Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu, makina alımlarında hükümetin üreticiye vermeyi planladığı desteğin yerinde olduğunu söyledi. Fakat makinalarda menşei ayrımının yapılmaması gerektiğini ifade etti. 

TİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra Tezmaksan’ın Genel Müdürü pozisyonunda olan Hakan Aydoğdu; ihracatçıların makina parkurunun çoğunda ithal makinaların olduğuna dikkat çekerek şu açıklamada bulundu: “Bazı sektörlerde çok özel makinalara ihtiyaç duyuluyor ve bu makinaların ülkemizde üretimi bulunmamaktadır. Yalnızca takım tezgahları özelinde konuya bakacak olursak CNC dik tornaların, CNC taşlama tezgahlarının, CNC borverklerin, CNC yatay işleme merkezlerinin, dişli üretim tezgahlarının Türkiye’de üretiminin olmadığına dikkat çekmek isterim. Sanayide üretim yapan bilhassa da ihracatçı firmalara yönelik hem maliyet hem de teknoloji konusunda yüksek makinalar olan bu tip makinaların da desteklenmesi şarttır. Bu ürünler ithal diye sadece yüzde 10 desteklenmesi hem üretime hem de ihracat yapan firmalara olumsuz olarak yansır. Bu durum ivediyetle göz önünde bulundurulmalıdır.”

ODAK NOKTASI ÜRETİM OLMALI

Türkiye’nin daha güçlü bir ekonomi ye sahip olması için üretimin mutlak surette desteklenmesi gerektiğini söyleyen Aydoğdu; otomotiv, savunma, havacılık gibi ana sektörlerin üretim kapasitesini artırdığını ve bu nedenle üretimin odak noktamız olması gerektiğini vurguladı.

İHRACATÇILAR KRİTİK ÖNEME SAHİP

Bu konuda ihracatçıların kritik önem taşıdığına vurgu yapan Aydoğdu “İhracata yönelik faaliyet gösteren firmaları istinasız bir şekilde desteklemeliyiz. Bu yolda, yerli üretimi desteklemek adına TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız birçok destek programı yürütüyor. Bunlardan biri de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Hasan Büyükdede’nin açıkladığı ihracatçı ve imalatçılarımızın yerli makina alımında yüzde 25, yabancı makina alımında ise yüzde 10’luk bir destek sağlanmasıdır.” dedi. “Hasan Büyükdede, İTO’dan yaptığı açıklamada takım tezgahları üretimini yeniden canlandırmayı amaçladıklarını belirterek yerli makina alımlarında yüzde 25 fiyat avantajı uygulamayı planladıklarını, yabancı makinada bu oranın yüzde 10 olduğunu söylemişti.”