Vinç firmanız varsa yaşadınız!

Sektörde özellikle büyük çaplı vinç işleri, bu aralar hayli yoğun. Sizin de bu sektörde bir firmanız varsa yaşadınız, çünkü neredeyse iş alma konusunda hiç zorlanmayacaksınız. Ama bir şartla: Almaya aday olduğunuz ihale size para kazandırmayacak.
Peki, “Bu koşularda neden iş alalım” diye sorarsanız onun da cevabı var:
‘Namınız yürüyecek’…
Yazdıklarımın buraya kadar ki bölümünü sadece büyük vinç firmalarının anladığına eminim. Şimdi, işin mizahını bir kenara bırakarak; tüm okuyucularımıza vinç sektöründe neler olduğunu aktaralım…

Vinç alıcıları, tüm kozları eline geçirdi

Yıllardır bu sektörün sorunlarını yazıyor, her platformda dile getiriyorum. Fiyata dayalı rekabet ve varlığını sürdürme adına boyundan büyük işlere giren firmaların önce sektöre, sonra da kendilerine büyük zarar verdiğini; bunun çözümünün sadece sektörün birlikte hareket etmeleriyle mümkün olunabileceği görüşümü paylaşıyordum. Ama olmadı…
Merak etmeyin, yıllardır uğraştığım; ‘vinç derneği kuralım’ konusuna girmeyeceğim. (Benim için o iş, 2 kuşak değişene kadar kapandı)
Yıllar içerisinde olanlar oldu. Özellikle ağır sanayinin büyük oyuncuları, vinç yaptırırken kendilerini garanti altına alabilmek için; açtıkları ihalelerde ağır şartnameler hazırladılar. Kimse yanlış anlamasın, bu duruma karşı değilim. Bence de, işini iyi yapamayacak firmaların bu sektörden çekilmek zorunda bırakılması şart…
Ama iş sadece, ihale şartlarının ağırlaştırılmasıyla kalmadı. Sektörün ‘fiyata dayalı rekabet’ anlayışından yararlanan vinç alıcıları, tüm kozları eline geçirdi…
Ve sonuç: Vinç sektöründe iş çok, kazanç yok.

Neden kazanılamıyor

‘Sektörde yapılabilecek onca iş varken neden kazanılamıyor?’ sorusunun ardında iki gerçek var. Bunlardan birincisi, yukarıda açıkladığım fiyata dayalı rekabet sorunu.
Ama tek sorun bu değil. Bir de doğru fiyatlandıramama durumu var. Aynı işe, bir firma 5 lira fiyat verirken bir diğeri; 2 lira verebiliyor. Çok düşük fiyat veren firma bunu kasıtlı değil, hatalı yapıyor ama kazanmayacağı işi de almış oluyor.

Çözüm önerim;
Bir sektörde pazar daralması yaşanıyorsa o sektörü değiştirme kararı almak, bir utanç meselesi değil; büyük bir vizyonun göstergesidir.
(Bu söz ben ölünce atasözü olacak)

Saygılarımla…