Entek Otomasyon Yönetim Ortağı Sami Özkan, “Ar-Ge’den önce öğrenip gelişmeye önem vermemiz gerekiyor. Önce mevcut olanları keşfedip daha sonra geliştirme kısmını kullanabiliriz. Öğrenme kısmı ise dünyadaki teknolojiyi ve ürünleri takip etmekle başlıyor” dedi. 

Makina sektörünün 2030 hedeflerine ulaşabilmek adına çalışması için, kurulması gereken altyapı hakkında görüşlerine başvurduğumuz Entek Otomasyon Yönetim Ortağı Sami Özkan, “Ülkenin katma değerli ürünler üretmesi gerekiyor. Bunun için de teknolojiyi kullanıyor. Başlangıçta evet teknolojiyi doğrudan üretmeye başlamak zor olabilir ama öncelikle bu teknolojileri kullanmak gerekiyor sonrasında da bu teknolojilerin altyapılarını oluşturmak gerekiyor. Bu bir anda olabilecek bir şey değil. Önümüzde halen bir 10 yıl gözüküyor ve hedeflere ulaşabilmek için yeteri kadar zamanımız var. En önemli nokta ise; doğru eğitim sistemiyle insan kaynağını oturtabilmektir. Bu teknolojiyi üretebilmek için mühendislere ve teknisyenlere ihtiyacımız var. Bu teknolojileri üretmek tek başına yeterli olmayacak aynı zamanda tanıtmak da gerekecek, bu teknolojileri doğru bir şekilde tanıtırsak rekabette fayda sağlayabiliriz. O zaman işte 3x15 hedeflerini sağlar ve yakalayabiliriz” dedi. 

“Ar-Ge‘den önce öğrenip gelişmeye önem vermemiz gerekiyor” diyen Özkan, “Önce mevcut olanları keşfedip daha sonra geliştirme kısmını kullanabiliriz. Öğrenmek kısmı dünyadaki teknolojiyi takip etmekle ürünleri takip etmekle başlıyor. Bunun için inanılmaz imkanlar var ve yeterince destekle de hızlıca büyüyecek. En önemli bir diğer nokta ise birlikte hareket edebilmek, birlik olabilmek. Bunu sağladığımız zaman başarı gelecektir” şeklinde sözlerini sürdürdü.  

“TRENİN NEREYE GİDECEĞİNİ DOĞRU KEŞFETMELİYİZ”

Dijital dönüşüm konusundaki düşüncelerini de paylaşan Özkan, “Aslında hani hep kaçırılmasından korkulan bir tren var. Bunu korkuyla değil çalışarak yapmamız gerekiyor. Öncelikle trenin nereye gideceğini doğru keşfetmeliyiz. Dünya dijitalleşiyor ve çok hızlı bir değişim gösteriyor, dijitalleşme hızını çok arttırdı. Sanayinin dönüşümünde önümüzde önemli bir fırsat var. Diğer teknoloji devrimlerini yakalayamamış olabiliriz ama dijitalleşme Türkiye’de çok hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Çünkü bunun için gereken genç ve anlayabilen insanlar bizde var. Bu dinamizmi ve o genç insanları da o şekilde yönlendirirsek treni yakalayabiliriz. Dijitalleşme üzerinde Türkiye‘nin önde gittiği alanların başında ise bankacılık sektörü arkasından da sağlık sektörü geliyor. Dijitalleşme, otomasyon öncelikle şart olan şeyler değil ama ihtiyaç olan yerde kullanması gerekiyor. Burada önemli olan şey, rakiplerinizde rekabette bulunabilmektir. Gelişen bir dünyada yaşıyoruz ve sürekli inovatif olmanız gerekiyor. Ürünlerinizi, çözümlerinizi ve servislerinizi sürekli geliştirmeniz gerekiyor. Eğer otomasyonu ya da dijital teknolojileri bu noktada kullanmanız gereken alanlar varsa, onu da doğru keşfetmek gerekiyor.  Yine de insan gücünün yetemediği noktalarda makinalaşma ve otomasyon gerektiriyor” şeklinde önemli açıklamalarda bulundu.