Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olan kimya, 2021 yılına ait ilk çeyrek verilerini açıkladı. Sektör, ilk üç ay içerisinde 5,31 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek yüzde 14 oranında büyüme gösterdi. İhraç pazarlarında yaşanan toparlanma ve talep artışı nedeniyle büyüme de istikrar bekleniyor. Diğer yandan kimya sektörü hammadde bakımından yüzde 70 dışa bağımlı bir sektör olduğu için ülkemizde yapılacak petrokimya gibi öncelikli yatırımların da bir an
evvel başlamasına ihtiyaç duyuyor. Yerli ve milli üretime öncelik verilmesi, yüksek katma değerli ürün üretimine geçilmesi ve firmaların ölçek büyütmesi sektörün geleceği açısından büyük önem taşıyor.

ST Proses Dergisi’nin yeni sayısında kapak konusu olarak işlediğimiz kimya sektöründe hem gelişen yeni teknolojileri değerlendirdik hem de bu sektörde üretim gerçekleştiren Beta Kimya fabrikasını sayfalarımıza taşıdık. BETA Kimya, geçen yıl 315 milyon TL yatırımla temelini attığı ve yakın zamanda faaliyete başlayacak GEBKİM Kampüsü’ndeki yeni entegre üretim tesisinde, yıllık 150 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak. Yüksek katma değerli 5 yeni ürün kategorisine de adım atacak. BETA Kimya’nın devreye almaya hazırlandığı LEED sertifikalı, doğa dostu yeşil bina teknolojili üretim kampüsü, toplam 50 bin metrekare üzerine kurulu, 35 bin metrekarelik kapalı alana sahip dev bir entegre üretim tesisi olarak sadece ülkemizin değil, yakın coğrafyanın en modern kimya tesislerinden biri olacak. BETA Kimya A.Ş. Genel Müdürü Cihat Sayacı, BETA Kimya GEBKİM Kampüsü ile Türkiye’de ilk defa yerli ve milli olarak üretimine başladığımız Poliüreten Reaktif Hotmelt yapıştırıcıların üretimi dahil olmak üzere ülkemiz için stratejik öneme sahip olan otomotiv, savunma ve havacılık gibi alanlara yönelik yeni nesil ürünlere de adım atacağız” dedi.

Kimya sektöründeki yeni gelişmeleri ve üretim prosesine yönelik gelişen yeni teknolojileri temmuz sayımızdan takip edebilirsiniz.

Keyifli okumalar dilerim...