Yağmur İskele Sistemleri’nin şu sıralar odaklandığı en önemli konulardan biri ihracat. İç pazardaki daralma neticesinde markasını yurt dışında konumlandıran firma, burada da kısa zamanda önemli çalışmalara imza atmış. Nitekim Avrupa, Asya, Afrika ülkelerine flanşlı iskele, güvenlikli iskele satışı gerçekleştirmiş. Dış pazardaki faaliyetlerini arttırmada iddialı olan markanın yol haritasını, Genel Müdür Ümit Yağmur’dan dinledik. 

İnşaat sektöründeki son gelişmeler üretim ve satış faaliyetleriniz üzerinde nasıl bir etki oluşturdu? 

Geçtiğimiz aylarda yaşanan ekonomik gelişmeler sadece inşaat sektörünü değil birçok sektörü olumsuz etkiledi. Bizim de müşteri portföyümüzün ciddi bir kısmını inşaat firmalarının oluşturduğunu düşünürsek, bu gelişmelerin bize de yansıması olduğunu söyleyebilirim. Lakin bu süreci üretimi durdurmak ya da yavaşlatmak şeklinde geçirmedik, üretime rutin hızımızla devam ettik. Yeni satış sahaları arayışına girdik ve bunda da başarılı olduk, ürünlerimizi satmaya, kiralamaya devam ettik.

Üretim ve satış noktasındaki yıllık hedeflerinizde bir sapma meydana geldi mi? İlave tedbirleriniz oldu mu?

2018 yılına dair hedeflerimiz daha yüksekti ama bu olumsuz ekonomik gelişmelerden ötürü hedeflediğimiz rakamlarda bir miktar sapma oldu maalesef. Yurt içinde yaşanan bu ekonomik kriz, bizi yurt dışı pazarı ile daha fazla ilgilenmeye yöneltti. Güzel geri dönüşler aldık, ürünlerimizi daha önce çalışma fırsatı bulamadığımız birçok ülkeye gönderdik. İlave tedbir olarak, daha fazla çalışmayı düşündük ve başarılı olduk.

Bayi ve satış ağında bu yıl nasıl bir mesafe kat ettiniz? Bu minvalde önümüzdeki dönem için hedefleriniz neler?

2018 yılında birçok yeni firmadan sipariş aldık. İnşaat sektöründen, endüstriyel tesislerden, tersanelerden, yurt dışından gibi… Hammadde fiyatlarındaki bu ciddi artış yaşanmamış olsaydı daha fazla müşteriden, daha hacimli siparişler alacaktık. Kimi firma iş yavaşlattı, kimisi alımlarını durdurdu vs derken, ilerleyen süreçte hammadde fiyatlarının aşağıya yönde seyretmesiyle ertelenen alımlar bugünlere sarktı. Önümüzdeki günlerin daha aydınlık olacağını düşünüyorum. 

İhracat noktasında hangi ülkelere ulaşıyorsunuz? Yeni pazar arayışlarınız var mı?

Pazar arayışımız hiçbir zaman bitmeyecek. Üretime devam ettiğimiz sürece ve hatta daha nasıl üretim rakamlarımızı artırırızı düşünürken, daha fazla firmaya ulaşmak temel hedefimiz.  Dolar ve Euro kurunun artması ile, Türkiye ihracat açısından daha önemli bir noktaya geldi. Bizde bu durumdan payımızı aldık. Avrupa, Asya, Afrika ülkelerine flanşlı iskele, güvenlikli iskele satışı gerçekleştirdik. Sipariş almaya ve sevkiyatlara devam ediyoruz.
 

Maldivler Kral Salman Camisi projesindeki çalışmanızı anlatır mısınız?

Kral Salman Camisi, Alke ve Turmaks’ın ortak girişimi ile Maldiv Adaları’nda yükseliyor. 44 metre yüksekliğindeki çelik konstrüksiyon minareler ve cami dış cephesi için flanşlı iskele sistemimiz ile projeyi çözümledik. Girintili çıkıntılı yapıdaki minarenin cephesine yaklaşmak için konsollar ürettik. Çok kısa bir sürede 4 konteynerlik sevkiyat gerçekleştirdik.     

Önümüzdeki dönem için beklenti ve hedeflerinizi birkaç kelimeyle bizlerle paylaşmak ister misiniz?

Yaz aylarında yaşadığımız olumsuz gelişmeler artık geride kaldı. Yavaşlayan ya da durma noktasına gelen projeler yeniden hız kazandı ve artık yeni yatırımlar gündemde. Bu durum birçok sektöre yansıyacak ve üretimler rutin seviyelere yeniden ulaşacak. Kendi açımızdan ise yurt içi piyasasının düzelmesi ile birlikte satış hacmimizin hedeflediğimiz noktalara ulaşacağını tahmin ediyorum. Yurt dışında ise tanıştığımız, sipariş aldığımız firma sayısını arttırma yönündeki girişimlerimizi hız kesmeden devam ettireceğiz.   

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Daha çok araştırarak, daha çok çalışarak hedeflenen noktaya gelmek mümkün! Kimsenin umudu kırılmasın, herkes mücadelesini sürdürsün. Ülke olarak bu sürecin sonunda daha da güçleneceğimizi düşünüyorum.