Mobilya sektörünün önde gelen markalarından 1996 yılında kurulmuş olan Weltew Home, Bursa İnegöl’de yer alan ve toplamda 90 bin metrekareden oluşan fabrikasında aylık iki bin 400 takım panel mobilya, iki bin 100 takım oturma grubu, bin 700 takım baza ve iki bin 400 takım yatak üretim kapasitesi ile üretimine devam ediyor.
Ürettiği parçanın üretim hatasını azaltmak, ürünü daha az sürede ve minimum eforla üretmek amacıyla robot yatırımı yapmayı tercih eden marka, yaklaşık 15 yıldır üretim süreçlerinde endüstriyel robotları kullanıyor.
Metalden oluşan ürünlerinin kaynak işlemlerinde kaynak robotundan yararlandıklarını, bu sayede kaliteli bir kaynak işçiliği ve seri üretime uygun bir sistemle başarı sağladıklarını ifade eden Weltew Home Panel Mobilya Üretim Müdürü Enver Şahin ve Weltew Home Döşemeli Ürünler Üretim Müdürü Halit Duman sorularımızı yanıtladı.
Firmanızın yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz.
Weltew Home olarak firmamızın ilk kuruluşundan bu yana kaliteli üretim, kaliteli ürün, doğru fiyat konumlandırması, satış sırasında ve sonrasında sağlanan müşteri memnuniyeti bizim en öncelikli hedefimiz olmuştur. İnegöl’de 45 bini kapalı olmak üzere 90 bin metrekarelik fabrikamızda tam otomatik robotlarla faaliyet gösteriyoruz. 60’ı beyaz yakalı olmak üzere 410 çalışanımız mevcut. Aylık iki bin 400 takım panel mobilya, iki bin 100 takım oturma grubu, bin 700 takım baza ve iki bin 400 takım yatak üretim kapasitesine sahibiz. Yüksek kapasitesiyle kaliteli üretim yapan firmamız, kazancını yatırıma dönüştürerek insan haklarına ve doğaya saygılı bir şekilde hizmet veriyor. Tüketici hakları doğrultusunda sunduğumuz satış sonrası hizmetlerimizle müşteri memnuniyetini sürekli kılmaya çalışıyoruz. Tasarımlarımızda bizim için şıklık ve moda kadar önemli olan ürünün sağlamlığı, dayanıklılığı ve kullanılan malzemenin kalitesidir. Firmamızda şu anda 4 üretim alanı bulunmaktadır ve bunun yanında destek bölümlerinden oluşmaktadır. Bunlar; modüler üretim (yatak odaları, yemek odaları, genç odaları vb.), soft üretim (koltuk takımları, salon takımları vb.), yatak üretimi ve baza üretim bölümleridir. Her üretim alanının destek bölümleri vardır, bunlar örneğin; ortak üretim olarak metal bölümüdür. Hem modüler ürünlerin hem de soft ürünler için kullanılan ara malzemeler yapımında destekçi bölümdür. Bunların yanında ürün sevki için sevkiyat alanı ve herhangi bir arıza olması durumunda ise bakım onarım bölümümüz vardır. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19’un etkisiyle birlikte, şu anda ülke olarak yeni normalleşme sürecine girmiş bulunuyoruz. Bu süreçte ertelenen taleplerle yoğun bir döneme giriyoruz. Özellikle düğün alışverişleri, ötelenen taşınma ve evini yenileme durumlarının da salgın sonrasında yoğun bir talep oluşturacağını tahmin ediyoruz. Ve üretim parkurumuzla bu talebi karşılamak üzere faaliyetlerimize devam ediyoruz.
Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot/robotlardan faydalanıyorsunuz?
Fabrikamızda 5 adet olmak üzere 3 tür robot kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi metal kaynak robotu iki tanesi taşıyıcı yük asansörü ve diğer ikisi de yükleme-boşaltma olarak kullanılan yük robotlarıdır. Metal kaynak robotu; modüler ürünlerimizde aksesuar, soft ürünlerimizde iç mekanizma, yatak ve baza ürünlerimizde ise iç iskelet kısmı tamamen metalden oluşmaktadır. Bu metal ürünlerini manuel kaynaklar ile belirli bir zamana kadar yaptık. Ancak üretim sahamız sürekli genişleyip, buna doğru orantıda iş yükümüzde de artışlar olunca kaynak işlerimiz bu sebepten dolayı yoğunlaşmıştır. Kaynak robotunu bu derdimize çare gördük ve işlerimizin büyük bir kısmını robotla yapmaya başladık. Hem kaliteli bir kaynak işçiliği hem de seri üretime uygun bir sistemle başarı ile üretmeye devam ediyoruz. Taşıyıcı yük asansörleri; 30’lu paket halinde gelen 2800x2100x18 mm ölçülerinde olan suntaların yüklenmesini ve makinanın arka kısmından asansör görevi yaparak kaldırmasını sağlar. Makinanın istediği adet kadar sayarak kesim haline hazır şekilde sürükleme görevini yapar. Bu sayede büyük bir iş yükü ve zaman kaybı azalmış olup daha fazla sunta kesim adedi ortaya çıkmış olur. Yükleme boşaltma olarak; delme işlemi ve kenar bantlama işlemi olarak işlemin daha hızlı, esnek ve hatasız olarak yapılması konusunda destek robotudur. Yükte ağır büyük parçaları işleme sokmak bir hayli zordur. Bunun için vakum yardımıyla çalışan, parçayı makinaya yükleme-boşaltma robotlarını kullanarak iş yükünü azaltmak ve oluşacak zaman kaybını da ortadan kaldırmak amacıyla kullanırız.
