Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2. Avrasya Kojenerasyon Konferansına video konferans yöntemiyle katıldı. Dönmez, kojenerasyon sistemleri ile ilgili konuda şu açıklamayı yaptı: “Kojenerasyon sistemlerinin doğal gaz tarafında kullanılmasıyla birlikte yılda 1 milyar dolar değerinde bir tasarruf potansiyelimiz bulunuyor. Bu tasarrufu elde edebilmek için toplam 3,5 milyar dolar değerinde bir yatırım öngörüyoruz. 3,5 yıl içerisinde kendisini amorti edecek bu sistem, sonrasında önemli ölçüde kar getirecek.” 

“DOĞAL GAZ FİYATLARI 20 KAT ARTTI” 

Dönmez, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ukrayna – Rusya çatışması nedeniyle yılın ilk aylarında doğal gaz fiyatları 20 kat, kömür fiyatları ise 10 kat birden arttı. Enerji güvenliğinin de bu dönemde önemi oldukça arttı. Doğal gaz arz güvenliğini teminat altına almak için sözleşmelerin sona erdiği ülkelerle kontratların yeniledi. Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşmaları tamamlandı. Ayrıca yeni LNG kaynakları temin etmek için daha önce doğal gaz ticareti yapılmayan kaynak ülkelerle görüşmeler yapıldı. Kojenerasyon sistemleri, enerji verimliliği alanında yapılabilecek en önemli teknolojilerden biridir. Enerji Verimliliği Eylem Planımızda bölgesel ısıtma dahil olmak üzere bina ve hizmet sektöründe 3, sanayi ve teknoloji sektöründe 1, enerji sektöründe 1 ve tarım sektöründe 2 olmak üzere toplamda 7 farklı maddede kojenerasyon sistemlerini ele aldık. Kojenerasyon sistemlerini neredeyse bütün sektörlerimize yaygınlaştırmak için çeşitli eylemler belirledik. Bunu da 2024-2030 yılları arasındaki hedeflerimiz arasına koyduk” dedi. 

ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜM ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜM

“210 TESİS VERİM BELGESİ ALMAYA HAK KAZANDI”

Dönmez, kojenerasyon sistemlerinin yaygınlaşmasını teşvik etmek amacıyla kendi ihtiyacını karşılayacak santrallere şirket kurma muafiyeti getirdiklerini belirtti. Dönmez, konuyla ilgili gelişmeleri şu sözlerle anlattı: “Kojenerasyon teknolojisine bağlı verim değerini, elektrik/ısı oranı değerini ve en az yüzde 10'luk tasarruf değerini sağlayan tesislere Kojenerasyon Tesisi Verim Belgesi düzenledik. 210 tesisimiz verim belgesi almaya hak kazandı.  Bugüne kadar toplam 210 tesisimiz verim belgesi almaya hak kazandı. Kojenerasyon Tesisi Verim Belgesi düzenlediğimiz tesislerimizin toplam elektrik gücü 620 megavata, ısıl güçleri ise 582 termal yani ısısal megavata ulaştı. Verim belgesi verdiğimiz tesislerin devreye alınmasıyla yıllık 3 milyon megavatsaatlik birincil enerji tasarrufu elde etmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı. (AA)