Uluslararası kabul gören standart belgelerine sahip yüksek performanslı malzemeleri müşterileriyle buluşturan Baka Yapı ve İnşaat Malzemeleri, yeni ürünleri ile sektöre fayda sağlamaya devam ediyor. Markanın gündemini, Baka Yapı ve İnşaat Malzemeleri Satış ve Pazarlama Şefi Murat Teksürer ile konuştuk. 

Baka Yapı ve İnşaat Malzemeleri’nin başarı hikayesini öğrenebilir miyiz?

Baka Yapı İnşaat Malzemeleri, 1992 yılında İstanbul’da firma sahibimiz Hasan Yalı tarafından yalıtım malzemeleri alanında faaliyet göstermek üzere kuruldu.  Farklı kalemlerde hizmet vermek yerine belli bir alanda uzmanlaşarak en doğru çözümleri sunmayı hedefleyen firmamız, bu kapsamda cam giydirme cephe sistemleri, PVC doğramaları gibi sistemlerin detaylarını çözümleyen yalıtım malzemelerini ithal ederek ülkemizde satışını gerçekleştirmiştir. Bugün itibari ile firmamız, Avrupa ve Amerika’nın önde gelen markalarının distribütörü olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Nitekim yaklaşık 12 markanın Türkiye distribütörü olarak müşterilerimize hizmet veriyoruz. 

Distribütörü olduğunuz markalar ve bu markaların kullanım alanları hakkında bilgi verir misiniz?

Alüminyum giydirme cephe sistemleri, skylight sistemler ile alüminyum ve PVC doğrama sektörüne, cam ve alüminyum arasında izolasyonu sağlayan yalıtım malzemeleri ile çözüm sunuyoruz. Nokta detaylarda uygulanmak üzere su yalıtımı, hava yalıtımı, akustik yalıtım, yangına karşı dayanıklı yalıtım malzemeleri ürün gamımızda yer alıyor. Örneğin montaj kolaylığı sağlayan çift ya da tek taraflı yapışkanlı yalıtım bantları, doğrama kenarlarında kullanılan kendinden yapışkanlı yalıtım folyoları ya da bitüm esaslı yalıtım membranları, EPDM esaslı yalıtım membranları, cephede cam arası derzlerde su yalıtımı için kullanılan cephe silikonları, kat geçişlerinde kullanılan alüminyum sistemleri için yangın durdurucu malzemelerin satışını gerçekleştiriyoruz.  

Distribütörü olduğumuz markalar Sain-Gobain grubu bünyesinde yer alan Norton Performance Plastics yalıtım bantları; İngiliz Scapa firmasının yalıtım ve montaj bantları; Amerika menşeli Carlisle firmasının yalıtım membranları, butıl bantları ve EPDM membranları; Dünyanın sayılı büyük gruplarından olan Saar Gummi Group bünyesinde yer alan  Alman Duraproof firmasının EPDM su yalıtım membranı ve özel Flexbond marka membran yapıştırıcıları, 200 yılı geçkin süredir üretim yapan Alman Weiss Chemie’nin yeni nesil alüminyum köşe yapıştırıcıları, İngiltere Britchem firmasının yangına dayanıklı mastik ve kat geçişlerinde kullanılan butıl mastiklerini ve Amerikan menşeli GE & Momentive markasının cephe silikonları ile müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bu firmaların her biri faaliyet gösterdiği alanda dünyanın sayılı markaları arasında yer alıyor. 

Momentive markası hakkında bilgi verir misiniz?

Dünyanın dört silikon üreticisinden biri olan Momentive markası ile yaklaşık 10 ay öncesinde çalışmaya başladık. General Electric’i satın aldıktan sonra Jopanya, Amerika, Çin’de yer alan fabrikalarında yalıtım malzemesi olarak ana silikon üretmeye başladı. Momentive malzemelerini Hollanda’daki fabrikasından ithal ediyoruz. Markanın cam yapıştırmak için kullanılan strüktürel silikonları, ısı cam silikonları, derz dolgu silikonları, yangına dayanıklı nötr silikonları ile müşterilerimize hizmet veriyoruz. Uluslararası standartlara sahip bu ürünler, yüksek performansı ile kullanıldığı alana avantaj sunuyor. 
Baka Yapı İnşaat Malzemeleri olarak 2019 yılında birçok yeni global marka ile çalışmaya başladık. Bu firmalardan bir diğeri ise Alman menşeli Wema Technik firmasından Isofoil markası. Bu markanın doğrama kenarlarında hava, nem ve suyu dengeleyen, dışta suyun geçişine izin vermeyen ancak nefes alabilen yalıtım folyosunu ithal ediyoruz. Yalıtım folyolarının kullanımı Belçika, Hollanda ve Lüksemburg ülkelerinde zorunlu. Çünkü bu ülkelerde enerjiyi verimli kılmak adına yeşil binalar ya da pasif evler hayata geçiriliyor. Alüminyum doğramalarda yalıtım folyoları ile ısı kayıplarının önüne geçebiliyorsunuz. İzolasyonu sağlayan yalıtım folyoları aynı zamanda suyun geçişine de izin vermiyor. Türkiye’de halen kör kasa doğrama yapılması sebebiyle ısı kayıpları yaşanıyor. Yalıtım folyosu çözümlerimizle bu ısı kayıplarının önüne geçerek enerji verimliliğine katkı sağlıyoruz. Enerjide dışa bağlı olan ülkemizin ekonomisi ve çevre sağlığı açışından enerjiyi verimli kullanmamız gerek. Yeni yapı teknolojileri yakın zamanda ülkemizde de çok daha fazla yaygınlaşacak. Baka Yapı İnşaat Malzemeleri olarak, distribütörü olduğumuz markaların son teknolojilerini ülkemiz inşaat sektörü ile tanıştırarak, çok daha verimli yapıların hayata geçmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz. 

