Türkiye’de kağıt üretimi yaklaşık 6 milyon ton üretimiyle ve 3,8 milyon ton üretim kapasitesiyle dünya ölçeğinde 16’ncı sırada yer alıyor. Türkiye’de kağıt ihtiyacını sağlamak içinse yurt dışına yıllık 3 milyar dolar ödeme gerçekleştiriliyor. Tüm bu rakamlar neticesinde kağıt üretiminin Türkiye’de kritik bir öneme sahip olduğunu söylemek mümkün. Nitekim sektörün lider üreticileri hem üretim kapasitesini artırmak hem de rekabette öne çıkmak amacıyla yatırımlarına devam
ediyor. Özellikle üretim sürecinde enerji ve su verimliliği için yeni teknolojileri prosese dahil ediyor.

ST Proses Dergisi olarak bu ay Türkiye’nin önemli kağıt fabrikalarına odaklandık. Yeni tesis yatırımıyla üretim kapasitesini yüzde 50 oranında artıran Lila Group CEO’su Alp Öğücü ile kullandıkları verimlilik artırıcı teknolojilerini konuştuk. İkinci durağımız ise kojenerasyon tesisi ile hem elektrik hem de buhar enerjisi üreten Kartonsan oldu. Kartonsan Fabrika Müdürü Güven Şanlı, bize kojenerasyonden elektrik üretiminin avantajlarıyla ilgili kapsamlı bilgiler verdi.

Kağıt üretiminde kalite ve proses sorunlarının hızla fark edilmesi, kök nedenlerin bulunarak en kısa zamanda çözülmesi, verimliliğe etki eden faktörler arasında yer alıyor. Yükselen enerji ve hammadde maliyetleri, üretim ve kalite sorunları, sürekli baş edilmesi gereken konuların başında geliyor. Birçok mühendislik firması ise kağıt üreticilerin nabzını yakından tutarak ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştiriyor. Tam da bu noktada kağıt endüstrisi için özel olarak geliştirilen bulut çözümü öne çıkıyor. Honeywell’in sunduğu QCS 4.0 ile kağıt üreticilerinin temel makina işletim parametreleri sürekli olarak izleniyor ve optimizasyonuna yardımcı olan bir çözüm sunuyor. QCS 4.0, kontrol ve proses performansı ile ölçüm ve kontrol sisteminin sağlığını izlemek için geliştirilmiş özel amaçlı bir sistem sağlıyor. Lonca A.Ş. tarafından sunulan ve geri dönüşüm kağıtlarının nemini ölçmek amacıyla kullanılan Humimeter RP6 ise büyük hacimli ürünlerden örnekler alıp, çok daha doğru ortalama sonuçlar ve güvenli ölçüm sağlıyor.

Yeni sayımızı keyifle okumanız dileğiyle...