Türkiye’nin kimya sektörüyle ilgili gelişmelerini ve sektördeki ihtiyaçlarını gündeme getiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), pandemiye rağmen ihracat çalışmalarını aksatmadan sürdürüyor. Son olarak Eylül ayında 206 ülkeye ve bölgeye kimya ihracatı gerçekleştirdiğini açıklayan İKMİB, 1,6 milyar dolar ihracat rakamına ulaştıklarını söyledi. Özellikle ABD ve İspanya’ya yapılan kimya ihracatının yüzde 100’ün arttığına dikkat çekti. Kimya sektöründe yaşanan ihracat çalışmalarıyla ilgili bilgi veren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olan kimya sektörü, bu yıl Ocak-Eylül döneminde geçen yıla kıyasla yüzde 12,69 daralarak 13,1 milyar dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdi. Eylül ayında en çok ülke ve bölgeye ihracat yapan sektörler arasında kimya sektörü 206 ülke ve bölgeye yaptığı ihracat ile birinci sırada yer aldı. Irak, ABD, Almanya, İspanya ve İngiltere en çok kimyevi maddeler ihracatı yapılan ilk beş ülke oldu.” dedi.

Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörün kimya olması nedeniyle pek çok üretici yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. Ayrıca global pazarda daha rekabetçi olabilmesi için en önemli gider kalemi olan enerji maliyetleri ile ilgili projeler geliştiriyor. Bu ay kapağımıza konuk olan Polisan Holding tam da bu anlayışla hazırladığı projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Kompresörlerin atık ısısını geri alarak enerji verimliliği adına bir çalışma yaptıklarını söyleyen Polisan Holding Proje ve Yatırımlar Müdürü Taşkın Cebeci, “Kompresörün soğutma için kullanmış olduğu yağın ısısını plakalı eşanjörlerden çevirerek yaklaşık 40-50 derecelerde kullanma suyu elde ettik. Dilovası kampüsümüzde kullanılan sıcak suyu doğalgaz enerjisi tüketmeden, kompresörlerin atık ısısından alıyoruz” dedi.

Kapağımıza konuk olan bir diğer fabrika ise Ak-Kim Kimya oldu. Fabrikanın Yatırım ve Proje Müdürü Sinan Aykut, üretim süreçlerinde en güncel teknolojiyi takip ederek enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Kimya prosesiyle ilgili gerçekleştirilen son yatırımları ve geliştirilen ileri teknolojileri son sayımızdan inceleyebilirsiniz.