Büyük kapasiteli kazanların imalatı için gerekli vinç sistemine yatırım yaptıklarını söyleyen Akkaya Isı Makinaları Satış ve Pazarlama Müdürü Nazan Akkaya Kozok, böylece önceden çıkamadıkları 120 ton/h buhar üretme kapasitesine sahip su borulu kazan imalatını artık gerçekleştirebildiklerini açıkladı.  

Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz.

Türkiye’de sektörün ilklerinden biri olan şirketimiz günümüzde 2. nesil ortakları ile, 60 yıla yakın zamandır devam eden faaliyetlerini gelişerek, büyüyerek ve yenileşerek sürdüren nadir kuruluşlardandır. 
Genel olarak Endüstriyel Isı Sistemleri Üretimi şeklinde tanımlayabileceğimiz faaliyetlerimizi, teknik donanım ve emek yoğun işçilik, deneyim ve bilginin çok önemli olduğu tasarım/mühendislik ve çok çeşitli iletişim kanalları ve pazarlama enstrümanlarının en geniş biçimde kullanıldığı satış üçlüsünün birlikte, en etkili şekilde işletildiği bir ortamda yürütüyoruz.  
Ürünlerimiz Buhar, Sıcak/Kızgın Su ve Kızgın Yağ kazanları ve bunların yardımcı ekipmanlarıdır. Projeleri genellikle komple kazan dairesi ekipmanları tedariği biçiminde gerçekleştiriyoruz. 
Kalite/fiyat dengesinin çok iyi olduğu ürünlerimiz 14.000 metrekare alan üzerine kurulu Konya tesisimizde üretilip, 20’den fazla ülkeye ihraç edilmektedir ve yurtiçinde birçok önemli projede yer almaktadır.  
Yıllık üretim kapasitemiz özellikle ihracatın yükselişe geçtiği 2010 yılından itibaren her yıl artıyor ve alınan projelerin büyüklüğüne göre değişkenlik gösteriyor. Ancak bugün için yıllık ortalama 50 projeye kadar ulaştığını söyleyebiliriz.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Akkaya markasını taşıyan her ürünün ve servisin sektörde her zaman özellikle kalite ve işlevsellik açısından öncü olması en önemli misyonumuz. Markamızın tüm dünyada her zaman modern teknoloji, kalite, işlevsellik, çevreye duyarlılık ve ulaşılabilirlik çağrışımını yapmasını istiyoruz ve kurumsal kimlik çalışmalarından, ürün tasarımına, depo yönetiminden, kaynak kalitesine kadar tüm işlerimizi bu şekilde yürütmeye gayret ediyoruz.

Bu bağlamda birçok yeni mühendislik ve tasarım yaklaşımı ilk kuruluş yıllarından itibaren Akkaya tarafından gerçekleştirilmiştir. Helicolidal sarımlı dikey kızgın yağ kazanları, su soğutmalı-titreşimli ızgaralı biyokütle yakma sistemi, şase üzerinde hazır kurulu tak-çalıştır paket buhar kazanı sistemleri… bu çalışmalara örnektir. Yalnızca üretim alanında değil, pazarlama alanında da ilkleri gerçekleştirerek Madagaskar, Peru gibi çok uzak ülkelere endüstriyel kazan satışı gerçekleştirmeyi başardık. Bunları en önemli ilklerden sayabiliriz. Ayrıca pandemi dönemiyle sektördeki diğer şirketlerin yeni tanıştığı, beyaz yakalı personele home-office çalışma imkanı veren sistemi ise yaklaşık 10 yılı aşkın süredir uygulamaktayız.

