Alman menşeili Hager I Berker, Akıllı bina otomasyonu ve anahtar & priz sistemleri sektörünün lider markası konumundadır. İstanbul’un en büyük karma projelerinden biri olan Vadi İstanbul Bulvar Etap’ta da üstün tasarım ödüllü ürünü B.IQ ile fark yaramaya devam ediyor. Havaray ile bağlanan ayrıcalıklı projede, ortak alanlardan AVM’ye, otoparklardan dış cephelere kadar tüm alanlar otomasyon teknolojisi ile donatılarak, Türkiye’de bir ilk gerçekleştiriliyor.

 Bulvar etapı, Ofis blokları, kapalı otopark alanları ve AVM’si ile Vadi İstanbul büyük çaplı ve kapsamlı bir proje olarak dikkat çekiyor. Hager I Berker’in üst entegrasyon deneyimi ve mühendislik altyapısıyla da tüm bu alanlar, tek bir merkez üzerinden izlenerek müdahale edilebiliyor.

TÜM ALANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE MAKSİMUM FONKSİYONELLİK

Gün ışığını ölçebilen, varlık sensörleri, pano modülleri, Dali Gateway, 16/20 kanal pano modülleri, ofis bloklarında, her katta ve ortak alanlarda kullanılarak birbirleri arasında bağlantılı hale getirilip, line coupler ve ip router’lar vasıtası ile ana omurga oluşturulmuştur. Hager zaman saatleri sayesinde, otomasyon sistemi dış ve iç aydınlatmalarını saat ayarına göre yapmaktadır. Blok koridor aydınlatmalarında kullanılan sensörler sayesinde de ölü nokta kalmamış oluyor. Böylelikle asansörden çıkan bir kişinin gideceği yöndeki koridorlar homojen bir şekilde yüzde 10 lüx değerinden %70 seviyesine otomatik olarak çıkarılıyor. Kullanılmayan koridorların da %10 seviyesinde sabit kalması, 11 blok x 20 kat olarak düşünüldüğünde çok ciddi bir enerji verimliliği sağlanmış olunuyor.

Projenin 4 katlı kapalı otopark otomasyonunda, 870 adet Steinel otopark sensörleri kullanıldı. Bu sistemle araç hareketliliği olmadığı alanlarda ambiyans ışıkları %10 seviyesinde kalıyor, herhangi bir koridorda araç hareketliliği olması durumundaysa aydınlatma senaryoları aktif hale gelerek aracın gideceği yöndeki koridorlar %80 seviyesine kadar çıkarılmaktadır. 2000 m2’lik bir alanda konumlanan otopark otomasyonu ile araç rota yönlendirmesinin yanı sıra yine ciddi bir enerji verimliliği gerçekleştirilmiştir. Aydınlatma otomasyon kontrolüne, AVM içerisinde ortak alan aydınlatmaları, yönetim ofisleri ve WC alanları da dahil edilmiştir.

Hager, varlık sensörleri, otomasyon pano modülleri ve B.IQ otomasyon anahtarları ile kontroller sağlanmaktadır. Varlık sensörleri, AVM’nin cam tavan olmasından dolayı dışarıdaki lüx derecesi ile içerideki lüx derecesini ölçüp hangi alanlardaki aydınlatmaların hangi seviyede yanması gerektiğinin bilgisini vermektedir. Yönetim ofisleri içerisinde, Tüm fonksiyonlar B.IQ antrasit ve K.1 antrasit prizlerle kontrol altına alınmıştır. Ayrıca aydınlatmanın yanı sıra, iklimlendirme ve perde & panjur kontrolleri de gerçekleştirilmiştir. Dış cephe ve çevre aydınlatmalarında, günlerin hangi saatinde aydınlatmaların açılması gerektiğinin bilgisini yine otomatik olarak alınıyor. Dış aydınlatması göz önünde olan projelerde (AVM vs.) kişiye bağlı olmayan otomasyon sistemleri oldukça fayda sağlamaktadır.

VADİ İSTANBUL BULVAR ETABINDA ÜSTÜN TASARIM ÖDÜLLÜ B.IQ TEKNOLOJİSİ

Üstün tasarım ödüllü B.IQ ürünü ile projede otomasyon sağlanırken, K.1 prizler de şıklığı tamamlıyor. Ödüllü ürün B.IQ, tek anahtar üzerinden iklimlendirme, aydınlatma, müzik ve panjur kontrolünün yanı sıra dört farklı materyalden üretilebilen kusursuz tasarımıyla mekanlarda güçlü duruş sergiliyor. B.IQ anahtarın buton kısmından aydınlatma senaryoları ve dim fonksiyonları yerine getirilebiliyor, ayrıca yine buton kısımları aktif olduğunda anahtarların yan kısımlarında bulunan durum led’lerinden aydınlatmaların açık olup olmadığı da takip edilebiliyor.