Koronavirüs salgının etkilerini üzerinden atmaya ve yıl sonu ihracat hedefine ulaşmaya çalışan tüm sektörler yılın ikinci yarısı hedeflerini revize etmeye başladı. Bu sektörlerden biri de kuşkusuz Türkiye için çok önemli alanlardan biri olan kimyaydı. 2020 yılında kimya ihracatında 20 milyar doları yakalayacaklarına inandıklarını söyleyen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Avrupa Merkez Bankası tedbir paketlerine 600 milyar euroluk ek bir paket açıkladı ve destek paketi değeri toplam 1 trilyon 350 milyar euroya çıkarıldı. Ülkemizde de destek paketi 240 milyar lirayı aştı. Dolayısıyla bu desteklerin hem üretime hem de tüketime canlılık getireceğini öngörüyoruz. 2020 yılında kimya sektörümüzün 5 aylık dönemdeki ihracatında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 17’lik bir düşüş söz konusu. Ancak önümüzdeki aylarda bu açığı kapatacağımıza ve 20 milyar doları yakalayacağımıza inanıyorum.” dedi. Pelister, gelecekten petrolün kaderini ise petrokimya ve kimya sektörünün belirleyeceğine dikkat çekti. 

Bu ay kimya üretim prosesine odaklandığımız ST Proses Çözümleri Dergisi’nde üç farklı fabrikayı markaj altına aldık. Proses teknolojisini değiştirerek kapasitesini ikiye katlayan Ak-Kim Kimya bu fabrikalardan biri oldu. Ak-Kim Kimya, bu yatırım sayesinde 50 ton/gün olan mevcut kapasitesini 100 ton/ gün’e çıkarttı. Yeni teknolojisiyle de ciddi oranda enerji verimliliği sağladı. Bir diğer yatırım haberi ise Toyo Ink Türkiye’den geldi. Manisa OSB’de 62 bin metrekarelik alanda, yüksek otomasyon seviyesine sahip olacak yeni fabrikasının projelendirme çalışmalarına hız veren Toyo Ink, 2021 yılı sonuna kadar ilk fazı faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Üretim kapasitesini artırmak isteyen kimya tesislerinden biri diğeri de Ulkar Kimya oldu. Daha fazla hacimde ham maddenin kurutma prosesini hızlandırmaya yönelik yatırım gerçekleştiren Ulkar Kimya, bu sayede rekabet gücünü daha da artırmayı hedefliyor. 

Üretim hattını her geçen gün geliştiren ve ileri teknoloji ürünlerini bu sürece adapte eden fabrikaları yakından izlemeye devam ediyoruz. Özellikle kimya gibi kritik sektörlerin bu yatırımlarla elde ettiği avantajları mercek altına alıyoruz. Sektörde yaşanan yeni gelişmeleri ve özel haberleri ST Proses Dergisi’nin Temmuz sayısından takip edebilirsiniz.