Ankara'daki Sincan Saraycık TOKİ Konutları'nda düzenlenen "TOKİ 1 Milyonuncu Konut Anahtar Teslim Töreni", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

"İNSAN MERKEZLİ MAHALLE DOKUSUYLA ÇÖZDÜK"

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum eşlik etti.

Erdoğan törende yaptığı konuşmada, Avrupa'da yaklaşık bir asır önce başlayan sosyal konut projelerinin insanın tüm gereksinimlerini karşılayan özelliğe sahip olmadığını, ecdadın bu konuyu insan merkezli mahalle dokusuyla çözdüğünü dile getirdi.

"KONUT SORUNUNDA SON 19 YIL KRİTİK ÖNEME SAHİP"

Şehir nüfuslarının aşırı bir şekilde artmasıyla birlikte Türkiye'de de hızlı ve yaygın konut üretiminin zorunlu hale geldiğine dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin konut sorununun çözümünde son 19 yılın kilit önem taşıdığını kaydetti.

Sincan'daki kimi mahallelerin de önemli örneklerinden biri olduğu yapı kooperatifleri yoluyla katedilen mesafenin ihtiyacı karşılamak için yeterli olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İBB Başkanlık görevine geldiğimde bu anlayışla hemen şehrin iki yakasına, iki örnek şehir kurmak için kolları sıvadık. Başbakanlık görevini devralır devralmaz da aynı seferberliği tüm ülkeye yaydık. Rahmetli Özal'ın kurduğu TOKİ'yi yeniden yapılandırarak, ülkemizin konut ve kamu binası üretim merkezi haline getirdik. Ülkemizde 1964-1979 yılları arasında 250 bin binada 878 bin konut, 1980-2002 yılları arasında 1 milyon 65 bin binada 4 milyon konut, 2003-2019 döneminde ise 1 milyon 173 bin binada 11 milyon 320 bin konut üretilmiştir. Bu tablo da göstermektedir ki Türkiye'nin konut sorununun çözümünde son 19 yıl kritik öneme sahiptir." 

"KONUT SEFERBERLİĞİMİZ, BUGÜNKÜ TÖREN İLE ZİRVEYE ULAŞTI"

Törendeki konuşmasında tarihi bir gün yaşadıklarını dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2003’te başlattığı konut seferberliğiyle inşa edilen 1 milyonuncu konutun anahtarını teslim etmenin coşkusunu ve mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

Kurum, Bakanlık olarak 81 ilde gerçekleştirilen 300'den fazla ziyaretle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu şehircilik vizyonunu hayata geçirmenin gayretiyle çalıştıklarını söyleyerek, Türk milletine hizmet yolunda çıkış noktalarının Türkiye’nin şehircilik tarihinin altın döneminin başladığı 1994 yılı olduğunu ve 1997'de Kağıthane Başak Konutları ile başlayan sosyal konut hamlesiyle İstanbul'un sosyal belediyecilikle tanıştığını ifade etti.

"90 MİLYAR TL'LİK YATIRIMLA 300 BİN KONUT İNŞA EDİYORUZ"

Bakanlığın gerçekleştirdiği çalışmalardan da bahseden Kurum, "4 bin 400 şantiyemizde yüzbinlerce mimar, mühendis ve işçi kardeşimizle 1 milyon konut ürettik. Nasıl sosyal konutta 1 milyon yeni yuva ürettiysek, kentsel dönüşümle de 1,5 milyon konutu dönüştürdük. Bugün TOKİ’mizle 600 şantiyede, 90 milyar TL'lik yatırımla 300 bin konut inşa ediyoruz. Pandemi koşullarına rağmen, milletimizi sıcak yuvalarına kavuşturmak için gece gündüz demeden çalışan Toplu Konut İdaresi Başkanımıza, mimarlarımıza, mühendislerimize, işçi kardeşlerimize teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN EN SAĞLAM VE GÜVENİLİR KONUTLARINI ÜRETİYORUZ"

Törende konuşan TOKİ Başkanı Ömer Bulut da Başkanlık olarak inşa edilen 1 milyon konutla yaklaşık 5 milyon vatandaşı TOKİ çatısı altında buluşturmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Başlatılan seferberlikle 19 senede sosyal donatılarıyla beraber güvenli ve kaliteli konutlar üretildiğini aktaran Bulut, Türkiye'nin en sağlam ve güvenli konutlarının TOKİ üretimi olduğunu, bu sayede dar gelirli vatandaşların özlem duydukları güvenli ve konforlu konutlara kavuştuklarını söyledi.

"ÜRETİMİMİZDE ÜÇ TEMEL ANLAYIŞI ESAS ALIYORUZ"

Son inşa ettikleri konutların yüzde 98’inin sosyal konut olup, tümü yatay mimari anlayışla hayata geçirildiğini ve şehirlere değer katan uygulamalar olduğunun altını çizen Bulut, üretimlerine 3 temel anlayışı esas alarak devam ettiklerini belirtti ve sözlerini şöyle noktaladı:

"Bunlar, şehirlerimizin yerel dokusundan ilham aldığımız ve az katlı proje planlarını ifade eden yatay mimari yaklaşım, geleneksel semt kültürünün gelişimine zemin hazırlayan mahalle temalı tasarımlar ve kalite prensibidir. Bu üç yaklaşım doğrultusunda projelendirdiğimiz yeni yerleşimlerin içinde meydanı, okulu, camisi, parkı, yeşil alanları, güçlü altyapısı, sosyal donatı ve sosyal alanlarıyla şehirlerimizin kadim mimari ve yaşam kültürüyle bütünleşiyor." (AA)