Maden sektörü, Türkiye’de katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ile birinci sırada yer almaya devam ediyor. 2020 yılına hızlı bir giriş yapmaya hazırlanan sektör, üretim süreciyle ilgili yatırımlarına da devam ediyor. Ayrıca KPMG’nin 2022 yılı için hazırladığı raporda kurşun, çinko, gümüş ve krom madenleri için arz, talep ve fiyat tahminleri ile ilgili de kapsamlı bilgiler sunuluyor. Rapora göre çinko, çelik galvanizine bağlı olarak artan talebin, tedarik seviyelerindeki küresel artışla dengelenmesi ve 2019-2021 arasında bir fiyat düşüşüne neden olması öngörülüyor. Bu yıllar arasında, fiyatlar üreticilerin marjinal maliyeti olan 2.600 USD/ton seviyesinin üzerinde kalacağı belirtiliyor. Raporda gümüşün ise 4 yıl içerisinde yavaşça artacağı ortaya koyuluyor. Bu artışta başlıca faktörler endüstriyel üretimdeki güçlü talep ve dolardaki zayıflamanın devam etmesinin beklendiği söyleniyor.

Bu ay kapağımıza konuk olan Kaptan Demir Çelik ile üretim sürecini, sektörün ihtiyaçlarını ve beklentileri konuştuk. Üretim süreciyle ilgili bilgiler veren Kaptan Demir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Nur Çebi, üretimde hammadde girişinden ürün sevkine kadar her safhada, değişik seviyelerde otomasyon sistemlerinden faydalandıklarını belirtti. Bu kontrol sisteminin üretim miktarından verimliliğe, kalite artışından güvenli çalışma ortamına kadar tüm süreci etkilediğini söyledi.  Endüstrileri direk olarak etkileyen enerji maliyetleri hakkında da açıklama yapan Çebi, çelikhane ve iki haddehanenin toplam enerji tüketiminin 2018 yılında aylık ortalama 57.000.000 kWh olduğunu ve bu enerjinin büyük bir kısmı enerji tedarik şirketleri ile yapılan ikili anlaşmalar ile karşılandığını belirtti. Enerji maliyetlerini azaltmaya yönelik ise enerji verimliliği için önemli projeleri hayata geçireceklerini söyledi.

Üretim sürecinin ve yüksek enerji maliyetlerinin ön planda olduğu maden sektörüyle ilgili tüm yeni gelişmeleri Aralık sayımızdan takip edebilirsiniz