Türkiye otomotiv sektörünün önde gelen üreticilerinden biri olan Anadolu Isuzu, Gebze Şekerpınar’daki üretim tesislerinde her yıl binlerce ticari aracın üretimini gerçekleştiriyor. Bu tesislerde üretilen midibüs, otobüs ve orta sınıf kamyon modelleri, yurt içi pazarlara ek olarak, Anadolu Isuzu’nun 45 ülkeye yayılan distribütör ağı ile de dünyaya ihraç ediliyor.

Son dönemde dijitalleşme ve Endüstri 4.0 odaklı çalışmalarına hız veren Anadolu Isuzu bu kapsamda üretim kalitesini daha da artırmaya yönelik önemli bir dizi projeyi hayata geçirdi. Birçok farklı sektörde faaliyet gösteren müşterilerinin talep ve ihtiyaçlarına özel “Terzi Usulü İmalat” modeli ile üretim yapabilen Anadolu Isuzu, üretim teknolojilerini geliştirmeye yönelik yatırımları sayesinde bu yeteneğini daha yükseğe taşıdı. Anadolu Isuzu’nun üstün üretim ve kalite yönetim sertifikası IM (Isuzu Monozukuri) sahip tesislerinde 2021 yılında hayata geçirdiği "Akıllı Fabrika" projesi de bu alandaki çalışmalardan biri.

Şirketin “Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0” vizyonu doğrultusunda pandemi koşullarında başarıyla hayata geçirdiği “Akıllı Fabrika” projesi, karmaşık üretim akışlarının ve geniş üretim alanlarının yönetimini üç boyutlu “Dijital İkiz” çözümü ile sağlıyor. Kişiselleştirilmiş üretim süreçleri ile ilgili tüm bilgilerin operatörlere ulaştırılması ise Nesnelerin Interneti (IoT) teknolojisi ile sağlanıyor.

ÜRETİM VE REKABET GÜCÜNÜN KAYNAĞI AR-GE

Otomotiv endüstrisi günümüzde dijital teknolojiler alanında yaşanan gelişmelerin en fazla etkilendiği sektörlerden biri konumunda. Anadolu Isuzu’nun gelişmiş teknoloji altyapısına sahip Ar-Ge Merkezi, bir aracın tasarımından donanımına ve kalite kontrolüne kadar ihtiyaç duyulan tüm gelişmiş test ve analiz işlevlerine sahip. Yaklaşık 200 Ar-Ge uzmanının görev aldığı, özellikle geleceğin teknolojilerine ve araçlarına odaklanan Anadolu Isuzu Ar-Ge Merkezi bünyesinde ileri teknolojili test merkezi ve prototip atölye bulunuyor.

Anadolu Isuzu, Ar-Ge Merkezinin gelişmiş test ve analiz olanaklarını tüm sektörlerde faaliyet gösteren ve ihtiyaç duyan firmalara dış hizmet olarak da sunuyor ve böylece otomotiv sektörüne de önemli bir katkıda bulunuyor. Bugüne kadar Ar-Ge ve tasarım alanında yaptığı çalışmalarla birçok ödüle layık görülen Anadolu Isuzu, Turkish Time Dergisi tarafından düzenlenen “Ar-Ge 250”de, Ar-Ge Merkezinde Alınan Tasarım Tescil ve Faydalı Model sayısına göre sektöründe lider konumda iken alınan patent sayısı sıralamasında da ilk 10’da yer alıyor. Firmanın Ar-Ge Merkezi ayrıca Kasım 2021’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Bölgeleri Zirvesi’nde üçüncülük ödülünün sahibi oldu. Anadolu Isuzu, sanayi ve Ar-Ge alanında sahip olduğu birikimle üretimde yerlileşme konusunda da çok önemli çalışmalara imza atıyor. Özellikle yıkıcı teknolojik değişimlere ayak uydurmak için birçok malzeme ve komponent grubunda yerli ekosistem ortakları ile yerlileştirme çalışmaları sürdürüyor.

HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK

ELEKTRİKLİ VE OTONOM TEKNOLOJİLER ÖNEMİNİ ARTIRIYOR

Son yıllarda veri analizi ve büyük veri kavramı, otonom ve bağlantılı araçlar ya da akıllı araçlar alanında çok güçlü dönüştürücü etkileri bulunuyor. Anadolu Isuzu, elektrikli ve otonom araçlar alanında önemli Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği kaynaklı EUREKA ve H2020 projelerini yakından takip eden şirket otonom seviyelerinde Level 3, Level 4 ve üzeri çalışmalarını sürdürüyor. Elektrikli araçlar alanındaki ilerlemeyi, çığır açan teknolojiler tarafından yönlendirilen sürdürülebilir bir geleceği destekleyen bir gelişme ve büyüme alanı olarak gören Anadolu Isuzu elektrikli ve bağlantılı araçlarla ilgili geliştirme çalışmalarını da sürdürüyor.

Şirket, üretimini ve tasarımını yaptığı tam elektrikli otobüsü NovoCITI VOLT ile bu alandaki iddiasını ortaya koyuyor. İlk satışı Fransa’ya gerçekleştirilen NovoCITI VOLT, yüzde 100 elektrikli, yüksek performanslı motoru ve etkileyici tasarımı ile kentlerin ve belediyelerin sıfır emisyon, düşük gürültü ve modernite gibi taleplerini tam olarak karşılıyor. Avrupa kentlerinde düzenlenen roadshow’da büyük övgüler alan NovoCiti VOLT’un 12 ve 18 metrelik modelleri için proje çalışmaları hala devam ediyor. Düşük emisyonlu Citiport 12 CNG, Citiport 18 CNG, Kendo 13 CNG ve sıfır emisyonlu Novociti Volt EV araçları Avrupa pazarlarında büyük bir ilgi görüyor. Anadolu Isuzu’nun Kendo/Intercity 13 CNG modeli son olarak “Sustainable Bus of The Year 2022” olmak üzere yurt dışında sürdürülebilir araç kategorisinde birçok ödül aldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEMEL ÖNCELİK

Kurumsal Sürdürülebilirliği temel önceliklerinden biri olarak belirleyen Anadolu Isuzu, bu alandaki gelişmeleri yakından izliyor ve gerek üretimden gerekse araçlardan kaynaklanan emisyon oranlarını en aza indirmek üzere birçok çalışma yürütüyor.

Sıfır emisyonlu ulaşıma geçiş vizyonu doğrultusunda, daha çevreci ve daha sessiz araçlar üretmek için çalışmalarını aralıksız sürdüren Anadolu Isuzu, 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu araç üretimi hedefine ulaşma kararlılığını göstermek üzere kısa süre önce “Drive to Zero” inisiyatifini imzaladı. Şirket, üretim aşamasındaki emisyonlarını da nötrleme hedefi kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarını da sürdürüyor.