Zorlu Holding şirketi olan KORTEKS, Türkiye tekstil sektörünün kaliteli polyester iplik ihtiyacını karşılamak üzere 1989 yılında faaliyetlerine Bursa’da başladı. Bugün Avrupa’nın en büyük entegre polyester iplik üreticisi ve ihracatçısı olarak 2450’ye yakın çalışanıyla Türkiye için katma değer yaratmaya devam ediyor. Toplam 335 bin metrekare üretim alanında faaliyet gösteren KORTEKS, yıllık 170 bin ton üretim gücü ile Türkiye’nin iplik ihtiyacının büyük bir bölümünü tek başına karşılarken 5 kıtada, aralarında Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, ABD, Kanada, İran, Mısır, Cezayir, Brezilya, Meksika ve Güney Afrika’nın bulunduğu 60’a yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. KORTEKS, 2750 farklı iplik çeşidiyle Türkiye’de ve dünyada 4 bini aşan müşterimize kaliteli, etkin, hızlı ve aracısız bir şekilde hizmet vermeyi sürdürüyor. KORTEKS’in bugün sunduğu iplikler; tül perde, nevresim, halı, havlu gibi ev tekstilinden takım elbise, kravat, eşarp, iç giyim gibi giysilere; tavan, koltuk ve kapı iç kaplama gibi otomotiv ürünlerinden tente, branda, bahçe mobilyaları, şezlong, şemsiye gibi dış mekân uygulamalarına kadar uzanan farklı alanlarda kullanılıyor ve sunulan ürün ve çözüm yelpazesi her geçen gün daha da genişliyor. KORTEKS Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Barış Mert ile şirketin robot yatırımlarını ve uygulamalarını konuştuk.

İlk kez robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

Fabrikamızın üretim kapasitesinin artışıyla birlikte operatör hatalarını minimuma indirgemek, müşteri memnuniyetini artırmak, zaman tasarrufu sağlamak, el değmeden yapılan paketlemeyle ürünlerin kalitesini korumak ve firmamızın verimliliğini en üst düzeye çıkarmak üzere 2002 yılında Paketleme Otomasyon Projesi ile robotlu üretime geçiş yapmış olduk. Gelişen teknoloji doğrultusunda, otomasyon sistemlerimizi sürekli olarak geliştirmeye devam ettik. Ayrıca, işletmemiz için faydalı olduğuna inandığımız Endüstri 4.0 teknolojilerini takip ederek uygulanabilir olduğuna karar verdiğimiz robot yatırımlarını hayata geçiriyoruz.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında, toplam kaç adet robot kullanıyorsunuz?

Firmamızın kuruluşundan bu yana üretim sürecimizin birçok aşamasında robot uygulamaları yer alıyor. Paketleme otomasyon birimlerimizde sisteme entegre olarak çalışan endüstriyel tipte 22 adet robot kullanılıyor.  Kullanılan bu endüstriyel robotlar Yaskawa ve Kuka markadır. Aynı zamanda sahada operatör ile birlikte çalışabilecek şekilde 3D yazıcı otomasyon ve tekstil laboratuvarı yağ tayin otonom sistemlerine adapte edilmiş pick and place uygulamalarını gerçekleştiren 2 adet kolaboratif robot yer alıyor.

Yatırım öncesi robotik sistem entegratörünüzden/robot firmanızdan ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız? Size göre entegratör seçimi, doğru entegratör ile çalışmak ne kadar önem taşıyor?

Korteks firması olarak yatırım kararı alma sürecinde, entegratörlerimizden hedeflenen performans ve kapasite değerlerine cevap verebilecek analiz, simülasyon ve değerlendirme çıktılarını talep ediyoruz. Önerilen sistemin hedeflemiş olduğumuz değerlere ulaşması halinde ikinci aşama olan fizibilite çalışmalarını başlatıyoruz. Yapılan fizibilite ve simülasyon çalışmaları neticesinde, minimum maliyette maksimum verimliliği sağlayan çözümü sunan entegratör firmayla yolumuza devam ediyoruz.

