Kayseri'deki fabrikalarında son teknoloji ile üretim yapan Terrawool, taş yünüyle geliştirdiği inovatif çözümleriyle başarı grafiğini her geçen gün yükseltiyor. Literatürdeki kaya elyaflarının (taşyünü) elyaf çapının 4,5-5,5 mikron olması halinde ideal olacağı yönünde ibarelere karşın kendilerinin ürettiği taş yünündeki elyaf çapımız 4,8 mikron olduğuna dikkat çeken Terrawool Yönetim Kurulu Üyesi Ekonomist Muhammed Bostancı, mineral yünlerde ülkemizde TSE çift yıldız belgesini alan ilk firma olduklarını ve bunun da kaliteli ürün imalatlarını kanıtlayan bir belge olduğunu söyledi.

Çatı, cephe, pencere ve döşemelerde U değerlerinin iyileştirilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

ISIL GEÇİRGENLİK (U) DEĞERİ : TSE 825’e göre tavsiye edilen ve halen geçerli olan yönetmelikle "derece gün bölgeleri" aşağıdaki gibidir.

1. BÖLGE: DUVAR (U) 0,70 w/m²K (izolasyon et kalınlığı 50 mm
ÇATI (U) 0,45 w/m²K (izolasyon et kalınlığı 80 mm)
DÖŞEME (U) 0,70 w/m²K (izolasyon et kalınlığı 50 mm)

Özellikle 1. iklim bölgesinde her daire veya müstakil evlerde 2 veya 3 klima cihazı kullanılabilmektedir. Bir birim enerji ile ısıtılan bir alan, 3-4 birim enerji kullanılarak soğutulmaya çalışılmaktadır. Enerji sarfiyatı 3-4 kat daha fazla olmasına rağmen, klimaların kapatılmasından sonra ısı yüküne maruz kalan ortam sıcaklığı hızla artarak yaşam kalitesini çok olumsuz etkilemekte hatta ani ısı değişiminden insan metabolizmasında olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu bölgelerde yalıtım kalınlıkları yüzde 100 arttırılmalıdır. Dolayısı ile tüm bölgelerde (Ankara-İstanbul için ısı yalıtım kalınlığı bir miktar artsa da yeterli değildir) yalıtım kalınlıkları TS 825 revize edilerek arttırılmalıdır.

Yalıtım konusunda toplumun yeterli bilinç düzeyine ulaştığını düşünüyor musunuz?

Avrupa ülkelerinden çok gerilerde olmamıza rağmen toplumda yalıtım bilincinin artarak daha iyiye gideceğini düşünüyorum.

Ülkemizdeki yasal mevzuatın yalıtım konusunda yeterliliği noktasında ne düşünüyorsunuz? Size göre bu anlamdaki eksiklikler nelerdir?

Mevcut bina stoğu hayli fazla ve bu yapılar ile ilgili mevzuat eksikliği vardır. Bir kere tüm iklim bölgelerindeki yerleşim birimlerinde binaların o bölgenin U değerine uygun kalınlıklarda ve hatta 825 revize edilerek daha kalın yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Bu çalışmaların hemen hayata geçirilmesi hem vatandaş hem de ülkemiz için ciddi kazançlar elde etmemize vesile olacaktır. Paris İklim Anlaşması, TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. AB ülkelerindeki U değerleri bizden hayli küçük ve yalıtım et kalınlıkları bizim iki veya üç katımızdır.

Yalıtımda doğru ürün seçimi, doğru uygulama ve doğru tamamlayıcı ürünler kullanılması noktasında tüketici nelere dikkat etmeli?

YALITIM MALZEMESİ SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KRİTERLER ŞUNLARDIR;

a)           Isıl iletkenlik değeri düşük olmalıdır. (0,035-0,040) arası
b)           Malzemelerin boyutsal kararlılığı tam olmalıdır.
c)           Yangın dayanımı yüksek olmalıdır. A1
d)           Malzeme içinde böcek ve bakterilere müsait ortam olmamalıdır.
              Buhar difüzyon değeri düşük olmalıdır.

DOĞRU TAMAMLAYICI ÜRÜNLER İLE İLGİLİ KRİTERLER ŞUNLARDIR;

Bina cephelerinin şakül hataları kaba sıvalarla giderilmelidir. 

