ST Robot Yatırımları Dergisi’nin 2019 yılı Ocak ayı sayısından itibaren robotik sistemler konusundaki paylaşımlarımı buradan, “Serbestlik Derecesi” köşesindeki yazılarımla sizlerle paylaşacağım.

Biliyorsunuz serbestlik derecesi, bir robotun birbirinden bağımsız hareket eden eklem sayısıyla ifade edilir. İnsan, elinde bulunan mekanizmaların serbestlik derecesi arttıkça çok daha kapsamlı ve kompleks işlerin üstesinden gelebiliyor. Artık günümüzde tek serbestlik dereceli basit makinalardan, endüstride yaygın olarak kullanılan seri eklemli altı serbestlik dereceli mafsallı robotlara kadar farklı mekanizma teknikleri ile birçok mekatronik sistem tasarlanıyor.

Bugüne kadar Amerika, Almanya, Hollanda, Japonya ve Türkiye’de sahada robotun ana oyuncu yapılmaya çalışıldığı birçok farklı robot uygulamasını inceledim. Sahadaki endüstriyel uygulamanın gerekliliklerini iyi analiz ederek robotun oyun alanını tasarımdan itibaren servis ve bakım ile birlikte doğru kurgulayan robot entegratör firmalarının başarılı çalışmalar ortaya çıkardığını gördüm.

Robotik sistemlerin her yeni gün farklı bir alana nüfus ettiğini görmek mümkün. Örneğin, en son Sherlock Holmes filminin çekimlerinde altı eksenli endüstriyel robotların film aktörlerine zor film sahnelerinin tehlikeli hareketlerini nasıl kolayca yaptırdıklarına şahit olduk. Çekimlerde jimmy jib dahil tüm kayıtların robotlarla yapılmış olması artık film kurgularını robotlara nasıl teslim etmeye başladığımızı gösteriyor. Bu arada, altı ay süren uzay yolculuğunun ardından 26 Kasım’da Mars yüzeyine iniş yapan InSight uzay aracının robot kolu üzerine yerleştirilen kamera ile ilk selfisini bizlerle paylaşması uzayda robotik sistemlerin kendilerini daha çok sergileyeceklerinin bir kanıtı gibi.

Robotlar giyilebilir dış iskelet sistemleri ile insanların kendi hareket yeteneklerini de etkilemeye başladı. Acaba bu durum gelecekte insanın serbestlik derecesini de robotların belirleyeceğini mi bize gösteriyor?

İnsanlığın kendi oyun alanını, robotları kullanarak güneş sisteminde Mars’a kadar genişlettiği bugünlerden sonra, evrende daha nerelere kadar genişleteceğini ve nelerle karşılaşılacağını hep birlikte göreceğiz.