Panelde HKTM adına konuşan İlham Çelebi, 25. yılını kutlayan firmanın 2014 yılında mevcut fabrikasını LEED GOLD sertifikası alacak şekilde inşa ettiğini 168’i mühendis, 350 çalışana sahip olduklarını aktardı. “Toplum ne ise sektör de odur” diyen Çelebi, biz 2023 yıldır daimiliği yazılı değil hep sözlü olarak sağlamaya çalışmanın dezavantajlarını yaşadığımıza değindi ve makine sektöründe de süreçlerin hep kişiler üzerinden yürütüldüğünü aktardı. MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır’ın almış oldukları sertifikaların ve yaptıkları yatırımların karşılığını alıp almadıkları sorusuna “ROI hesaplarımızı yapıyoruz ama hedefimiz bu olmadığı için paylaşmıyoruz” dedi. 
Devamında dünyanın hareketli heykeller arasında ilk 10 da gösterilen Cezeri Heykeli’nin yapılış serüvenini de paylaştı. 

YENİ NESİL SÜRDÜRÜLEBİLİR MAKİNA

Kozmetik Sektörüne Özel Yeni Kutulama Makinesi Kozmetik Sektörüne Özel Yeni Kutulama Makinesi


Panelin devamında Akım Metal adına konuşan Ali Fazıl Böyet grup şirketleri hakkında bilgi verdikten sonra CNC metal işleme tezgahı üretim serüveni hakkında bilgiler verdi. İlk SMB tezgahı 2012 yılında ürettiklerini söyleyen Böyet, bugünlerde Almanya başta olmak üzere Avrupa’ya ihracatını gerçekleştirdiklerini aktardı. Makine sektöründe sürdürülebilirliğin gelişimi için yapılması gerekenler hakkında Böyet şunları söyledi: 
“-Global trendleri takip etmeli
-Verimlilik ve ölçülebilirliği sağlamalı
-Ar-Ge ve eğitime önem vermeli 
-Finansal mekanizmalara güçlü erişim”

Ali Fazıl Böyet, sözlerini sonunda ise Milteksan’ın yerli CNC kontrol ünitesi projesindeki son durumu da paylaştı. 
Panelin son konuşmacısı WAT Motor Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Tuğrul Ertuğrul oldu. Ertuğrul, Türkiye’nin en büyük elektrik motoru ihracatçısı konumundaki şirketin endüstri, yenilenebilir enerji, hareket kontrol ve hareketlilik (mobility), EV şarj istasyaonları alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 
 

Editör: Haber Merkezi