1.    43. Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’un bu yılki ziyaretçi ve katılımcı profili hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Türkiye’nin taşıyıcı sektörleri arasında yer alan inşaat sektörü kapsamında gerçekleştirilen, bu yıl 43.üncüsü düzenlenecek Yapı Fuarı’na 120 ülkeden 8 binin üzerinde yapı sektörü profesyoneli Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul 2021 için davetiye aldı. Davetiye alan sektör profesyonellerinin yüzde 40’ı ürün ve hizmet tedarik etmek için fuarı ziyaret edeceklerini belirttiler.

Fuarın ziyaretçi profilinde satın alma konusunda yetki sahibi profesyonellerin yer aldığını görebiliyoruz. Şu rakamları da net bir biçimde paylaşabilirim sizinle. Bu yıl için çevrimiçi davetiye alan ziyaretçilerin yüzde 55’inin €100.000 üzerinde yıllık satın alma bütçesi var. Bu da aslında fuarın öneminin yanı sıra özellikle yerli üreticilerimiz için nasıl bir potansiyel taşıdığını gösterebilmek adına da oldukça önemli.

Toplamda 300 yerli ve yabancı katılımcı fuarda yerlerini alacak. Fuarımıza gelecek yabancı katılımcılar Özbekistan, Hindistan, Polonya, Romanya, Çek, Rusya ağırlıklı olarak katılacak.

Ayrıca yeni ihracat kanalları oluşturmak için düzenlediğimiz Alım Heyeti Programı kapsamında Fas, Tunus, Cezayir, Rusya, Kosova, Uganda, Pakistan, İrlanda, Azerbaycan, Gürcistan, Nijerya, Gana ve daha birçok ülkeden alıcının katılımcılarımızın ürünleri ve hizmetleri hakkında bilgi almak ve yeni iş birlikleri oluşturmak için fuarda olmasını bekliyoruz.

İrlanda’dan büyük bir yapı marketi Laydex satın almacı olarak 43. Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’da yer almaya hazırlanırken, Afrika kıtasından farklı ülkelerden 20 kişilik bir alım heyeti grubu   ve Kosova İş Adamları Derneğinden 50’den fazla büyük firma ile fuarımızı ziyaret edecek.

Türkiye’nin dış politikasında önemli bir stratejik bölge olan Afrika’dan Nijerya, Etiyopya ve Abuja’daki ticaret ve sanayi odaları ile temas halindeyiz. Hedefimiz yapı sektörü için hedef pazarlar arasında yer alan bu ülkelerden Nijerya’nın en büyük ekonomi platformlarından biri olan Lagos Sanayi ve Ticaret Odası ile Etiyopya Ticaret Odası ve Abuja Ticaret Odası aracılığıyla ülkelerinin en büyük ve güçlü alıcılarını yerli üreticilerimizle bir araya getirmek.


2.    43. Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul bu yıl hangi konu başlıkları ve etkinlikleri ile gerçekleşecek?

Etkinlik programı kapsamında bu sene YAPI SAHNESİ, mimari ve iş odaklı panellere, ortaklığa yönelik oturumlara, ihracata, yurt dışı pazarlarına, yeni tasarım ve teknoloji araçlarının sohbetlerine ve ilham verici konferanslara ev sahipliği yapacak.

Konferans program kapsamında yapı ekonomisi, ticaret, yatırımlar, yeni pazarlar ve global ortaklıklarla beraber iklim krizi ve depreme karşı sektörün duruşu masaya yatırılacak. Ekonomistler ve geliştiriciler, yapı sektörünü ve yapılarda yeniden işlevlendirme esaslarının yapı ekonomisine sağladığı katkıyı gündeme alırken; mimarlar ve malzeme uzmanları ekolojik yapılar, depreme dayanıklı inşaatlar, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji üzerine konuşacaklar. GYODER, GİİP, GİSP, TürkSMD, Yapı Medya İletişim ve Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı etkinlik partnerlerimiz arasında yer alan kurumlardan bazılarıdır.

Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Demet Demirer iş birliği ile düzenlenen sürdürülebilir büyümenin anahtarlarından biri olan çevik dönüşüm konusunu ele alacağımız buluşma ise yeni nesil yönetim yaklaşımlarını işletme ihtiyaçlarına uyarlayarak işletmedeki potansiyeli ortaya çıkarmak ve hayata geçirmek için Yapı Sektöründe bir örnek teşkil edecek. 

