Türk çimento sektörünün uluslararası temsilcisi Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), 2020 ilk üç ayında çimento ihracatının yüzde 54 arttığını açıkladı. TÇMB, sektörde 2019 yılında yaşanılan daralmadan sonra 2020’nin ilk ayında ise üretimin bir önceki yılın aynı ayına oranla %31, iç satışların %16,8 arttığını bildirdi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, “Türk çimento sektörü, yaklaşık yüzde 30 daralma yaşadığı 2019 yılından sonra 2020 yılına umutlu başladı. 2020 Ocak ayında iç satışlardaki küçülme sona ererken, Mart ayında ihracatta artış yaşandı. Ancak yılın ilk aylarından itibaren tüm dünyada yaşanan Yeni Koronavirüs (COVID-19) pandemisi sebebiyle önümüzdeki dönemde satışların azalacağı tahmin ediliyor” dedi. 

Geçtiğimiz yıl 600 milyon dolar ihracat rakamını geride bırakan Türk çimento sektörü, dünyanın merkez merkezlerinden biri haline geldi. Dolayısıyla Türkiye’nin önemli lokomotif sektörlerinden biri olarak kabul ediliyor ve bu sektörle ilgili yaşanan birçok gelişme paralel sektörleri de direk olarak etkiliyor. ST Proses Otomasyon Dergisi’nde bu ay kapak konusu olarak ele aldığımız çimento sektörü ile ilgili yeni gelişmeleri bir araya getirdik. Kapağımızın konuğu olan Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ile enerji verimliliğinden otomasyon yazılımına kadar üretim sürecini konuştuk. 

Üretim hattını her geçen gün geliştirerek hem kalite hem de kapasite noktasında başarılı çalışmalara imza atan fabrikaları yakından izliyoruz. Çimento gibi kullanıldığı alanlarda kritik rol üstlenen sektörlerle ilgili geliştirilen ileri teknoloji ürünlerini de mercek altına alıyoruz.