• Kaynak robotu olarak PANASONIC marka kullanıyoruz.
• Yükleme asansörü olarak ALTEK marka ürünü kullanıyoruz.
• Yükleme-boşaltma olarak RBO otomatik marka sistemi kullanıyoruz.
Robot yatırımı ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?
Robotlar günümüzde her alanda karşımıza çıkması artık muhtemel durumlardan olup günlük ihtiyaçlarımızı bile kullanmamızı sağlar hale gelmiştir. Üretim kalitesi ve hızı olarak yaptığımız araştırmalar sonucu sürekli iyileştirme geliştirme fikri her alanda doğmuştur. Robotlar da bu alanların başrolündedir. Ürün geliştirmek ve kalite arttırmak işimizi daha da kolaylaştıracak olması amacıyla robot yatırımlarına ihtiyaç doğmuştur. Bir parçanın üretim hatasını daha da azaltmak, o ürünü daha da az sürede üretmek ve yorucu iş sirkülasyonunu daha az hale indirmek için her zaman araştırıp robotlara yatırım yapmak hedefimizdir. Firmamız, yaklaşık 25 yıldır mobilya üretim halindedir. 15 yıldır da robotlar yardımıyla üretimimize hız katarak yolumuza devam ediyoruz.
Yatırım öncesi entegratörünüzden nasıl bir fizibilite çalışması aldınız? Bu bağlamda size göre doğru entegratörle çalışmak ne kadar önemli? Hangi entegratör firmayla çalıştınız?
Firmamızda yapılan olan araştırma geliştirmeler sonucu oluşan fikirler ve yapılacak robotik yatırımlar maddi anlamda önemli fiyatlar ortaya çıkartır. En doğru robot ve çalışma prensibi, en uygun sistem deneme yanılma yöntemleriyle, karar verilerek hayata geçirilir. Bunu için en doğru entagratörü bulmak gerekir. Kullanımı uzun vadeli, gelişime açık ve her zaman yenilenebilir bir mantaliteye sahip entegratörün yaptığı fizibilite çalışması firmamızın geleceğinde de çok önemli rol oynamaktadır.
Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı?
Robotlara yaptığımız yatırımlar her zaman bize olumlu katkılar sağlamıştır ve geri dönüşümünü maddi, manevi her alanda hissetmişizdir. Robotları aktif ve üretime uygun halde kullanmak çok önemlidir. Amacında ve yerinde kullanılan robot, her zaman çok daha iyi verimlilikler sağlar. Günlük, haftalık, aylık, yıllık üretim raporları doğrultusunda artan bir grafik görünüyorsa, bilin ki bunun öncelikli sebebi robotlardır. Müşteri memnuniyetini bu işin içine katarsak, bize en büyük avantajı bu oldu diyebiliriz. Biz bu sonuçları göz önüne alarak robotların bize sağladığı en büyük katkılar diyebiliyoruz.
Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı düşünüyorsunuz?
Mobilya üretiminde makina hattı olarak diyebileceğimiz bölümler vardır. Bunlar Kesim, Kenar bantlama, Delik delme ve Silme hattı. Bu bölümler için her zaman robot yatırımı için bir fikir geliştirme ve araştırma içerisindeyiz. Üretim aşamalarını da düşünerek nasıl bir yol izleyeceğimizi ve en iyi üretimi nasıl yapacağımız konusu her zaman gündemimizdedir. Diğer bir yatırım hedefimizde depolarımız içindir. Daha doğru malzeme transferi, arızaya sebep olmayacak ürün depolama, doğru malzeme seçimi gibi durumlarımızda depolar arasında rahat gezebilecek koordinat robotlarına ihtiyacımız olacaktır. Bu robotlar sayesinde hatasız ürün teminatını sağlamayı hedefliyoruz. Üretim aşamasında üretilen hatlar arasında geçen parçaların en uygun şekilde robotlar yardımıyla transferini sağlamak için gerekli alanlara yatırım yapmayı düşünüyoruz.
Endüstri 4.0 vizyonunuz nedir? Bu konuda attığınız adımları öğrenebilir miyiz?
Endüstri 4.0 vizyonumuz; her zaman gerekli alt yapıların oluşturulması ve tamamen bu sisteme geçişin hazırlaması için üst düzey çalışmalarımızın sürekli yapılmaktadır. Günümüz teknolojilerini kullanmak ve bunu kendi üretimimize uyarlamak bir hedefimizdir. Bilişim teknolojileri ile tüm yaşamsal mekanizmaları bir arayı getirerek bu alanda sınıfının en iyisi olmayı amaçlamaktır. Bilişim müdürlüğümüzle de ortak yaptığımız üretim takip sistemi çalışmamız devam etmektedir.
Fabrikanız bünyesinde kaç adet depo bulunuyor? Deponun fiziki yapısı ve ürün stok miktarı hakkında bilgi alabilir miyiz?
Fabrikamızda 3 adet depo bulunmaktadır. Bunların ikisi ham madde depodur. Bir tanesi mamul ürün deposudur. Ham madde depolarının bir tanesi modüler üretim alanına diğeri de soft üretim alanına hizmet vermektedir. Planlanan ürünleri karşılayacak kadar stok tutulur ve üretime zamanında vermek için çaba harcanır. Mamul ürün deposu ise üretim hattından çıkmış, bitmiş hazır halde bulunan ürünü stoklama ve depolama için kullanılır. Sevk edilecek ürün buradan çıkışı yapılır ve istenilen yere gönderilir.