AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi Seyfullah Safa Özcan, “AKO Grup bünyesine katıldığı 2005’ten bu yana 600 milyon dolar yatırımın gerçekleştirildiği PETLAS Kırşehir fabrikasında, ABD pazarına özel lastik üretimi için 60 milyon dolarlık yatırımı hayata geçiriyoruz” dedi.

Devam eden yatırımların bitirilmesiyle üretim kapasitesi yıllık yaklaşık 168 bin ton’dan, 200 bin tonluk kapasiteye ulaşacak.

Seyfullah Bey, şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Türkiye’nin yerli sermayeli sanayi gücü AKO Grup (Abdulkadir Özcan A.Ş.) amiral gemisi PETLAS’ın yanı sıra, AKO Akü ile akü üretimi, AKO Jant ile jant üretimi, AKO Lastik Kaplama ile lastik kaplama, distribütörlükler ve lastik ticareti, inşaat alanlarında faaliyet göstermektedir.

5 binin üzerinde kişiye doğrudan istihdam sağlayan ve 5 büyük ölçekli fabrika, 30'un üzerinde marka, Türkiye’nin dört bir yanında bin 200'e yakın bayi ağı ile faaliyetlerini sürdüren grubumuz, yüzde yüz yerli yapıda üst düzey Ar-Ge faaliyetleri ve yerli üretimle farklı coğrafyalarda 109 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. 2020 yılına damga vuran küresel sağlık krizi, farklı sektörlerde etkisini farklı şekilde gösterdi. Bu dönemde grubumuz genelinde birincil önceliklerimiz, çalışanlardan başlayarak insan sağlığını koruyucu tüm önlemleri almak ve ülke ekonomisine katkılarımızı sürdürmek oldu.

Pandemi süreci, otomobil kullanımının öncelikli mobilite tercihi olarak öne çıkmasına yol açtı. Buna ek olarak, otomobil pazarında büyüme ivmesi, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmeler, lastik endüstrisinin ve otomotiv OEM, akü ve jant gibi ekipman yenileme sanayilerinin 2020 yılını birçok sektöre kıyasla daha olumlu geçirmesini sağladı. Benzer bir seyrin, 2021 yılının tamamı için olmasa da önemli bir kısmında devam edebileceğini öngörüyor ve hazırlıklarımızı bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. 

Tüm kurum ve kuruluşlar gibi, pandemi koşullarını ve aşı konusundaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Salgının daha öngörülebilir bir seyir kazanmasına paralel, ertelenen talep etkisinin yurtdışı pazarlarda kaldıraçlı bir etki yapma potansiyelini göz ardı etmiyoruz. Bu süreçte gerçekleşen kur artışının ülkemizin ihracat marjını artırmasını öngörüyoruz.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Türk lastik sanayinde dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla kamu yatırımı olarak kurulan ve 2005 yılında AKO Grup bünyesine katılan PETLAS’a, grubumuz bünyesinde bugüne dek 5 milyar TRY’ye yaklaşan düzeyde yatırım gerçekleştirilmiştir ve bu yatırımlar kesintisiz sürmektedir. Bu yatırımlarla PETLAS, 365 bin metrekarelik kapalı alan ve yerleşkemizde toplamda 4 bine yakın çalışan sayısına ulaşarak, geniş ürün yelpazesi ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri olmayı başardı. PETLAS’ın diğer büyük ve Türkiye sanayisi için hayati önem taşıyan başarısı ise gerçek bir Ar-Ge merkezine sahip olmasıdır.

Kendi lastik teknolojisini geliştiren PETLAS, Türkiye’nin İlk ve tek Uçak Lastiği, İlk Radyal Traktör Lastiği, İlk 18” üzeri “Y” Hız Sınıfı Yüksek Performans Binek Lastiği, İlk Run-Flat Binek Lastiği, İlk ve tek Tam Çelik İş Makinası Lastiği ve İş Makinaları için Büyük Dolgu Lastiklerinin üretimi gibi sektöründe pek çok ilke imza atmıştır. AKO Grubun 2016 yılında faaliyete geçen akü fabrikası AKO Akü de yerli ve nitelikli Ar-Ge çalışmaları konusunda grubun vizyonunu sürdürmeye devam etti. Öncülüğünü yaptığı Matrix Press teknolojisiyle Türkiye’nin akü sektöründe yeni bir güç oluşturan AKO Akü, Ar-Ge yatırımlarında sektörünün birincisi oldu. 

Türkiye’nin akü üretiminde teknolojinin zirvesi kabul edilen Matrix Press (Punch) ve Kaizen Tüneli üretim modelleriyle üretim yapan tek üreticisi olma özelliği taşıyor. AKO Akü, akü üretiminde dünyada sayılı ülkede var olan Transfüzyon Teknolojisini de Türkiye’de uygulayan tek üretici konumunda yer alıyor. Dünyada akü sektörünün en etkili konferansı sayılan ELBC’de özellikle Stop-Start teknolojili araçlar için yapılan Ar-Ge ve ürün çalışmalarının bu teknolojinin gelişimine sağladığı katkı temelinde verdiği online sunum büyük ses getirdi.

İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Ülkemiz ekonomisine ve kalkınmasına artan düzeyde katkı, sürdürülebilir büyüme ve düzenli yatırım, grubumuzun daimi temel stratejik öncelikleridir. 2020 yılında beklenmedik şekilde gündemimize giren gelişmeler karşısında bu önceliklerimizde, tutum ve duruşumuzda bir değişiklik olmadı. Bir anlamda krizi fırsata çevirmek ve yeni olağana ayak uydurabilmek adına mevcut iş planlarımızı revize ederek dijitalleşmenin de getirdiği avantajlarla birlikte olumlu sonuçlar elde ettik. 

