Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltmak için jeotermal enerjinin tüm avantajlarından yararlanılabileceğini söyledi. Avantajlarını ise şu sözlerle anlattı: “Enerji krizinin global çapta yaşandığı günümüzde temiz ve yerli enerjinin tercih edilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Jeotermal enerjiye şayet gereken destek ve teşvik sağlanırsa Türkiye’nin yüzde 70’i jeotermal enerjiyle ısıtılabilecek bir potansiyele sahip. Her yıl ithal edilen doğal gazın dörtte birinin konutların ısıtılmasında kullanılıyor. 

MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM

“JEOTERMAL ENERJİ İLE YILDA 4,3 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAYABİLİRİZ”

Küresel enerji krizi nedeniyle tüm ülkeler yerli kaynak kullanımını hızlandırdı. Bu dönemde ülkeler enerji arz güvenliği gündemin üst sıralarına taşındı. Türkiye açısından bakıldığında ise yaklaşık 9,5 milyar metreküpe eşdeğer ısınma ihtiyacını doğal gazdan tasarruf ederek jeotermalden sağlayabiliriz. Bunun ülkemize maddi getirisi ise yıllık 4,3 milyar dolardır." dedi. 

"YEKDEM ESKİ HALİNE DÖNMELİ"

Şentürk, jeotermal enerji kaynaklarını kullanmanın diğer kaynaklara göre daha yüksek maliyet riski bulunduğunu da belirtti. Bu maliyetlerin sağlanan teşviklerle azaltılması ve riskin paylaşılması gerektiğini söyleyen Şentürk, şunları kaydetti: "Jeotermal elektrik santralleri nükleer santrallerden sonra en maliyetli santrali tipi. Yaklaşık 3-3,5 milyon dolar megavatsaat maliyeti var. Bunun yanında şehir ısıtması ve seralarda kullanılacak kuyuların metre maliyetleri 1000-1500 dolarlar seviyesinde. Bu maliyetleri mümkün olduğu kadar azalttığımızda orta ve uzun dönemde ülkemize katkılarının çok daha fazla olacağını biliyoruz. Sektörümüze rekorlar kırdıran YEKDEM mekanizmasının tekrar eski hale döndürülmesini bekliyoruz. Bir diğer husus, şehir ısıtması için sokak aralarında ve caddelerde kilometrelerce boru döşememiz gerekiyor. Burada imar sıkıntıları da var. Eğer BOTAŞ gaz dağıtımı yaptığı gibi jeotermal suların da konutlara dağıtımını yaparsa bu hususta 1 milyon konut hedefimize ulaşmış oluruz." (AA)