Belki de tüm bu etkinliklerimizin arasında en kıymetli olan ve Yapı Fuarı’nda ilk defa düzenleyeceğimiz, çözüm ortağımız Değişim Mimarı ile birlikte düzenleyeceğimiz Yapı Tech Garage etkinlik alanında; akıllı inşaat malzemeleri, BIM, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, yönetim araçları, yapı mobil uygulamaları, 3B üretim, robotik üretim ve nesnelerin interneti gibi konularda Start-up’lar, tasarım aşamasından bina teslim aşamasına kadar mimarlara, mühendislere, proje yöneticilerine, üreticilere, yüklenicilere, geliştiricilere, pazarlamacılara ve kullanıcılara farklı olanaklar sunduğu teknolojileri tanıtacaklar.

Yapı Tech Garage’ın deneyim alanında ise sektör girişimlerinin sunumları ve ürün demoları ilk elden deneyimlenebilecek. 

Sektörün girişimcilerle bir araya gelerek daha inovatif, çözüm odaklı ve verimli sonuçlar elde edebilmesi, Türkiye’nin yapı alanındaki güçlü kaslarının daha da güçlenmesi ve Yapı 4.0 uygulamalarının yaygınlaştırılması adına çok önemli bir etkinlik.

3.    Mimari Ustalık Sınıfları etkinliği hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bu yıl üçüncü kez düzenleyeceğimiz Mimari Ustalık Sınıfları ile bir yandan sektörün nabzını tutmaya devam edeceğiz, diğer yandan da Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul olarak, sektörün öncü ve trend belirleyici platformu olma özelliğimizi güçlendireceğiz.

7 – 8 Nisan tarihleri arasında hayata geçirilecek Mimari Ustalık Sınıfları, Nobon’un kurucusu Dr. H. Cenk Dereli moderatörlüğünde düzenlenecek. Etkinlik kapsamında hayata geçirilecek adımlardan biri stant ziyaretleri olacak. Etkinliğe katılacaklar, toplam 6 standın ziyaretinin hepsi için ya da diledikleri takdirde sadece biri için kayıt yaptırabilecekler. Bu etkinliğimiz kapsamında katılımcılarımız mimarlık konusunda yetkin ve malzeme konusunda uzman fuar katılımcıları ile bir araya gelerek, önemli bir bilgi paylaşımı platformunun parçası olacaklar.

Stant ziyaretlerinin yanı sıra Mimari Ustalık Sınıfları etkinliğinde usta mimar ve mühendisler, yapacakları sunumlar ile sektörün yol haritasını, geleceğinin ilerlediği yöne ilişkin önemli detayları paylaşacaklar.

Başvurmak isteyenlerin ücretsiz çevrimiçi davetiyelerini aldıktan sonra, “Yapı Masterclass Kayıt Talebi” konulu elektronik posta ile [email protected] adresine; Yapı Fuarı ziyaretçi kartının dijital kopyasını, özgeçmişini (meslek/eğitim, firma/okul, görev/lisansüstü eğitim derecesi bilgileri ile), katılmak istenilen mimari ustalık sınıfı gününün belirtilmesi ve neden bu sınıfa katılmak istendiğine dair kısa bir açıklama yazısını göndermeleri yeterli olacaktır. Bu etkinliğimiz sonunda katılımcılarımıza sertifika vereceğimizi de eklemek isterim.

Mimarlık Ustalık Sınıfları etkinliğimiz kapsamında sektörün profesyonellerini ağırlayacağımız iki keyifli söyleşimiz de bulunuyor. İlk olarak 7 Nisan’da, Yapı Masterclass / İklim, Çevre ve Dijital Üretim teması kapsamında düzenlenen söyleşimize; Mimar Salih Küçüktuna, İnşaat Mühendisi Ümit Özkan ve Mimar Volkan Taşkın konuk olacak. Salih Küçüktuna, sayısal tasarım denemeleri ile yenilikçi süreçleri yapı üretimine nasıl dahil ettiğini aktarırken, İnşaat Mühendisi Ümit Özkan ile projeleri hayata geçirme pratikleri üzerine söyleşi gerçekleştirecek. İklim krizinin etkileri her geçen gün daha açık bir şekilde görünür olurken konuklarımız “çevre ve mimarlık ilişkisi ile yeni nesil tasarlama ve üretim pratikleri” üzerine deneyimlerini paylaşacaklar.

