Almanya'da beş aydır devam eden sanayi üretimi düşüşüne bağlı olarak, yılın ilk iki ayında bu ülkeye gerçekleştirdiği ihracat 400 milyon doların altında kalan Türk makina sektörü, Nisan ayında Almanya'ya çıkartma yapacak. Yılın kalan bölümünde Alman sanayicilerle temaslarını sıklaştıracak olan Türkiye'nin Makinecileri, 1-5 Nisan tarihlerinde Hannover Messe, 8-15 Nisan tarihlerinde Bauma Münih fuarlarında dünyanın farklı yerlerinden makine kullanıcılarını ağırlayacak. Almanya’daki fuarları dünyanın kapısı olarak gören Türk makina sektörü, Hannover ve Münih’te 400’e yakın imalatçısının ürünleriyle şov yapacak.

Ülkemizin Almanya'ya yaptığı ihracatın yüzde 15'ini makinaların oluşturduğuna dikkat çeken Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, bu oranı yüzde 20 seviyesine taşımak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Son dönemde, özellikle otomobil üretiminin azalmasının da etkisiyle Almanya'nın sanayi üretiminde bir daralma gözleniyor. Türk makina sektörünün toplam ihracatının yüzde 15'ini gerçekleştirdiği Almanya’daki ekonomik belirsizliğin yönünü bulması, genel ihracat performansımız açısından da büyük önem taşıyor. Almanya, makina sektörü için yaklaşık 150 milyar dolara yakın bir ihracat pazarıdır. 2019 yılında bütçeledikleri makina ekipman yatırımı 235 milyar Avro’yu buluyor. Bu büyük pazarda güçlü olmanın yolu yüksek kalite ve teknoloji kadar kalıcı iş birlikleri kurmaktan geçiyor."

Nisan ayında Hannover ve Münih'te pekiştirecekleri ilişkilerle, büyüme sıkıntısı içine giren bu ülkede imalat yatırımlarının aksamaması için avantajlı seçenekler sunmakta olduklarını göstereceklerini belirten Karavelioğlu şunları söyledi: “Alman ekonomisi ihracatını sınırlayan ticaret savaşları nedeniyle durgunlukla karşı karşıya. Bir yandan ileri teknolojili ürünlerdeki payını korumaya çalışıyor, bir yandan da mevcut pazarlarını geriden gelen ülkelere kaptırmamaya gayret ediyor. Yerli imalatçılarını korumak için tedbirler geliştiriyor. Alman makina sanayi ile köklü ilişikilere sahip sektörümüz bu dönemi her iki ülkenin de yararına olacak şekilde değerlendirecektir.”

“ALMANYA'DAKİ STRATEJİK PARTNERLERLE İŞ BİRLİĞİNDEYİZ"

Almanya sanayinde Saksonya Makine İnovasyon Birliği (VEMAS), Almanya Makine Kümesi (OWL), Almanya Satınalmacılar Birliği (BME) ve Almanya Makine Federasyonu (VDMA) gibi stratejik partnerlerle güçlü işbirlikleri geliştirdiklerini belirten Karavelioğlu şunları söyledi: “Almanya dünya makina dış ticaretine açılan önemli kapılardan biri olduğu için bu ülkede tanınan, itibarlı bir oyuncu olmaya büyük önem veriyoruz. Türkiye'nin Makinecileri markasıyla sürdüğümüz faaliyetlerle Almanya'da bugüne kadar pek çok stratejik partnerle iş birliği geliştirdik. Yurt içinde seçim gündeminin tamamlanmasının hemen ardından, yurt dışı tanıtım faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz.”