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2021 yılını nasıl tamamladınız, değerlendirir misiniz? 2022 yılı için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

2021 yılı bizim için, potansiyel müşterimiz olan sanayi kuruluşlarının pandemi nedeniyle erteledikleri yatırımlarını kısmen hayata geçirmeye başlamaları sonucunda hareketli geçti. Ancak bu son dönemde ülkemiz ekonomisinde faiz ve kur kaynaklı aşırı fiyat dalgalanmaları ve tüm dünyada hakim olan hammadde kıtlığının yansımalarının hissedilmeye başlanması nedeniyle daha sıkıntılı günlerden geçmekteyiz. Makul öngörülerde bulunmak özellikle kısa vadede çok mümkün olamıyor. Bugünden bakınca 2022 yılı gündemimiz: elimizdeki mevcut projelerin zamanında bitirilebilmesi, malzeme ve ekipman tedarik planlaması, yeni alınacak projelerde hammadde ve ekipman tedariği kaynaklı sorunların aşılması, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında ürünlerimizde geliştirme ve revizyonların yapılması, işgücü ve iş kalitesi optimizasyonu gibi konulardan oluşacak gibi görünüyor. İhracatımızın son hız devam etmesi elbette ki bu ekonomik ortamda birinci hedefimiz. Yeni hat ve tesis yatırımlarımızı 2020 yılında tamamladık. 2022 yılında otomasyona ve kaynak kalitesi artırıcı teknolojilere yönelik yeni yatırım planlarımız olabilir. Bence daha pozitif gelişmelerin yaşanacağı ve geleceğe yönelik çok daha önemli işlerin yapılacağı dönem 2023’ten itibaren olacaktır. 

BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİNE MİLLİ ÇİP BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİNE MİLLİ ÇİP

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis, makina ya da teknoloji yatırım kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Bizim sektörümüzde hem ürün hem de satış sonrası servis kapsamında referans çok etkili bir pazarlama aracı. Bu bağlamda proje gerçekleştirdikçe referans sayınız artmakta ve dolayısıyla pazarda ürünlerinizin talep edilirliği ve satış potansiyeliniz de artmakta. Kalite ve uygun fiyat senkronunu bozmadığınız sürece de bu artış, hem de yükselen bir ivme ile devam ediyor. Yeni üretim hattı, ilave tesis gibi yatırım kararlarında bu durum etkili oluyor diyebilirim.  En son yatırımımız olan ve 2020 yılında tamamladığımız ilave tesis ve makina yatırımımız da bu kapsamda gerçekleştirildi.
Ancak kalite ve yeni teknoloji odaklı yatırımlarımıza, şirket misyonumuzun da doğrultusunda, bizi en iyi noktaya taşıyacağına inandığımız anda çok hızlı bir şekilde karar verebiliyoruz.  

Fabrikanızda; hammadde girişinden, Ar-Ge çalışmalarına oradan ürün sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Fabrikamızda tüm üretim süreçleri için uluslararası kalite standartları ve yalın üretim sistemi uygulanıyor. Bu nedenle çok düzenli ve sağlıklı bir akış mevcut. Satış, proje/imalat tasarımı, üretim planlama, satın alma ve depo yönetimi, imalat, kalite kontrol, sevkiyat, kurulum ve devreye alma, satış sonrası servis, raporlama ve arşivleme şeklinde sıralayabileceğimiz üretim süreci akışımız, finansman ve lojistik departmanlarımızın her aşamada verdiği destek ile tüm projelerde aynı şekilde uygulanıyor. Departmanlar arası ve departmanlarla yönetim birimleri arası kolay ve etkili iletişimin olması ayrıca toplam kalite anlayışının her birime kazandırılmış olması da sorunların en kısa sürede ortaya çıktığı ve hızla çözüldüğü bir üretim ortamını beraberinde getiriyor. Dijital teknolojinin tüm imkanlarını işletmemizde çok etkili kullanan bir firmayız. Tüm sistemi bulut uygulaması üzerinden takip edip, iletişim için de uzaktan erişime imkan veren tüm bilgisayar ve mobil teknoloji sistemlerini kullanıyoruz. Bu bize önemli bir hız kazandırıyor. 

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?  

Makina parkurumuz imalatlarımızı kaliteli bir şekilde ve zamanında gerçekleştirmeye uygun olarak planlanmış ve kurulmuştur. İhtiyaca uygun olarak sürekli revize edilmektedir. En son yaptığımız yatırım büyük kapasiteli kazanların imalatı için gerekli olan vinç sistemi olmuştur. Bu sayede örneğin önceden çıkamadığımız bir kapasite olan 120 ton/h buhar üretme kapasitesine sahip su borulu kazan imalatı gerçekleştirebilir hale geldik.