SÜRDÜRÜLEBİLİR TESİS YÖNETİMİ ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM SÜRDÜRÜLEBİLİR TESİS YÖNETİMİ ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM

Sponsorluk kapsamında gerçekleştirilen iş birliğiyle, Model Fabrika’da Anlık Durum İzleme, Dijital İkiz, Dijital Gölge vb. Sanayi 4.0 uygulamalarının Logo ERP ile entegre çalışması mümkün olacak. Böylece başta KOBİ’ler olmak üzere katılımcı sanayi işletmeleri Model Fabrika yalın üretim temelli e-kanban ve çekme sistemi uygulamalarını görebilecekler. Uygulama, Logo-Netsis ERP paketine entegre Projesis Yazılım’ın MES ve Kanban paket yazılımlarıyla gerçekleştirilecek.

ÜRETİM VERİMLİLİĞİNE KATKI

Logo Yazılım Türkiye Genel Müdürü Akın Sertcan, Logo Yazılım olarak, üretim sektörünü desteklemek amacıyla Ankara Model Fabrika ile iş birliği yaptıklarını ifade ederek üretim sektörünün verimliliğine katkıda bulunmayı önemsediklerinin altını çizdi.  Ankara Model Fabrika’daki “Yalın Üretim” eğitimlerinin üretim izlenebilirliği ile ilgili senaryolarını zenginleştirecek Logo ERP çözümleri ile, katılımcı işletmelerin Model Fabrika’da aldıkları eğitimleri Logo ERP üzerinde deneyimleyebileceklerini de söyleyen Sertcan, “Türkiye’nin küresel pazardaki rekabetçiliğine katkıda bulunacak olmaktan mutluyuz” dedi.

Ankara Model Fabrika Direktörü Ufuk Kaya ise, Logo Yazılım ile yapılan proje ile artık kartların da kullanılmadığı elektronik kanban yapısına geçilmesinin hedeflendiğini açıkladı. “Proje ile üretimin anlık izlenebilirliği sağlanacak ve iş istasyonlarında malzeme bekleme, gereğinden fazla ya da eksik malzeme dağıtımı, malzeme arama, yanlış malzeme kullanma vb. gibi üretim kayıplarının önüne geçilecek” diye konuşan Kaya, böylelikle üretkenliğin artarak maliyetlerin düşmesine ve rekabetçiliğin güçlenmesine katkıda bulunacak senaryoları katılımcı işletmelerin dikkatine sunacaklarını belirtti. Ufuk Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Logo Yazılım’ın yenilikçi, esnek çözümleri ve yaygın ekosistemi sayesinde entegrasyon süreçleri hızlı bir şekilde ilerliyor. Yalın Üretime bakış açıları, çözüm ortaklarının hakimiyeti, projenin tüm aşamalarında verdikleri danışmanlık ve destek hizmetleri sayesinde entegrasyon süreçleri kolayca sürdürülüyor. Çözüm ortaklarının geçmişte benzer projelerde yer almış olması sayesinde ortak dil kullanımı başarılı bir şekilde sağlanıyor ve Yalın Üretim ve Endüstri 4.0 standartlarına uygun bir şekilde projeye devam ediliyor.”

OPERATÖR HATALARINDAN KAYNAKLANAN MALİYETLER AZALACAK

Sanayi İşletmelerinin en büyük yanılgı ve israf alanı olan kitle üretiminden tek parça akışa geçişi mümkün kılan ve ilk tetiklemeyi müşterinin başlatacağı bir çekme sistemi kurgusunun sağlandığı Kanban Yöntemi belirli bir olgunluk ve farkındalık seviyesine sahip işletmelerin vazgeçilmezidir. Hat dengelerinin yaygınlaştırıldığı oranda planlama yeteneklerinin arttığı ve kolaylaştığı, bu sayede ara stok veya bitmiş ürün stoklarının minimize edildiği Kanban yönteminde bir ileri seviye uygulaması olan elektronik çekme sistemiyle kullanılan kartlara da artık gerek kalmayacak. Böylelikle operatör (insan) hatalarından kaynaklanan hız kayıpları, duruşlar ve kalitesizlik maliyetleri azalacak. Ayrıca kart sayılarının düzenlenmesine de gerek kalmayacağı için planlama bölümlerinin gereksiz iş yükleri de azalmış olacak. ASO Model Fabrika Dijital Dönüşüm mimarisinin en kritik bileşenlerinden olan Üretim Yürütme Sistemi MES Yönetimi MES (Manufacturing Execution System) sayesinde üretim online olarak izlenebilecek, üretimden gelen veriler kolayca analiz edilerek kanban elektronik kart sayıları da daha kolay hesaplanacak.

ANKARA MODEL FABRİKA HAKKINDA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası (ASO), ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle KOBİ’lerin “Yalın Sistem” yaklaşımlı dijital dönüşümlerini desteklemek için hayata geçirilen Model Fabrikalar, KOBİ’ler başta olmak üzere verimlilik kaygısı olan tüm sanayi işletmelerinin öncelikli olarak israflarını görmeyi ve yok etmelerini sağlayan ve bu sayede “Dijital Dönüşüm” süreçlerini hızlandırabilecekleri Yalın Üretim uygulamalarını teşvik etmek ve deneyimsel öğrenme metotları ile işletmelerin kendi yalın liderlerini yetiştirmeye yönelik programlar yürütmektedir. Model Fabrikalar’da yalın üretim metotları sadece teorik olarak anlatılmakla kalınmıyor, tüm katılımcılara gerçek bir üretim hattında öğrendiklerini uygulama fırsatı da veriliyor. Türkiye’nin ilk Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi ASO Model Fabrika, bugüne kadar gerçekleştirdiği ve işletmelerin kendi yalın liderlerini yetiştirdiği Öğren Dönüş Programlarıyla 55 sanayi işletmesi ve bir hizmet kurumunda, hiçbir yeni yatırım yapmadan, sadece üretime bakış açısını değiştirerek çok çarpıcı kazananımlar elde edilebileceğini ispatlamıştır. Elde edilen kazanımları Sanayi 4.0’ın uygulamalarıyla daha da ileri taşımayı hedefleyen ASO Model Fabrika, 2022 Kasım ayında başlattığı 10. Öğren Dönüş Programı ile birlikte Dijital Dönüşüm Eğitimlerini de katılımcılarının hizmetine sunacak ve 2023’ün ilk Öğren Dönüş Programını Ocak ayında başlatacak.