Montaj/yazılım sürecini tamamlamış ve devreye almış olduğumuz otomatik (AS/RS) depo ve tekstüre paketleme otomasyon yatırımımızda entegratör olarak çalıştığımız ÜÇGE Depo Raf Sistemleri ve Omni Otomasyon firmalarıyla yatırım kararımızı paylaştığımızda, mevcut durumu sahada inceleyerek hedeflemiş olduğumuz depolama ve paketleme süreçlerini oluşturacak çözüm yöntemlerini sunmak adına gerekli çalışmaları başlattılar.  Gereksinimlerimize ve yapmış oldukları analizlere dayanarak önerdikleri sisteme ait tasarımı ve bu sistemin bize sağlayacağı faydaları ayrıntılı olarak paylaştılar. Bu aşamada, sistemde kullanılan kaynakların hız/performans verileri, kapasite ve ekipman bilgileri ve oluşabilecek tüm darboğaz noktalarına karşı planlanan aksiyon tasarımlarını incelemiş olduk. Tarafımıza iletilen tüm çalışmaları kendi kontrol ve karar mekanizmalarımızdan geçirdikten sonra sözleşme aşamasına geldik. Seçmiş olduğumuz entegratör firmaların tecrübesi, sunulan çözüm yönteminin ihtiyaçlarımızı her yönüyle karşılıyor olması, kullanılan teknolojilerin Endüstri 4.0 standartlarında olması, sistematik ve planlı olarak yönetilen proje süreci, yazılım ve donanım açısından tercih etmiş olduğumuz kriterleri sağlaması, referansları ve yerli firma olmaları doğru entegratör firmalar ile çalıştığımızı gösteren parametrelerdir.

MAKİNELERLE ENTEGRE ROBOTLU SİSTEM YATIRIMI YAPIYOR MAKİNELERLE ENTEGRE ROBOTLU SİSTEM YATIRIMI YAPIYOR

Projenin sonuçları neler oldu? Otomatik depo yatırımı size ne gibi katkılar sağladı? İşçi maliyetlerini düşürme anlamında bir düşüş yaşandı mı, o süreç nasıldı?

Otomatik (AS/RS) depo projesinin hayata geçmesi ile “optimum enerji verimliliği, yatay depolama alanı yerine dikeye büyüme avantajıyla daha az metrekarede daha yüksek kapasite imkânı, hızlı stok kontrolü, hızlı sipariş hazırlama ve çok daha yalın iş süreçleri” gibi depolama faaliyetlerinde oldukça önemli olan parametrelerde önemli boyutta fayda sağlamış olduk. Otomatik depo yatırımı ile; 26.250 metrekarelik stoklama alanı 3.750 metrekareye indirildi, ürün arama bulma süresi %97 oranında azaldı ve ürün arama bulma operasyonunda görevli personel sayısı 15’ ten 1’e indirildi. Böylece, depo faaliyetlerine ait maliyet kalemlerinde ciddi anlamda tasarruf sağlandı. Ayrıca, tekstüre paketleme otomasyon projesiyle firmamızın artan üretim kapasitesine hizmet vermek üzere 2 yeni paketleme hattı eklenerek paketleme kapasitesinde 35.000 bobin artış sağlandı. Bununla birlikte robot sistemlerinin kullanılmasıyla paketleme sürecinde fizik gücüyle iş yapan 28 paketleme personeli daha ergonomik iş süreçlerinde görevlendirilerek personel verimliliği de üst seviyeye taşınmış oldu.

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz?

Bugün KORTEKS’te bu yenilikçi ürün ve çözümlerimizi de kapsayan tüm faaliyetlerimizi Zorlu Holding’in sürdürülebilirlik vizyonu Akıllı Hayat 2030 çerçevesinde şekillendiriyoruz. Döngüsel ekonomi tabanlı inovasyondan beslenen bir yaklaşımla; hammaddeden yarı mamule, üretimden kalite kontrole, sevkiyattan satış sonrası teknik hizmetlere ve desteğe kadar bütün iş süreçlerini akıllandırıyoruz. Tesisimizi Endüstri 4.0 ile uyumlu hale getiriyor, makinelerimizi akıllı hale getirerek hataları oluşmadan önlüyor, arızadan kaynaklı üretimde kapasite düşüklüğünün önüne geçiyor, işlerimizin verimliliğini artırıyoruz.

KORTEKS olarak önümüzdeki dönemde de yeni nesil teknolojilerin ve robotik sistemlerin kullanıldığı projelere yatırım yaparak; akıllı, sürdürülebilir ve daha da katma değer yaratan bir şirkete dönüşerek tekstilde Türkiye’de ve dünyada ilkleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

BARIŞ MERT KİMDİR?

1974 Yılında Eskişehir’de doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden 1997 yılında mezun oldu. Askerlik hizmetini tamamladıktan hemen sonra İşletme Mühendisi olarak göreve başladığı Korteks İplik Fabrikasında 2003 yılında Bölüm Şefi, 2010 yılında Pazar Geliştirme ve SSTH Müdürü olarak çalışma hayatına devam etti. 2013 yılında Işık Üniversitesi’nde MBA eğitimini tamamladı. 01.02.2017 tarihinde Planlama, Kalite ve Proses Kontrol bölümlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı. 02.02.2019 tarihinden itibaren de Genel Müdürlük görevini sürdürüyor. 2021 yılı haziran ayında Stanford Üniversitesinde ‘Stanford Leadership Series’ profesyonel liderlik programını tamamladı.