Bir diğer yeni ürününüz olan cephe silikonlarının özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Momentive markasının ürün gamında yer alan ısı cam silikonları, Bonding silikonları ve Nötr derz dolgu silikonları ile müşterilerimize hizmet veriyoruz. İki cam arasında ya da doğrama kenarlarında kullanılan derz silikonları; rüzgar, yağmur gibi dış hava koşullarından ve UV’den etkilenmiyor. Yüksek binalarda kat yükseldikçe rüzgar yükleri artar, binanın maruz kaldığı hareketler değişir ve hava koşullarından daha fazla etkilenilir. Bu yapılarda yüksek performanslı ve uzun ömürlü derz silikonlarının kullanımı avantaj sağlamaktadır. Momentive firmasının ürünleri çok kaliteli, ayrıca kritik detaylara doğru çözümler sunabiliyor.  

Ürün gamınızda yer alan bir diğer malzeme ise Duraproof firmasının EPDM su yalıtım membranı. Bu ürünün özellikleri nedir?

Gelişmiş teknoloji ile üretimi yapılan EPDM Membranlarını, Almanya’nın en önde gelen firmalarından olan Novoproof (Duraproof markalı)’tan ithal ediyoruz. Mekanik dayanımı çok yüksek olan EPDM Membranlarının, UV dayanımı da yüksek. EPDM Membran grubumuzdaki tüm ürünlerin Avrupa Standartları ile ilgili tüm onayları mevcuttur. Bu ürünün en önemli özelliği darbeye karşı dayanımının çok yüksek olmasıdır. EPDM Membranlarımız 0,6 mm, 1 mm, 1,2 mm ve 1,5 mm olmak üzere dört farklı kalınlıktan oluşuyor. Bu membranlarda kalınlık arttıkça ürünün darbeye karşı dayanımı da artıyor. Bizim ithal ettiğimiz ve diğer üretimi olan pazarda satıştaki tüm markalar için en çok sorulan sorulardan biri de yangın dirençleri hakkında oluyor. Bu tür ürünler, taş yünü gibi alev iletmeyen diğer bitiş malzemeleri ile birlikte kullanıldığında ancak aleve karşı direnç gösterebiliyor. Diğer türlü Türkiye’de şu an satılmakta olan tüm EPDM markalarının yangın sınıfları Class E’dir. Bizim ithal ettiğimiz markayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik, yapılmış UV ve dış hava koşullarına yüksek dayanım testlerinin mevcut olmasıdır. İthal ettiğimiz markanın içeriğinde doğru oranlarda EPDM hammadde kullanılması sebebiyle, esneklikleri ve yırtılma dirençleri maximum değerdedir. Bu ürünlerin yapıştırılmasında kullanılan yapıştırıcıları da, yine membranları ithal ettiğimiz firmaların bu membranlar ile onaylı yapıştırıcılarından (Flexbond marka) ithal etmekteyiz. Flexbond maximum düzeyde yapıştırma performansı sunuyor. Baka Yapı ve İnşaat Malzemeleri olarak ithal ettiğimiz her markanın tüm ürünleri uluslararası kabul gören standart belgeleri ve onay belgeleri bulunuyor. 

Norton Performance Plastics yalıtım bantlarınızın özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Norton Performance Plastics yalıtım bantları, (Tek taraflı ve çift tarafı yapışkanlı bantlar) sanayi tipi çatı cephe kaplamalarında ve alüminyum giydirme cephe sistemlerinde kullanılıyor. Tek ya da çift tarafı yapışkanlı olmaları sebebiyle bu bantlar montaj kolaylığı sunuyor. Amaçları farklı iki malzeme arasında yer alarak suya, ısıya ve korozyona karşı koruma sağlamak. Örneğin cephe uygulamalarında alüminyum ve demir arasında kullanılıyor. Çift taraflı yapışkanlı bantlar, alüminyum giydirme cephe sektöründe kompozit panellerin vidasız olarak yapıştırılmasında kullanılıyor. Aynı zamanda çift taraflı yapışkanlı bantlar; otomotiv yan sanayisinde, balans kurşunlarının yapıştırılmasında, arabaların yan çıtalarının yapıştırılmasında da kullanılıyor. Bu sektörde faaliyet gösterip, ihracat yapan birkaç markaya satış yapıyoruz. 