Pencere denizliklerinin imalatı ısı yalıtım malzemelerinin kalınlığı ve damlalık mesafesi ilave edilerek yapılmalıdır. Daha sonra şantiye alanına getirilen denizlik elamanlarının montajı yapılmalıdır.

Su basman levhası, döşemeden 120 cm yukarıya kadar uzatılmalıdır. Bu malzeme kapiler olmamalı, ısıl iletkenlik değeri düşük olmalı (0,040) A1 sınıfı olmalı, darbeye dayanaklı ve boyutsal kararlılığı tam olmalıdır. Bu haliyle teraziye alınarak dübel atmadan yapıştırma metodu (taraklama) ile yüzeye yapıştırılmalıdır.

Isı yalıtımı malzemeleri su basman levhası üzerinden başlayarak şaşırtmalı (en az 20  cm) olarak yüzeye yapıştırılmalıdır.

M²’ye 6 adet olmak kaydı ile (çelik çivili) yüzeye fikslenmelidir.

Filelli köşe profilleri ile bina çerçeveye alınmalı ve sıva harcı ile yapıştırılmalıdır.

160 gr/m² alkali dirençli file, sıva harcı ile yüzeye gömülmelidir. Pencere ve balkon kapısı üst köşegenlere çapraz olarak takviye filesi geçilerek olası çatlamaların önüne  geçilmelidir. Daha sonra tesviye sıvası ile yüzeyler perdahlanmalıdır.

Sıva uygulamasının üstünden 2 tam gün geçtikten sonra, mineral sıva astarı yüzeylere sürülmeli 1 tam gün sonra mineral kaplama yapılmalıdır. Tüm işlemlerin ardından istenilen renkte dış cephe boyası ile işlem tamamlanmalıdır.



Ürünlerinizin yalıtım anlamındaki performansı ve özellikleri konusunda neler söyleyebilirsiniz?

DOKA TÜRKİYE "YAPI FUARI"NDA YERİNİ ALDI DOKA TÜRKİYE "YAPI FUARI"NDA YERİNİ ALDI

Bizim tesislerimizin proje ve makine aksesuarlarının montajlarını Alman GREENZEBACH ve ENETEKS firmaları anahtar teslim olarak gerçekleştirmişlerdir. Literatürdeki kaya elyaflarının (taşyünü) elyaf çapının 4,5-5,5 mikron olması halinde ideal olacağı yönünde ibareler vardır. Bizim elyaf çapımız 4,8 mikrondur. Ayrıca teknolojimiz gereği olarak bazalt içindeki demiri almaktayız. Bu ve buna benzer özelliklerimiz ile mineral yünlerde ülkemizde TSE çift yıldız belgesini alan ilk firmayız. Buda bizim kaliteli ürün imalatımızı kanıtlayan bir belgedir.

Ürünlerinizi daha çok hangi tür yapılarda ve projelerde tercih ediliyor? Bu anlamdaki referanslarınızdan bahseder misiniz?

Ürünlerimiz, yapı kabuğu, ara bölme duvarları, klima tesisatları, endüstriyel yapılar, yangın dayanımı isteyen arşivler, konferans salonları vb. gibi alanlarda başarı ile uygulanmaktadır.

REFERANSLARIMIZDAN BAZILARI

•             Türk evi (New York)
•             Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi
•             MİT yerleşkesi
•             Ankara Etlik şehir hastanesi ve çeşitli illerdeki hastaneler
•             Birçok üniversite kampüs inşaatları
•             Ceza infaz kurumları
•             AVM’ler
•             Çeşitli illerdeki siteler ve apartmanlar v.b gibi

Üretim, ihracat, satış ve pazarlama anlamında firmanızın 2022 hedefleri nelerdir?

Her iki firmamızda tam kapasite ile üretime devam etmektedir. İhracatta yukarı yönlü bir hareket söz konusudur, birçok ülkeye ihracat yapmaktayız. 2022 yılı ve takip eden yıllar içerisinde yalıtım sektörünün her branşında (ısı-su-ses-yangın) yeni kuracağımız tesislerde ürünler ekleme planlamaktayız.