Çatalca’da bulunan 2 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasında yeni CNC makina parkuru ile imalata gerçekleştiren Elboy, son olarak Fransa’nın Charleville-Mézières kentinde faaliyet gösteren alüminyum PVC pencere doğrama ve çelik konstrüksiyon, inşaat işleri üzerine faaliyet gösteren Ardenn Laquage firmasına çözüm sundu. Projeyle ilgili bilgi aldığımız Elboy Proton Toz Boya ve Sıvı Boya Kaplama Sistemleri Genel Müdürü Çevre Mühendisi Berkin Ekiz “Müşterimizin bulundukları bölgede toz ve yaş boya ile alakalı işleri için bizden bir tesis talep ettiler. Biz bu tesis içerisinde bara aktarma sistemini kullandık. 1500 metrekare bir alanı kaplayan bir tesis kurulumu gerçekleştirdik. Avrupa’da genel olarak kullanılan yakıt ve enerji verimliliğinin öne çıktığı bara aktarma sistemi daha çok kullanılıyor. Biz de Avrupa’daki rakiplerimizin yaptığı sistemlere benzer bir sistem yaptık. Daha önce bara aktarma sistemleriyle alakalı birçok sistem yapmıştık. Bunları birçok ülkeye de sattık. Ama bu yaptığımız en büyüğü oldu.” dedi.

1500 metrekare genişliğindeki alana kurulan tesisin prosesleri hakkında bilgi veren Ekiz “Burada kumlama kabiniz var, bunun peşinde otomatik yıkama odamız bulunuyor. Kurutma fırını, toz boya kabini ve son olarak da pişirme fırınımız var. Tam sistemin karşı tarafında da park alanlarımız mevcut. Park alanlarının yan tarafında Türkiye’de bara aktarma firmalarından farklı olarak yaptığımız asansör sistemimiz mevcut. Bunu Avrupa’da çok firma kullanıyor. Türkiye’de ilk kez biz yaptık. Yüksek, ağır ve büyük ürünleri asabilmek için asansör yardımıyla bütün hat aşağı indiriliyor. Orada müşterilerimiz malzemesini asıyor, düğmeye basıyor kalkıyor ve sistemle aynı seviyeye geldikten sonra sistem içerisinde istediği kabinin içerisine sokup istediği prosesi uygulayabiliyor.” dedi.

YASAL LİMİTLER AŞILMIYOR

Üç makinanın tasarımını kendi know how’larıyla geliştirdiklerini anlatan Ekiz, sistemin yapısı hakkında şunları söyledi: “Dünyada bununla ilgili birçok sistem yapıldı ve biz bunların çoğunu inceledik. En sonunda gördüğümüz üç tane makinanın önemli tasarımlarını birleştirip, tek bir makina oluşturduk. Bunun içerisine kendi inovasyonumuzu da ekledik. 6 farklı kimyasalla, tek bir oda içerisinde mekanik aşındırma ve kimyasal aşındırmayı beraber yapan bir sistem imal ettik ve hiçbir kimyasal birbiriyle karışmayacak bir yapı oluşturduk. Aynı zamanda çok önemli diğer bir noktada yasal limitleri aşmadan fabrika içerisinde bulunması gereken kimyasal miktarının aşılamayacağı bir yapı oluşturduk. Fabrikalar içerisinde bulunması gereken kimyasallara dair limitler, yasal olarak belirlenmiştir. Bu yasal limitleri aştığınız zaman gerekli yerlerden ÇED raporlarını almanız gerekir. Bizim yaptığımız bu makinada yasal limitler aşılmadan dolayısıyla rapor almanıza da gerek kalmadan çalıştırabileceğiniz bir makina yaptık.”

500 LİTRELİK TANKLARDA İŞLEM GERÇEKLEŞİYOR

Bu sistemi üretimden montaja kadar yedi ayda tamamlayan Elboy, proje esnasında övgü de aldı. Fransa’da Akzo Nobel distribütörünün bizzat tesiste inceleme yaparak daha önce böyle bir sistemi görmediğini ve tebrik ettiğini de sözlerine ekleyen Berkin Ekiz, kullanıcıların avantajlarını şu şekilde anlattı: “Öncelikle firmalara hem devletten alacakları izinle ilgili avantaj sağlıyoruz. Ayrıca İçerisinde hem demiri hem de alüminyumu aynı anda yıkayabilen bir sistem oluşturduk. 6 farklı kimyasalla, hiçbirinin birbirine karışmadan kullanılması mümkün oluyor. Hem de maksimum 500 litrelik tanklarda bu işlemler gerçekleşiyor. Normalde 5 tonluk tanklara ihtiyaç duyulur. Biz ise 500 litrelik tanklarla bu işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bu kazanlar otomatik birbiriyle sıvı beslemesi yapıyor. Aynı zamanda otomatik olarak üniteden kendi suyunu da alabiliyor. Kısacası sistemde hiçbir şeye dokunmanıza gerek kalmıyor. Sistem kendi suyunu kendi tamamlıyor, kendi PH’ını kendisi ölçüyor… Alüminyum yıkanacaksa ekranda alüminyum düğmesine basıyorsunuz, demir yıkayacaksanız demir düğmesine basıyorsunuz, hepsi bu kadar!”

VİDEO İÇİN TIKLAYIN