Koç Holding, Avrupa Birliği (AB) tarafından yürütülen dünyanın en büyük sivil Ar-Ge ve yenilikçilik programı Ufuk Avrupa ile paydaşlarını harekete geçirerek hedef büyütüyor.

2021-2027 döneminde araştırma ve yenilikçilik alanlarında yürütülecek projelere hibe ve teknik destek sunmayı amaçlayan program, 95,5 milyar avroluk bütçesiyle BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkı sağlarken, yeşil dönüşüm, dijital teknolojiler ve sağlık gibi öncelik alanlarını odağına alıyor.

UFUK 2020'DE ADINDAN SÖZ ETTİRDİ, UFUK AVRUPA'YA YOĞUNLAŞTI

Bir evvelki destek programı olan ve 2014-2020 yılları arasında yürütülen Ufuk 2020 ile yaklaşık 80 milyar avroluk bütçeyle araştırma ve yenilikçilik projeleri desteklenmişti.

“Geleceğe Hep Birlikte Ulaşmak” Vizyonuyla Hareket Ediyor “Geleceğe Hep Birlikte Ulaşmak” Vizyonuyla Hareket Ediyor

Koç Topluluğu şirketlerinden Arçelik, Ford Otosan, Otokar, Tofaş, Tüpraş ve Yapı Kredi program kapsamında geliştirdikleri projelerle fark yarattılar. Koç Üniversitesi ise, kazandığı hibe miktarıyla açık ara en başarılı üniversite oldu. Katma değeri yüksek, yenilikçi, çevre dostu projeler ve ürünler geliştiren Topluluk şirketleri, proje ortaklarıyla da önemli bir sinerji yaratıyor. 

Ufuk 2020’de edindiği kazanımları pekiştirmeyi ve kurumlar arasındaki iş birliğini artırmayı hedefleyen Topluluk, bu çerçevede paydaşlarına yönelik özel bir mentörlük programı başlattı.

Çerçeve programlarında aktif roller alan Koç Topluluğu çalışanlarının sorumluluk üstleneceği mentörlük programı vasıtasıyla, paydaşların Ufuk Avrupa süreçlerine ilişkin farkındalığının artırılması, böylece Türkiye'nin yeni dönemde bu önemli kaynaktan daha fazla faydalanabilmesi amaçlanıyor.

ÖZEL SEKTÖR FARKINDALIK ETKİNLİĞİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Koç Holding bu amaç doğrultusunda Dışişleri Bakanlığı - Avrupa Birliği Başkanlığı, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun katılımıyla 27 Haziran 2022 tarihinde Divan Kuruçeşme’de  düzenlenen "Ufuk Avrupa Özel Sektör Farkındalık Etkinliği"ne ev sahipliği yaptı.

Etkinliğe; Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Koç Holding Grup Başkanları, Topluluk şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve paydaş kurumların CEO ve CTO seviyesinde temsilcileri katılım sağladı. 

"AR-GE VE YENİLİKÇİLİK, İTİCİ GÜÇLERİMİZ ARASINDA YER ALIYOR"

Etkinliğin açılışında konuşan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Ar-Ge ve yenilikçiliğin Topluluğu ikinci asrına taşıyan kapsamlı dönüşüm dinamiğinin itici güçleri arasında yer aldığını vurguladı.

Topluluk olarak dünyanın en büyük sivil araştırma ve yenilikçilik programı olan AB Çerçeve Programlarına katılmayı önceliklendirdiklerini belirten Çakıroğlu, "2014-2020 yılları arasında yürütülen Ufuk 2020 programında Koç Üniversitesi 54, şirketlerimiz ise 75 projeyle yer aldı. Ne mutlu ki, TÜBİTAK tarafından yayımlanan ‘Ufuk 2020 En Başarılı Türk Sanayi Kuruluşları’ listesinin ilk 4 sırasında Koç Topluluğu şirketleri var. Ayrıca, Koç Üniversitesi de yine TÜBİTAK tarafından yayımlanan listede açık ara en başarılı üniversite oldu." ifadelerini kullandı.

