Şef Arda Türkmen’in moderatörlüğündeki etkinlik “Kadın Makineciler İşin Mutfağında” vurgusuyla Çukurova Üniversitesi’nde düzenlendi. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, MAİB Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Erkunt Armağan ve KSG Makina Kalite Müdürü Şule Karalı tecrübelerini mühendislik öğrencileriyle paylaştı. Etkinliğin ardından kadın mühendislik öğrencileri Adana OSB’deki makina fabrikalarını gezip sektörü ve çalışma şartlarını yakından incelediler.
 

“MUTFAK ROBOTU ARDA’YA ROBOT MAKİNALARI KADINLARA EMANET”

'Arda Türkmen mutfakta ne kadar başarılıysa kadınlar da makina sektöründe o kadar başarılı olabilir diyen' MAİB Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Erkunt Armağan şınları söyledi: “Zihinlerdeki kalıplaşmış düşüncelerin yıkılması gerekiyor. Bunun için bugün Arda Türkmen’le birlikte cinsiyet rollerini yıkmak için gençlerimizle buluştuk. Mutfak robotu Arda’ya, robot makinaları kadınlara emanet, dedik. Makina sektörünün genç kadın mühendislerin zekası ve yeteneğine ihtiyacı olduğu ve sanayide kadının önemini anlattık. ‘Kadın Makinecilerle Var Gücümüzle’ projemizle sektörümüzdeki kadın rol modelleri genç mühendis adaylarıyla bir araya getirmeye devam edeceğiz.”

Zeynep Erkunt Armağan ayrıca sçzlerine şunları ekledi: “Yeni mezun mühendislerin satın alma, satış ve finans gibi sektörlere yöneliyor. Özellikle kadın mühendislerin üretimin içinde olmaya karşı bir ön yargısı oluşuyor çünkü bu şekilde şartlanmışlar. Okudukları okullar bile bunu değiştiremiyor. Amacımız, sanayinin bir erkek dünyası olmadığını kadın mühendis adaylarına anlatmak. Kadın mühendis adaylarımız üretime girmekten ve fabrikada çalışmaktan çekinmemeli. Üretmek yaratmaktır, yaratmak iz bırakmaktır. Üretimin keyfini bir kere alan bu alandan kolay kopamıyor ama önce gençlerimizin bu ön yargıdan kurtulmak için bizi dinlemelerini rica ediyorum.”

“MÜHENDİSLİK KADINLAR İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN”

Üniversite sanayi iş birliğini artırarak, daha fazla genç kadını makina sektörüne kazandırmanın mümkün olduğuna dikkat çeken MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu ise “Sanat ve bilim gibi düşünsel alanlarda kadın ve erkeğin üretim farkını kabul etmiyoruz. Cinsiyete dayalı toplumsal rolleri, insanlık tarihinin kötü bir mirası olarak görüyoruz. Sadece erkekler şair olursa, yazılabilecek şiirlerin sadece yarısını okuyabiliriz. Makinaların ardında pırıl pırıl, genç beyinlere ihtiyacımız var. Tüm yaratıcılıklarıyla birlikte, mühendisliği kadınlar için biçilmiş kaftan olarak görüyoruz.” dedi.