 550 Kg ağırlığında M85 ankrajlarından 762 seti, köprü için gerekli diğer kritik bağlantı elemanlarıyla birlikte üretmiş ve sevk etmiştir. Ayrıca köprü için M125 çapında 600 mm boydaki göz cıvatalarını Türkiye’de üretebilen tek firma ve ISO EN 17025’e göre Türkiye’de sektörünün TÜRKAK’tan Akredite Belgeli İLK Test Laboratuvarı ile projeye çözüm ortağı olmuştur.

Dünya’nın en büyük Rüzgâr Enerjisi Türbini Üreticilerinin (SIEMENS-GAMESA, GE Renewable, VESTAS, NORDEX, ENERCON gibi) onaylı tedarikçisi olan Berdan Cıvata, diğer bir yenilenebilir enerji kaynağı olan Baraj ve Hidroelektrik Santrallerinin de aranan tedarikçisi konumundadır. Baraj/Santral için gerekli cıvata, somun, saplama, ankraj, manşon gibi karbon çeliği, alaşımlı çelik ve paslanmaz çelikten bağlantı elemanlarını yüksek mühendislik ve kalite öncelikli üretimi ile projelere üretip, sevk etmeye devam etmektedir. 

Endüstriyel Tesislere ve Uzay Çatı Sistemlerinde ne tür çözümler sunuyorsunuz?

Endüstriyel tesislerde ve uzay çatı sistemlerinde kullanılan EN 14399-3/4/5 HR-HV ve EN 15048 yapısal çelik cıvata ve somunlarına ek olarak, EN 14399-10 Control Tension Bolt (HRC) cıvata, yüksek mukavemetli saplama, J – L ankrajlar, temel ankrajları, bulonlar vb. bağlantı elemanlarını 8.8 – 10.9 – 12.9 kalitelerde, sıcak daldırma galvanizli – elektro galvanizli – çinko lamel kaplamalı ve hidrojen kırılganlığı riski “SIFIR” olarak üreterek projelere sunuyoruz.

Türk müteahhitlerin yurt dışında tek seferde aldığı, 4,3 milyar dolar ile en büyük ihale olan Kuveyt Uluslararası Havaalanı projesinde 800 ton Berdan Cıvata ürünleri (cıvata, somun, saplama, ankraj vs.) kullanılmıştır. Ayrıca 2022 Katar Olimpiyatları’nda kullanılmak üzere inşa edilen 93 bin kişi kapasiteli Katar Lusail Stadyumu projesinde de Berdan Cıvata ürünleri kullanılmıştır.

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

Bu nedenle şimdi diyebiliyoruz ki: “Tam entegre üretim tesisleri ve yarım asrı aşkın üretim tecrübesi ile dün ve bugün olduğu gibi dünyanın neresinde ve ne büyüklükte olursa olsun, tüm 'MEGA PROJELER'de çözüm ortağı olarak yer almaya hazırız.”