"PAYDAŞLARIMIZLA BİRLİKTE ÇOK DAHA İYİSİNİ YAPACAĞIZ"

2021-2027 döneminde yürütülen Ufuk Avrupa çerçeve programına da bu motivasyonla yoğunlaştıklarını kaydeden Çakıroğlu, Ufuk Avrupa'ya hızlı bir başlangıç yaptıklarını, daha ilk yıl çağrılarında  sensörler, yapay zeka, e-mobilite, batarya teknolojileri, biyo-bazlı malzemeler, yenilenebilir enerji, üretim teknolojileri gibi çeşitli alanlarda toplam 23 yeni projeyle kabul aldıklarını söyledi.

Bu denli önemli bir konuda paydaşlarla beraber ilerlemeleri gerektiğine inandıklarını dile getiren Çakıroğlu, "Birlikte çok daha iyisini yapmak zorundayız ve yapacağız. Bu inançla, Ufuk Avrupa sürecinde paydaşlarımıza aktif destek sunmak üzere, çerçeve programlarda aktif roller alan, tecrübeli çalışma arkadaşlarımızın görev alacağı özel bir mentörlük programı oluşturduk" dedi.

"GELECEK KUŞAKLARA BIRAKACAĞIMIZ EN KIYMETLİ MİRAS OLACAK"

Etkinlikte konuşan isimlerden Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı, "Ufuk Avrupa programına ülkece aktif katılımımız, inovasyon alanında konumumuzu güçlendirecek, bu alandaki ilerlememiz gelecek kuşaklara bırakacağımız en kıymetli miras olacaktır." dedi.

Türkiye'nin Ufuk 2020’de yaklaşık 300 milyon avroluk proje desteğinden faydalandığını anımsatan Kaymakcı, daha iyisini yapabileceklerine inandıklarını dile getirerek katıldıkları diğer programlardan Dijital Avrupa Programı ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"Şu anda katılım müzakerelerine devam ediyoruz. Umarız en kısa zamanda bunu da tamamlarız; çünkü Türkiye’nin ve Avrupa’nın dijital dönüşümünde bu program bizim için çok yararlı olacaktır. 2021-2027 döneminde toplamda 13 farklı programa katılmayı arzu ediyoruz."

"HORİZON EUROPE YOLCULUĞUNUN BAŞARILI OLMASINA ÖNCÜLÜK EDEBİLİR"

AB Büyükelçisi ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut ise, Türkiye'de de rekabet edebilirlik, bilim, teknoloji ve inovasyon faaliyetlerinin yanı sıra Ufuk Avrupa gibi AB Çerçeve Programlarının uygulanmasını desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Meyer-Landrut, "Bu ortak hedefleri başarıyla hayata geçirebilmek amacıyla Türkiye'nin güçlü özel sektörünün yanı sıra araştırma kurumlarına da güveniyoruz. Bu kurumlarla birlikte özel sektör, Türkiye'nin Horizon Europe yolculuğunun başarıya ulaşmasına öncülük edebilir." dedi.

"BİRLİKTE GELİŞTİRME VE BAŞARMA YAKLAŞIMI ARTARAK SÜRÜYOR"

Etkinlikte konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da Ufuk 2020'de ortaya koydukları başarılarından dolayı Koç Topluluğu şirketlerini ve Koç Üniversitesi’ni tebrik etti.

Ufuk Avrupa’da kazanılan yeni projelerde de ekosistemin beraber geliştirme ve başarma yaklaşımının güçlü bir biçimde sürdüğünün altını çizen Prof. Dr. Mandal, "Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin de dâhil olduğu Ufuk Avrupa Programı’nda artık farklı bir iş modeli benimsiyor. Ufuk Avrupa’yı Ufuk 2020’deki performansımızla karşılaştırdığımızda iki kata yakın bir performansımız var. Bu bizim için çok kıymetli. Artık firmalarımız, araştırma kurumlarımız, üniversitelerimiz bu konuda daha yetkin, yetenekli ve doğru paydaşlarla iş yapabiliyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi