Hoşdere ve Aksaray üretim tesislerindeki Ar-Ge merkezleri ile Daimler Truck'ın dünyada önde gelen Ar-Ge merkezlerine ev sahipliği yapan Mercedes-Benz Türk, söz konusu alandaki faaliyetlerle Türkiye'nin en çok hizmet ihracatı yapan firmalarından biri oldu.

8 YILDA 509 ADET PATENT BAŞVURUSU YAPTI

Firmanın Hoşdere Otobüs Fabrikası bünyesindeki İstanbul Ar-Ge Merkezi ilk kez 2009 yılında onaylanarak belge almaya hak kazandı. Bu yıldan itibaren otobüs ve kamyon ürün gruplarında araştırma geliştirme faaliyetlerine başlayan firma, 2018'de ise Aksaray’da oluşturduğu Ar-Ge merkezi ile kamyon ürün grubu özelindeki çalışmalarını ivmelendirdi.

POLAT MAKİNA’DAN 1 MİLYON EURO’YU AŞKIN YATIRIM POLAT MAKİNA’DAN 1 MİLYON EURO’YU AŞKIN YATIRIM

Mercedes-Benz Türk Kamyon ve Otobüs Ar-Ge ekipleri, bu kapsamda faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Kamyon araştırma geliştirme ekibi geçtiğimiz yıl 78 adet, otobüs tarafındaki araştırma geliştirme ekibi ise 92 adet olmak üzere, iki ekip toplamda 170 adet patent başvurusuna imza attı. 

Firma, 2014-2021 dönemini kapsayan 8 yıllık süreçte ise toplam 509 adet patent başvurusu gerçekleştirdi.

HORİZON EUROPE PROGRAMINDA FAMILIAR PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR

Horizon2020 programı kapsamında "ALBATROSS", "DECOAT", "RECOTRANS" ve "VOJEXT" projeleriyle Hibe Programı’na dört kez kabul edilen firma, Horizon Europe programına da "FAMILIAR" projesi ile başvuruda bulundu. "Dokuzuncu Çerçeve Programı" olarak da geçen Horizon Europe, AB'nin 95,5 milyar avro bütçeli Ar-Ge destek programı olarak bilim ve yenilik çalışmalarını desteklemeyi amaçlıyor.

Firmanın, Türkiye'den 3 ortağının iş birliğiyle yürüttüğü FAMILIAR projesi, mevcut ağır sınıf ticari araçlarında kullanılmak üzere tasarlanan ve imal edilen parçalarda yıllarca yaşanan ve büyük çoğunlukla yüksek sayıda araç ebatlarında yapılan fiziksel testler ile doğrulanabilen hataların minimize edilmesi ve böylece parça kalitesinin iyileştirilmesi hedefleniyor. Bu da CO2 emisyonunun ve diğer atıkların azaltılmasına olanak tanıyacak.

DOĞA DOSTU TEKNOLOJİ VE MALZEME GELİŞTİRMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Sürdürülebilir ulaşımı dizayn etmek adına doğa dostu teknolojiler konusunda enstitüler, tedarikçiler ve ham madde üreticileri ile birlikte çalışan Mercedes-Benz Türk, bu doğrultuda ambalaj, kağıt, kirli plastikler, gıda ve organik atıkların geri dönüştürülmesi ile sağlanan ham maddelerin kalite kaybı yaşamadan seri parçalarda kullanılmasına yönelik Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.

Firma, geri dönüştürülerek üretilen ham maddelerin sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomiye katkıda oynadığı önemli rolün bilinciyle hareket ediyor. Sürdürülebilir geri dönüşüm malzemelerin otomotiv endüstrisinde kullanılabilirliği için araştırma geliştirme faaliyetlerini aralıksız sürdüren Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekipleri, bu bağlamda Intouro modelinin arka tamponunu, ilk deneme pilot ürün olarak ev atıklarının geri dönüşümü ile elde edilen ham maddeden üretimini gerçekleştirdi. Edinilen bilgi birikiminin araçların farklı parçalarında kullanılması da projenin ön plana çıkan yararlarından biri olarak nitelendiriliyor.

"DÖNGÜSEL EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAĞIZ"

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Mercedes-Benz Türk Otobüs Geliştirme Karoseri Direktörü Dr. Zeynep Gül Koca, farklı alanlarda yetkinlikleri bulunan İstanbul Ar-Ge Merkezlerinin, çatı firmaları Daimler Truck’ın global ağı içerisinde önemli bir konuma sahip olduğunu belirtti. 

Bahsi geçen merkezlerinde en büyük sorumluluklarının, toplumun artan ulaşım talebi için sürdürülebilir çözümleri sağlayan yenilik ve dönüşüme öncelik etmek olduğunu ifade eden Dr. Koca, "Bunun başarılı örneklerinden biri, çeşitli atıklardan geri dönüştürülen bio-bazlı plastik ham maddeleri kullanarak otobüsler için geliştirdiğimiz dış tasarım parçaları. Bu ve benzeri ham maddeleri kullanarak karbon ayak izini azaltmayı, maliyetleri düşürmeyi ve geri dönüşüme katkıyı artırmayı hedeflerken döngüsel ekonomiye ve sürdürülebilirliğe de katkıda bulunacağız." dedi.

Ayrıca ekiplerinin son teknolojileri, yeni ürün ve bilimsel gelişmeleri yakından izlemesi için akademik seviyelerini artırmalarına önem verdiklerinin altını çizen Dr. Zeynep Gül Koca, "Ekibimizde 2 kişi doktora, 71 kişi yüksek lisans derecesine sahipken, 4 arkadaşımız doktora, 15 arkadaşımız da yüksek lisans eğitimine devam ediyor. 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası vesilesiyle, ülkemizde bu alanda emek harcayanlara saygılarımızı iletiyoruz." ifadelerini kullandı.

"YAPAY ZEKA İLE FİZİKSEL TESTLERİ AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ"

Araştırma geliştirme çalışmaları hakkında görüşlerini paylaşan Mercedes-Benz Türk Kamyon Ar-Ge Direktörü Melikşah Yüksel de İstanbul ve Aksaray’da konumlanan merkezleri ile kamyon ürün grubuna yönelik özel projeler hayata geçirdiklerini dile getirdi.

FAMILIAR projeleri ile ilgili bilgiler veren Yüksel, "AB’nin Ar-Ge ve inovasyon projelerine destek olan Horizon2020 programı ile farklı projelerle kabul edilen Ar-Ge merkezimiz, Horizon Europe programına FAMILIAR projesi ile başvurdu. Projede kullanılan yapay zeka modeli sayesinde fiziksel testleri azaltılmayı hedefliyoruz." dedi. Proje ile CO2 emisyonunun ve diğer atıkların azaltılmasına imkan verecek olmanın kendileri için gurur kaynağını olduğunu aktaran Yüksel, patent başvurularını da geçen yılki 78 adet başvuru ile yeni bir aşamaya taşıdıklarına dikkat çekti.

Mercedes-Benz Türk Kamyon Ar-Ge Direktörü Yüksel, son olarak "Türkiye’nin gücüne güç katan tüm mühendislere, yazılımcılara ve emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlardaki çalışanlara hem markamıza hem de ülkemize katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz." diyerek 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası ile ilgili mesajını paylaştı.