Cam çatılara yönelik çözümleriniz neler?

Türkiye’de öncelikle müstakil evlerin dinlenme alanlarında yer alan çam çatılar, özellikle son yıllarda AVM’lerde sıklıkla tercih ediliyor. Yapının doğa ile bütünleşmesine, gün ışığından yararlanılmasına sebep vermesi nedeniyle bu çatılar hem işlevsel hem de görsel olarak avantaj sunuyor. Cam çatılar hareketli olması sebebiyle doğru çözümlenmesi gereken sistemler. Burada kullanılacak diğer malzemeler de mukavemeti yüksek, kaliteli olmalı. Cam çatıların birleşim noktalarında ya da derzlerinde özel silikonların kullanılması gerekir. Dış hava koşullarına çok fazla maruz kalan bu çatılarda UV dayanımı yüksek ürünler tercih edilmeli. Momentive markasının Nötr 9100F derz dolgu silikonları ile bu uygulama alanına çözüm sunuyoruz. Aynı zamanda yarı kapaklı cam çatılar için de kapakların altında kullanılmak üzere alüminyum folyolu yalıtım bantlarımız mevcut. Çatının bağlantı noktaları için ise EPDM Membranlarmız kullanılabiliyor. Bu çatı sistemlerinde farklı detay çözümler gerektiğinde müşterilerimize ihtiyaca uygun çözüm sunabiliyoruz. Baka Yapı ve İnşaat Malzemeleri olarak Türkiye’nin tüm şehirlerine distribütörlüğünü yaptığımız markalarla hizmet veriyoruz. Burada müşterilerimize sunduğumuz en önemli avantaj çözüm odaklı yaklaşımımızdır. Projenin detaylarını dikkate alarak maksimum fayda sağlayacak malzemeyi kendilerine öneriyoruz. Amacımız malzemenin satışını gerçekleştirmek değil doğru çözümü sunmak. Bu nedenle satışını yaptığımız tüm yapı malzemelerinde sertifikaları bulunan önde gelen markaları ile çalışıyoruz. Ürünlerimiz suya, neme, dış hava koşullarına karşı yalıtım sağlayan ürünlerden oluşuyor. Aynı zamanda stoklu çalışarak müşterilerimizin ihtiyaçlarına hızlı cevap veriyoruz. 

Çözüm sunduğumuz projelerden söz edecek olursak öncelikle butik projelerden bahsetmek isterim. Örnek verirsem Moskava Amerikan Konsolosluğu: NOX, NATO Brüksel merkez binası. Bu projelerin şartnamesinde Duraproof EPDM membranlar yer alıyor. Örneğin Gaziantep’in en büyük projesi olan Ikona, İstanbul’da Vadi İstanbul, Torun Tower, Zorlu Center, Quasar İstanbul, Pruva 34, Yalı İstanbul, Skyland İstanbul Burç Kule, Trios 2023, G Yoo, Balance Güneşli, Elite World Otel gibi; Anadolu Yakası’nda Metropol İstanbul, Palladium Tower, Ant Plaza, Mermerler Plaza, Nida Kule, Çukurova Towers, Yenitepe Kadıköy, Akasya AVM, Brandium AVM, Kent Plus gibi; Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile camisi ve kütüphanesi, Ata Kule, Kuzu Effect, Bilkent Hastahanesi, Mit Kale, Kalender, Yüksek Hızlı Tren Garı, Maidan, One Tower, Mira Tower, İncek Loft gibi; İzmir’de ise Türkiye’nin tek cold bond binası olan Mistral Tower, Megapol Tower, Bayraklı Tower, Folkart’ın bazı projeleri, Gaziantep Iconova gibi daha birçok projeye çözüm sunuyoruz. Tüm bu projeler özel çözüm gerektiriyor. Biz de kaliteli ürünlerimizle bu projelerde varız. Doğru ürünü doğru detaya önererek aslında uygulama firmasının partneri olarak onunla birlikte hareket ediyoruz.

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz? 

2019 yılı inşaat sektörü açısından zorlu geçti; mevcut konut stokunun eritilmesi gerekiyor. Önümüzdeki süreçte dikey yapılanmadan daha çok yatay yapılanmaya yönelik faaliyetler gerçekleşecektir. Bunla birlikte yapıların çevreci olmasına, dolayısıyla kullanılacak yapı malzemesinin de kalitesine ve sürdürülebilir olmasına da önem verilecektir. Baka Yapı ve İnşaat Malzemeleri olarak distribütörü olduğumuz markaların kaliteli ürünleri ile bu projelerde yer alacağız.