LAB-TEK Eğitimleri kapsamında hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

LAB-TEK Laboratuvar ve Teknik Elemanları Eğitimi, TUKDER tarafından organize edilen ve tuğla-kiremit sektörünün teknik alt yapısını geliştirmek ve güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen çok önemli bir projedir. Bu proje ile sektörde faaliyet gösteren firmalarda çalışan ve özellikle üretimi yönlendirip destekleyen teknik kadroların bilgilendirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda, şu ana kadar beş ayrı eğitimde ellinin üzerinde teknik personele eğitimler verilmiş ve bu eğitimlere katılanlardan çok olumlu tepkiler alınmıştır. Eğitimlerde fabrika üretim sürecinden, CE işaretlemesi ve performans beyanına, akreditasyon süreçlerinden laboratuvar yönetimine, nihayi ürün deneylerinden ulusal ve Avrupa teknik onay konularına kadar, teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek sektörün teknik alt yapısı güçlendirilmektedir.

TUKDER’in faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz? 

TUKDER sektörü temsil etmek ve sektörün ortak çıkarlarını ülkemiz faydasına gerçekleştirmek amacı ile 1997 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları v.b. her türlü platformda işbirliği halinde çalışmış ve çalışmalarını da devam etmektedir. TUKDER öncelikle sektöre yönelik hizmet vermek amacıyla, 2010 yılında üçüncü taraf, bağımsız ve tarafsız bir laboratuvar kurmuştur. YAPI AR-GE Yapı Endüstrisi Araştırma ve Geliştirme İktisadi İşletmesi, 2017 yılından TÜRKAK’dan akredite olmuş ve alanında ilklere imza atarak, donmaya direnç deneylerinde; tuğla – kiremit alanında, Türkiye’nin ilk ve tek akredite yapı malzemeleri laboratuvarı olmuş ve ısıl iletkenlik deneylerinde; Türkiye’nin ikin akredite yapı malzemeleri laboratuvarından biri olmuştur. Bu yıl özellikle eğitim ve bilgilendirme alanlarında faaliyetler planlanmıştır. Bu kapsamda üniversiteler ve ilgili platformlarda eğitim ve bilgilendirme seminerlerine hız verilmiş, sektör içi bilgi paylaşımı kapsamanda, teknik eğitimlere devam edilmesi planlanmaktadır.

Sektörün hedefleri neler?

Pişmiş kilden üretilen yapı malzemeleri, doğal ve sağlıklı olması sebebiyle, sürdürülebilir yapı malzemelerinin önünde gelir. Bununla birlikte ısı ve ses yalıtımının yüksek olması, A1 sınıfı yanmaz olması, dayanıklı ve uzun ömürlü olması gibi teknik özellikleri ile tuğla ve kiremit açık ara öndedir. Sektörümüzün en önemli hedefleri arasında, tuğla ve kiremidin bu teknik özelliklerini daha da ön plana çıkararak, pazar payının arttırılması yer almaktadır.