Alüminyum sektörünü bir araya getiren ALUEXPO Fuarı'nın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ülkemiz zaten emisyonu daha düşük olan bu ikincil üretim kabiliyetlerinde gayet yetkin konumda. Bu yönümüzü daha da geliştirerek alüminyum sektöründe Avrupa'nın üretim üssü olmak istiyoruz." dedi.

MAKİNE SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE ÜRETİM SÜREÇLERİ MAKİNE SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE ÜRETİM SÜREÇLERİ

"AVRASYA'NIN EN BÜYÜĞÜ, AVRUPA'NIN İKİNCİ BÜYÜĞÜ"

Türkiye’de 30 yıldır metalurji sektörünün önde gelen fuarlarını organize eden, Hannover Messe Ankiros Fuarcılık tarafından organize edilen 7. Uluslararası Aluminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı – ALUEXPO, İstanbul Fuar Merkezin'de kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Bakan Varank, bu yıl fuara pandemi koşullarına karşın 29 farklı ülkeden 348 firmanın katılım sağladığını ve alanında Avrasya’nın en büyük, Avrupa’nın ise ikinci büyük fuarının düzenlendiğini söyledi.

"YATIRIM, ÜRETİM, İSTİHDAM VE İHRACATI ÖNCELİYORUZ"

Dünya ekonomisinin devamlı yeni imtihanlarla karşılaştığını dile getiren Varank, 2009 küresele ekonomik krizi, ABD-Çin ticaret savaşları, Covid-19 pandemisi ve son olarak da Rusya-Ukrayna arasındaki savaş gibi konjonktürden ülke olarak ekonomik etkilerini gördüklerini, sanayicilerin ve vatandaşların etkilendiğini belirtti.

Bütün bunlara rağmen krizlerden minimum seviyede etkilenmek hatta "krizi fırsata çevirerek" oluşabilecek potansiyeli değerlendirmek adına proaktif adımlar atmaya çalıştıklarını kaydeden Varank, "Bilhassa üreticilerimizin yaşanan süreçlerden en az hasarla çıkmasına katkı sağlayacak politikalar uyguluyoruz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önceleyen ekonomi anlayışımız ve fedakar sanayicilerimizle inşallah bu zorlu süreçleri de en kısa zamanda atlatacağız." dedi.

"ZORLUKLARA RAĞMEN YOLUMUZA KARARLILIKLA DEVAM EDİYORUZ"

Bölgede yaşanan tüm zorluklara karşın Türkiye'nin yoluna kararlılıkla devam ettiğini bildiren Bakan Varank, şunları söyledi:

"Ekonomimiz 2021 yılının son çeyreğinde yüzde 9,1, yıl genelinde ise yüzde 11 büyüdü. G-20, OECD ve AB ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranını yakalayan ülke olduk. Burada sevindirici olan husus sanayimizin bu büyümeyi sırtlıyor olması. Sınai hasılamızdaki büyüme yüzde 16,6 olarak gerçekleşti. İstihdam tarafında da ciddi bir artış var. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre istihdam edilenlerin sayısı 3,2 milyon arttı.

İşsizlik oranı yüzde 11,3’e geriledi. Yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluşan ihracatımız her ay yeni rekorlar kırıyor. Ocak ayında 17,5, şubat ayında ise 20 milyar dolarlık ihracat yaptık. Son 12 ayda 231 milyar doları yakalamış görünüyoruz. Enflasyonun dizginlenmesiyle beraber ülkemiz dünyadaki ilk 10 ekonomi olma hedefine kararlılıkla ilerleyecek. Vatandaşımızın refahı da tekrar hızlı bir şekilde yükselişe geçecek."

"391 PROJEYE 241 MİLYON TL DESTEK SUNDUK"

Türk alüminyum sektörünün Avrupa'nın ikinci büyük tedarikçisi olduğunu hatırlatan Varank, sektörün 2020'ye kıyasla yüzde 70 gibi ciddi bir artışla geçtiğimiz sene 5,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, özellikle son zamanlarda yakalanan ivmeyle beraber dünyadaki pozisyonu çok daha geliştirebileceklerini öngördüklerini ifade etti.

Hafif malzemelere olan ihtiyacın artmasıyla birlikte alüminyumun her alanda hızla yaygınlaştığını aktaran Varank, bu doğrultuda Türkiye'deki mevcut potansiyelin iyi kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Sektörün sunulan desteklerden maksimum düzeyde yararlandığını, bugüne kadar kalkınma ajanslarıyla 29 projeye imza attıklarını, son 20 yılda TÜBİTAK’la sektördeki 391 projeye 241 milyon TL destek verdiklerini kaydeden Varank, sektörün en önemli gündem konularından biri olan yeşil dönüşüme de dikkat çekti.

"YEŞİL DÖNÜŞÜM UYUM PLANLARINA BAŞLADIK"

Bu kapsamda sektörün uyum planlarına başlamış durumda olduklarının bilgisini veren Bakan Varank, söz konusu çalışmalarda ön plana çıkan noktanın, hurdadan üretim olduğunu dile getirdi. Konunun dünyanın konuştuğu projeksiyonların başında geldiğini bildiren Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemiz zaten emisyonu daha düşük olan bu ikincil üretim kabiliyetlerinde gayet yetkin konumda. Bu yönümüzü daha da geliştirerek alüminyum sektöründe Avrupa'nın üretim üssü olmak istiyoruz. Bunun için sektörde faaliyet gösteren üreticilerimizin ürün envanterlerinin tespiti, teknolojik ve yapısal dönüşümlerini yerli imkanlarla karşılayabilecek firmalarımızın belirlenmesi amacıyla bir projeye başlıyoruz. Evet bunları söylüyoruz ama maalesef hala eksik olduğumuz taraflar var. Bu bağlamda, birincil alüminyum ve sıcak hadde ürünleri için adım atmanın tam zamanı. Hem kendi talebimizi hem de uluslararası ihtiyacı karşılamak, sektördeki konumumuzu güçlendirmek için bu yatırımlar şart."

"63 MİLYON TON REZERVİ ÜLKEMİZE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ"

Alüminyum üretiminin en önemli ham maddesi olan boksit madenlerine erişim konusunda da dünyada sıkıntılar yaşandığına işaret eden Varank, 63 milyon ton boksit rezervi bulunan Türkiye'de yeni saha araştırmalarının devam ettiğini ve söz konusu rezervleri de Türkiye'ye kazandırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sanayicilerin yanında olduklarını vurgulayarak konuşmasını tamamladı. Varank, açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından fuarın katılımcı şirketlerinin standlarını ziyaret etti.

Ziyaretçilerin ilgisiyle 3 Mart'ta başlayan ALUEXPO Fuarı, 5 Mart'ta sona erecek. (AA)