5G teknolojisi, otomasyon dünyasında devrim niteliğinde bir dönemi başlatıyor. Hızlı veri aktarımı, düşük gecikme süresi ve daha yüksek bağlantı kapasitesiyle 5G, endüstriyel otomasyon sistemlerinin daha verimli ve esnek çalışmasını sağlıyor. Fabrikalar, robotlar ve otonom makineler arasındaki iletişim, neredeyse gerçek zamanlı hale gelirken, üretim süreçleri de çok daha akıllı bir yapıya kavuşuyor. “5G teknolojisinin üretim süreçlerine entegrasyonu, yatırımların bu alana yapılmasını hızlandıracağı gibi beraberinde yeni teknolojilerin gelişmesine de fırsat tanıyacak.” diyen Teoman Alper Yiğit, 5G teknolojisinin endüstriyel otomasyon üzerindeki etkilerine ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor:
"DAHA POZİTİF SEYREDECEK"
"Endüstri 4.0 ve dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte birçok yeni teknoloji de otomasyon teknolojilerine entegre olmaya başladı. Bunlardan biri de 5G teknolojisi. Bu teknoloji, fabrikalarda haberleşme noktasında yaşanan sorunları çözme konusunda büyük çözümler vadediyor. Yüksek hız gerektiren ve hassas konumlandırma uygulamalarında ilk tercihin 5G teknolojisi olmasıyla birlikte yüksek erişim bandı da en zor uygulamalarda dahi tercih edilmeye başlayacak. Yeni nesil iletişim teknolojisi 5G’nin 2035 yılına kadar küresel ekonomide 13,2 trilyon dolar katma değer yaratması, bunun 4,7 trilyon dolarının ise üretim sektöründe gerçekleşeceği öngörülüyor. Bundan hareketle üretim hatlarındaki verimliliğin ve yatırımın geri dönüş sürecinin 5G teknolojisi sayesinde daha pozitif seyredeceğini söyleyebiliriz."
Pandemi ile beraber teknoloji dönüşümünün avantajlarının açık şekilde ortaya çıktığını söyleyen Yiğit, "5G teknolojisi de üretimde yüzde 25’lik kapasite artışları sağlıyor. Bunun yanında tedarik sisteminde yüzde 65’lere ulaşan verimliliği mümkün kılıyor. Üretimin durmasını yüzde 50 oranında da iyileştiren 5G ile malzeme yönetiminde yüzde 65’lik verim artışı sağlanırken kablo kullanımı da yüzde 60 azalıyor." diyerek 5G'nin kazanımlarına değiniyor.
"MEYVELERİNİ GÖRMEK İÇİN BİRKAÇ YIL BEKLEMEMİZ GEREKECEK"
Değerlendirmesinde 5G ve yapay zeka ilişkiine de değinen Yiğit sözlerini şu şekilde tamamlıyor: "5G ve yapay zekanın birlikte çalışması; işletmelerin ağ hızlarını, verimliliği ve dijital çevikliklerini artırma potansiyeli taşıyor. Ancak bu avantajlardan yararlanmak için yeni nesil kablosuz bağlantı teknolojisinin olgunlaşması gerekiyor. 5G ve yapay zekanın birbirlerinin kabiliyetlerini zenginleştirmesi, bir gelişme döngüsünün parçası. 5G, kablosuz ağların hızını ve yanıt verme performansını artırırken, yapay zeka ise yükleri dengelemeye ve cihazların verimliliğini artırmaya yardımcı oluyor. Ancak 5G ve yapay zekanın kombinasyonunun gerçek meyvelerini verdiğini görmek için yeni kablosuz bağlantı teknolojisinin birkaç yıllık gelişimini tamamlamasını beklememiz gerekecek."