Pandemi döneminde üretim tesislerimizin tümünde gerekli önlemleri alarak üretime ara vermeden, işçi çıkarmadan üretmeyi ve yatırımlarımızı kesintisiz sürdürdük. Bu dönem sonrası ertelenen talep ve ihracat potansiyelini karşılayabilmek adına kapasite artırımı ve buna paralel istihdam artışı öngörüyoruz.

Türkiye'nin lastik sektöründe en büyük entegre geri dönüşüm tesisini oluşturma hedefiyle başlatmış olduğumuz 30 milyon dolarlık yatırım hamlesini, 2020 yılının olağanüstü koşullarına rağmen kesintisiz bir şekilde sürdürdük. Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan bu tesis, sanayinin kauçuk ihtiyacının karşılanması ve çevre korumasına katkı amacıyla lastik atıklarının tamamen geri dönüştürülmesini sağlayacak; karbon tasarrufunun yanı sıra, sıfır atık projesine ve cari açığın azaltılmasına da katkı sunacak. 80 bin metrekare açık, 21 bin metrekare kapalı alana sahip olacak tesiste,

Türkiye'de bir yılda ortaya çıkan yaklaşık 350 bin ton lastik atığının dörtte biri nitelikli ham maddeye dönüştürülebilecek. Bu yatırımımızı 2021 yılında tamamlayarak lastik geri dönüşümüne başlamayı öngörüyoruz. Tesisin sağlayacağı ithal ikamesinin yıllık 16 milyon dolara varan düzeyde olacağını öngörüyoruz.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Kurulduğu günden bugüne sürekli gelişimi ilke edinen AKO Grup, sektör deneyimlerini, bilgi birikimini yeni teknolojiler ve sürdürülebilirlik ekseninde birleştirerek ülkemiz ve tüm insanlık adına değer üretme azmiyle yatırım yapar. Bu bakış açısıyla alınan yatırım kararlarından Lastik Geri Dönüşüm Tesisi yatırımımız tüm hızıyla devam ediyor. Bunun yanı sıra 2005’ten bu yana 600 milyon dolar yatırımın gerçekleştirildiği PETLAS Kırşehir fabrikamızda, ABD pazarına özel lastik üretimi için 60 milyon dolarlık yatırımı hayata geçiriyoruz. PETLAS fabrikasında devam eden yatırımların bitirilmesiyle, hali hazırda yıllık yaklaşık 168 bin ton (aylık yaklaşık 14 bin ton) düzeyinde olan üretim kapasitemiz, yıllık 200 bin tonluk kapasiteye ulaşacak. Takip eden yıllarda yapılacak 1 milyar dolar yatırımla da üretim kapasitesini 440 bin tona, doğrudan istihdamı da 10 bin kişiye ulaştırma hedefimiz bulunuyor.

Sıfır duruş / sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metot ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz?

AKO Grup bünyesinde endüstri 4.0 odaklı, yüksek teknolojili bir üretim tesisi kimliğiyle 2014 yılında Çankırı’da üretime başlayan AKO Akü fabrikası, yüksek teknolojiyle endüstri 4.0 platformu üzerine kuruludur ve tescilli Ar-Ge Merkezi kimliği taşır. AKO Akü, dünyada akü üretiminde en üst seviye olarak kabul edilen ve dünya çapında da sayılı kuruluş tarafından kullanılabilen Kaizen Tüneli ve Matrix Press (punch) üretim teknolojilerini birlikte kullanan Türkiye’deki tek üretici olma özelliğine sahip bulunuyor. Kendi markaları ile Türkiye'nin yanı sıra uluslararası otomotiv sektörüne doğrudan ürün tedarik eden AKO Akü, akülerde yüksek performans ve kullanım ömrü sunan Transfüzyon teknolojisi, Stop & Start teknolojisi ile donatılmış araçlara yönelik EFB tip aküler gibi yenilikçi ürün ve teknolojilerle, ülkemiz akü sektörünün yenilikçi yüzünü oluşturuyor. Ayrıca bu alanda Türkiye’nin ilk ve şu an için tek yeni teknoloji “Geri Kazanım Tesisi”, AKO Grup bünyesinde yer alıyor. AKO Akü fabrikasının yanında kurulu olan son teknoloji “Sıfır Atık” özellikli “Desülfürizasyon” teknolojisine sahip Türkiye’deki tek tesis olan “Geri Kazanım Tesisi” tam otomasyon ile çalışıyor.” 

Gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla AKO Grup bünyesinde, başta PETLAS fabrikamız ve diğer tüm üretim tesislerimizde dijital altyapıyı uzun yıllardır yaygınlaştırmış durumdayız. Yakın zamanda kurulan AKO Akü fabrikamızda ise üretim, Endüstri 4.0 altyapısıyla tam otomasyonla gerçekleşiyor. Türk sanayisinin yüzde 100 yerli gücü AKO Grup bünyesinde, kendi geliştirdiği teknolojileriyle ülkemizi geleceğe taşıyan lastikleri üreten, lastik sektörünün yerli sermayeli en büyük oyuncusu PETLAS, uzun süredir yürüttüğü dijitalleşme stratejileri, koyduğu CRM altyapısı, üretim verimliliği ve ürün kalitesinde artış sağlayan INPDS uygulamaları ve ERP yazılımlarıyla Ar-Ge, üretim, pazarlama ve satış faaliyetlerini sürdürüyor.