“Bir Ömür Maden Suyu” temasıyla öne çıkan ve Kızılay Doğal Maden Suları tarafından ikincisi düzenlenen Uluslararası Maden Suyu Kongresi’nde, “Maden Suyunda Ar- Ge, İnovasyon ve Sürdürülebilirlik” başlıklı panel, sektördeki güçlü temsilcilerin katılımıyla hayata geçirildi. 17 Kasım Perşembe günü Emaar Address Istanbul Hotel’de, Kızılay Doğal Maden Suları ev sahipliğinde düzenlenen II. Uluslararası Maden Suyu Kongresi'nde, Türkiye’de maden suyu alanında araştırmalar gerçekleştiren akademisyenler ve sektör paydaşları bir araya geldiler.
SEKTÖRÜN UZMANLARI "BİR ÖMÜR MADEN SUYU"NU KONUŞTULAR
Ana teması “Bir Ömür Maden Suyu” olan kongrede “Maden Suyunda Ar- Ge, İnovasyon ve Sürdürülebilirlik” başlıklı panel, Türkiye İnovasyon Hareketi Kurucusu ve Dünya Gazetesi yazarı Ferhat Demir'in moderatörlüğünde, Kızılay İçecek Ar-Ge ve Kalite Direktörü Tuğba Şimşek, Sürdürülebilirlik Uzmanı Ali Gizer, Döhler Satış Müdürü Mert Alkış ve Şişecam Sürdürülebilirlik Uzmanı Aslı Fırat Esen’in katılımlarıyla gerçekleşti.
Kızılay İçecek Ar-Ge ve Kalite Direktörü Tuğba Şimşek, kongreye ilişkin şunları söyledi: “Yüzde 8.2 oranıyla içecek sektörü en fazla inovasyon yapılan sektör. Maden suyu sektöründe ise temelde 4 alanda inovasyon gerçekleştirilmekte; doğadaki bileşenleri uyumlu şekilde birleştiren inovasyonlar, doğal iyilik inovasyonları, doğayla, iklimle bütünleşik konularda inovasyon ve ileri dönüşümle ilgili inovasyonlar. Sağlık inovasyonları kapsamında, şeker gibi bazı bileşenleri almamızı engelleyecek kolay sağlık inovasyonlarının yanı sıra; bizi yenileyecek, enerjik yapacak inovasyonları gerçekleştirmekteyiz. Bağışıklık sistemini güçlendirici inovasyonlarımızı, çeşitli mineral ve vitamin desteklerimizle gerçekleştiriyoruz. Dünyadaki temel yapı taşlarıyla birleştirebileceğimiz her şeyi kapsayıcı inovasyonlar, duygulara hitap eden inovasyonlar, yani mutluluk verici ve stres azaltıcı inovasyonlar üretiyoruz.”
Şimşek, Türkiye’nin 2030’a kadar karbon emisyonunu azaltma konusundaki ulusal katkı beyanını yüzde 41 olarak açıklamasıyla ilgili olarak ise; “Gerçekleştirilen araştırmalar bu azaltmanın yüzde 12’sini inovasyon yaparak gerçekleşeceğini göstermekte. Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini, sürdürülebilirlikten ayıramadığımızı görmekteyiz.” dedi. Şimşek, “Bu sektörde belli inovasyon konuları bulunuyor. En önemlisi temiz etiket konusu; yani mümkün olduğu kadar kimyasal bileşenlerden arındırılmış, daha az bileşen kullanılan ürünlerin geliştirilmesi konusu. Bu konu üzerinde çalışmalarımız devam etmekte. Diğer konu ise şekerin azaltılması konusu. Hem karbon emisyonunun azaltılması, hem sağlıklı bireylerin yetiştirilmesi, hem de obeziteye karşı yapılan çalışmalar kapsamında şeker miktarı azaltılıyor. Türkiye'nin 2053’e kadar sağlamak istediği karbon nötr ürün stratejilerine uyum sağlayabilmek için ürün geliştirme çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Türkiye’de ilk kez maden suyu sektöründe Kızılay Plus ürünlerinde karbon nötr ürün geliştirme çalışması gerçekleştirdik. Kızılay Plus ürünleri, şeker içermeyen ve farklı duygulara karşılık gelen ürünler. Gelecekte çok büyüyecek bir kategori ve ürün grubu. Karbon nötr ürün belgelendirmesi ilk kez yapıldı. Kızılay Plus ürünleri ile Karbon Nötr Ürün sertifikası aldık.” şeklinde konuştuk.