8 Nisan günü ise, Yapı Masterclass / Peyzaj ve Aydınlatma Tasarımı teması kapsamında Mimar Deniz Aslan, Mimar ve Mimari Aydınlatma Tasarımcısı Nergiz Arifoğlu ile Mimar Samim Magriso tasarım konusunda ufuk açacak, pazarlama açısından sektörün kabiliyetini geliştirecek yaklaşımlarını paylaşacak. Türkiye’nin önde gelen tasarım ofislerinden DS Mimarlık’ın kurucularından olan Sevim Aslan ve Deniz Aslan, aydınlatma tasarımcısı Nergiz Arifoğu ile peyzaj tasarımı ve aydınlatmanın peyzaj alanlarının deneyimlenmesine getirdiği açılım üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirecek. Söyleşide, açık alanlarda bulunmanın ve mesafeli buluşmaların ne kadar önemli olduğunu öğreten pandemi süreci sonrasında “dirençli kamusal alanların işlevlendirme ve malzeme desteği ile nasıl kurgulanabileceği” üzerinde durulacak.

4.    Fuarda Covid-19’a karşı katılımcı ve ziyaretçi sağlığı açısından hangi önlemler alınacak?

Sağlığınız ve güvenliğiniz her zaman bir numaralı önceliğimiz olmuştur. Sektörümüz ilerledikçe, esas önceliğimiz sağlık ve güvenlik önlemlerine uygun bir şekilde etkinliklerimizi gerçekleştirmek ve ticareti daha kolay hale getirmektedir. 2018 yılında ilk olarak uygulamaya başladığımız sanal ticaret platformumuz Hyve Connect, geride bıraktığımız yıl itibariyle “Güvenli Ticaret, 365 Gün Fuarcılık” söylemimize hayat vermek için çok doğru bir platforma dönüştü. Böylece sunduğumuz iş birliği fırsatlarını fuar tarihleri ötesine taşıyarak ticaretin sürekliliğini sağlama, bunu da sağlık ve güvenlik önlemlerini önceleyerek sağlama şansımız oldu. Böylece yerli üreticilerimizi destekleyen, iş birliklerini genişletme fırsatı sunma hedefimizin bir başka örneğini de sergilemiş olduk.

Güvenlik ve sağlık konularına verdiğimiz önemin ve hassasiyetin neticesinde ise Safe & Secure standartlarını geliştirdik. AEO (Etkinlik Organizatörleri Derneği) ve UFI (Uluslararası Fuarlar Derneği) gibi sektörel kuruluşlar, önde gelen etkinlik merkezleri ve ulusal sağlık kurumları ile birlikte çalışarak uygulamaya koyduğumuz Safe & Secure standartları, tüm etkinliklerimiz için önceden uygulamaya koyduğumuz önlemlerimizin geliştirilmiş bir versiyonudur. 
Safe & Secure önlemlerimiz şunlardır: Sosyal Mesafe, Koruma ve Tespit, Temizlik ve Hijyen, Bildirim.
Ayrıca Safe & Secure logomuza dikkat etmenizi rica ederiz.  Bu logoyu elektronik ortamda veya alan içerisinde gördüğünüz durumlarda, ilgili etkinlik genelinde en yüksek sağlık ve güvenlik standartlarının temin edildiği doğrulanmaktadır. Safe & Secure standartları; COVID-19 göz önüne alınarak tesis edilen yeni sanayi standartlarını da artık kapsayan, halihazırda bulunduğu pazarda öncü sağlık ve güvenlik önlemlerimizin geliştirilmiş bir versiyonudur. Yeni önlemlerin nerede uygulandığını göstermek amacıyla ayrıca bir Safe & Secure logosu da tasarladık.

Safe & Secure önlemlerine ek olarak, Hyve Group etkinlikleri yerel ve ulusal resmi talimat ve kurallar ile ayrıca etkinlik merkezlerinin ve sektörün özel gerekliliklerini karşılayacaktır. Alınan belirli önlemlere ilişkin daha ayrıntılı bilgiye ilgili etkinlik web sitesinden erişilebilir. İnsanları bir araya getirerek gerçekleştirdiğimiz tüm ticari faaliyetlerimizde güvenlik ve emniyet önlemleri önceliğimiz olmaya devam edecektir. 

Fuarların fiziki olarak yapılması yönündeki kısıtlamaların kalkması ile ticari platformlarımız olan fuarlarımızı gerekli tüm tedbirleri alarak yapmaya devam ediyoruz. Katılımcılarımız ve ziyaretçilerimiz güvenli alana girmeleri halinde alınan güvenlik ve sağlık tedbirlerini gözle görülür derecede fark edeceklerdir. Sadece yurt içinden değil yurt dışından da ziyaretçilerin geleceği Yapı fuarı-Turkeybuild Istanbul sektörde özlemle beklenen yüz yüze ancak sosyal mesafeli ve tüm tedbirlerin alındığı güven ortamında ticari görüşmelerin yine adresi olacak.