Güç transformatörleri enterkonnekte şebekenin en önemli öğeleridir. Arızaları sayısız kişi ve kurumun keyfini kaçıracağı gibi büyük kayıplara yol açar. Bu nedenle güvenilirlikleri yüksek olmalıdır. Öte yandan güç transformatörleri pahalı ekipmanlardır. Toplam sahip olma maliyetlerinin düşük olması için de uzun yıllar dayanacak şekilde tasarımlanmaları gerekir. 

* * *

Güvenilirlik ve dayanıklılık sorunlarının çıkmayacağından emin olabilmek için devreye almadan önce güç transformatörleri çeşitli testlere tabi tutulur. Bunların en önemlisi kısa devre testidir. Kısa devre transformatörün elektriksel, mekanik ve termal olarak en çok zorlandığı durumdur. Bu nedenle bu test dayanıklılığı kanıtlamanın yöntemidir ve tektir. Kısa devre testi fazladan tam yükteki bakır kayıplarını da görmemizi sağlar. Bu kayıplar verimliliği direkt olarak belirlediklerinden transformatörün kalitesi de kısa devre testi ile anlaşılır. 

* * *

Kısa devre testleri nakliye ve hazırlıklar ile birlikte 15 gün kadar sürer. Bu testleri yapabilen laboratuar sayısı fazla olmadığı gibi test kapasiteleri de sınırlıdır. Sınırın üstündeki transformatörler için imalatçının tesisleri kullanılır. Bu da zaten pahalı olan testi daha da pahalı hale getirir. Maliyetin yüksek olması testi ilk seferinde geçmeyi zorunlu kılar. Buna rağmen başarısızlık oranı %30’lara varmaktadır. Üstelik en yaygın hatanın reaktansın standartta belirtilen aralığın dışına taşması olduğu bilindiği halde...

Güç transformatörü projelerinde tek hedef kısa devre testini geçmek olmalıdır!