Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’Ne sunulan ve kurumlar vergisi oranında değişikliğe gidilmesini öngören kanun teklifine ilişkin konuştu.

Erol, “Söz konusu artışın 2021 yılı için gerçekleştirilmemesini, 2022 yılı için öngörülen artış oranının ise yarısının hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

"KANUNUN YAYIM TARİHİ DİKKATE ALINMALI"

TBMM'ye 2 Nisan 2021 tarihinde sunulan 18 maddelik kanun teklifi ile birlikte kurumlar vergisi oranı 2021 yılı için yüzde 25, 2022 için ise yüzde 23 olarak öngörülüyor.

Erol, söz konusu kanun teklifiyle ilgili olarak vergi oranlarındaki artışta revize yapılması gerektiğini kanunun yayım tarihinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Yılın başında bütçeler hazırlanırken yüzde 20'lik vergi oranının göz önünde bulundurulduğunu anımsatan Erol, “Vergi oranı 2021 yılı için 5 puan artırılacaksa dahi söz konusu artış, ilk geçici vergi dönemini kapsamamalıdır. Kanun yayım tarihi dikkate alınmalı ve bu tarih sonrası edinilecek kazançlar için geçerli olması zorunlu tutulmalıdır” şeklinde konuştu.

"EK MALİYETLERDEN KAÇINILMASI GEREKİYOR"

Erol, devletin ekonomik süreçleri verimli olarak yürütebilmesi adına vergilerin büyük önem taşıdığına vurgu yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

“Bilindiği üzere tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, ekonomileri de beklenmedik bir şekilde etkiledi. Bu sıra dışı dönem, ekonomilerdeki öngörülebilirliği bir hayli zorlaştırdı. Bu tarz kanun değişikliklerinin önceden bildirilmesi, yol haritası belirlemede daha etkili olacaktır. Bu nedenle, içinde bulunduğumuz zorlu süreçte iş dünyası için ilave maliyetlerden kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz."