Koç Holding'in CEO’su Levent Çakıroğlu, 16 – 20 Ocak 2023 tarihleri arasında Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından düzenlenen Davos Zirvesi’ne katıldı. Bu yıl “Parçalanmış Bir Dünyada İş Birliği (Cooperation in a Fragmented World)” ana teması çerçevesinde 130 ülkeden 2700 lideri bir araya getiren zirve, dünyanın en acil sorunlarının üstesinden gelinmesini sağlayacak çözümlere ve kamu-özel sektör iş birliğine odaklanıyor. 

FİREALD DÜNYA GENELİNDE ÖRNEK UYGULAMA GÖSTERİLDİ

İklim krizi ile birlikte küresel ölçekte görülme sıklığı ve şiddeti artan orman yangınlarına ilişkin, Koç Topluluğu şirketlerinden KoçDigital’in Tarım ve Orman Bakanlığı'yla iş birliği içerisinde geliştirdiği ve WEF bünyesinde paylaşımına öncülük ettiği yapay zekâ temelli projesi FireAId, zirve kapsamında yayınlanan özel bir rapor ile dünyaya örnek uygulama olarak gösterildi.
 
“Orman Yangınlarıyla Mücadelede Sonraki Aşama: FireAId Pilot Projesi ve Ölçeklendirme (The Next Frontier in Fighting Wildfires: FireAId Pilot and Scaling)” isimli proje raporunda, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu’nun önsözüne de yer verildi. Öte yandan raporda Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in açıklamaları da yer aldı. Ayrıca, Davos kapsamında WEF Yapay Zekâ ve Makine Öğrenme Platform Başkanı Kay Firth Butterfield’ın moderatörlüğünde, bu proje özelinde düzenlenen özel panele Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da katılım sağladı. 

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

YANGIN RİSK HARİTASI OLUŞTURUYOR VE YANGINA HIZLI MÜDAHALE SAĞLIYOR

FireAId projesinin dinamik yangın risk haritası oluşturmasının yanı sıra, yangına hızlı müdahale imkânı da sağladığını açıklayan Levent Çakıroğlu; toplamda 14 farklı veri seti içinden 400’den fazla değişkenin kullanıldığı modelin, kamu kurumlarının yangınla mücadelede veriye dayalı daha doğru kararlar almalarına yardımcı olduğunu ve önemli bir zaman da kazandıracağını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl pilot proje ile elde ettikleri başarılı sonuçların, modeli daha fazla paydaşla geliştirme ve dünyanın farklı coğrafyalarında uygulama konularında kendilerini cesaretlendirdiğini belirten Çakıroğlu, FireAId’in WEF tarafından dünyaya örnek uygulama olarak gösterilmesinden Türkiye ve Koç Holding topluluğu adına gurur duyduklarını söyledi. Ayrıca Koç Holding topluluğunun yapay zekâ alanındaki kabiliyetlerini, dünyanın iyiliği için değerlendirmeye ve paylaşmaya devam edeceklerini dile getirdi.
 
Projenin daha da geliştirilebilmesi için ilgili tüm paydaşlarla, uluslararası kuruluşlarla ve özellikle orman yangını riski yüksek olan ülkeler ile çalışmak istediklerini ifade eden Levent Çakıroğlu, projede daha fazla iyileştirme yapılabilmesi için kullanılan algoritma ve kaynak kodlarını bir karşılık beklemeden, iş birliği içerisinde paylaşmaya hazır olduklarını dile getirdi.

FireAId’in ticari bir proje olmadığını vurgulayan Levent Çakıroğlu, Türkiye'nin Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde 44.000 kilometrekarelik bir alanı kapsayan pilot uygulamanın Orman Genel Müdürlüğü'nün de görüşleriyle Türkiye'nin tüm bölgelerine genişletmek üzere çalışmalarına başladıklarını söyledi. Buna paralel olarak da dünya genelindeki veri sağlayıcılar ve pilot uygulama ortaklarıyla çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi. Özel sektörün teknoloji becerileri, kamu sektörünün deneyimi ve akademinin bilgi birikimi ortak fayda odağında koordineli bir şekilde bir araya getirilebilirse ve uluslararası iş birlikleri yaygınlaştırılabilirse, çözümünde küresel bir koordinasyon gerektiren tüm sorunlara uzun vadeli ve kalıcı çözümler bulabileceğine inandıklarını ifade etti.