Dünya çapında 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren TK Elevator yaklaşık 50 bin çalışanıyla; makine dairesiz asansörler, kentsel mobiliteyi artıran yürüyen merdivenler, yürüyen bantlar, gerçek zamanlı akıllı asansör sistemleri üretiyor. Binden fazla satış ve servis ofisi, 24 bin servis teknisyeniyle 1,4 milyon ünitenin bakımını gerçekleştiren firma, şehirleri ve binaları daha akıllı ve yaşanılası yerler haline getirmeye katkıda bulunurken, kentleşmenin zorluklarının üstesinden gelen yenilikçi mobilite çözümlerine yatırım yapıyor. Ürünleriyle insanların hayatını kolaylaştırıyor, onlara konforlu ve güvenli bir mobilite sağlıyor. İnsanlar metrolardan hastanelere, AVM’lerden plazalara kadar pek çok farklı alanda TEK Elevator asansörleriyle hızlı bir şekilde hareket ediyorlar. Böylece şehirlerin hareketliliğine hız kazandıran firma, geliştirdiği teknolojilerle de şehirleri daha insan odaklı ve modern bir hale getirmeye katkı sağlıyor. Güçlü ekonomik yapımısı, tecrübeli kadrosu, teknolojisi ve ürünleriyle birçok başarılı projeye katkı sunuan TEK Elevator, thyssenKrupp AG’den 2020 yılının ortalarında ayrılışı ve thyssenkrupp Elevator olan marka ismini TK Elevator olarak değiştirmesinin ardından; bağımsız, yeni nesil mobilite çözümleri alanında lider, dijital çözümler konusunda öncü ve insan odaklı hizmet markası olma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

TK Elevator Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Mehmet Selim Aksu, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Firmanızın İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) politikasını özetler misiniz?

TK Elevator olarak hayata geçirdiğimiz ürünlerimizle insanların güvenle hareket etmesini sağlarken bu ürünlerin üretim süreçlerinde aktif rol oynayan, montajında, bakımında ve onarımında görev alan tüm çalışanlarımızın güvende olmasını sağlamanın da en temel görevimiz olduğunu düşünüyoruz. 

Bu sebeple sağlık ve güvenliğin en temel değer olduğu bir şirket kültürü benimsiyoruz. Kazaların azaltılması ve risklerin ortadan kaldırılması için kanun, yönetmelik, yasal şartlar, ilgili standartlar ve diğer uygunluk yükümlülüklerine sıkı sıkıya bağlı kalıyor ve daha iyi sonuçlar elde etmek adına süreçlerimizi devamlı geliştiriyoruz. Yasaların belirlediği zorunlulukların dışında şirket politikası olarak da birçok çalışma gerçekleştiriyoruz.

İSG kapsamında gerçekleştirdiğiniz uygulamalar nelerdir?

Biz hiçbir işin güvenli bir şekilde yapılamayacak kadar acil ve önemli olmadığına inanıyor; tüm iş süreçlerimizde iş sağlığı ve güvenliğini ilk sıraya koyuyoruz. Şirketimizde tüm çalışanlarımıza ISG kapsamında zorunlu İş Başı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’ni aldırıp işbaşı yaptırıyoruz ve bu eğitimi her yıl tüm çalışanlarımız için tekrarlıyoruz. Prosedürlerin ve kontrollerin gerekliliklerinin yerine getirilmesini garanti etmek için de sıkı bir kontrol sağlıyoruz. Maksimum düzeyde güvenlik önlemleri almakla kalmayıp istikrar göstermek için tüm çalışmaları belgeliyoruz. Kısacası yaralanmalar ve sağlık sorunlarının önlenmesi için gerekli olan her türlü uygulamayı şirket kültürümüzün bir parçası haline getiriyoruz.

‘Sıfır kaza’ hedefimize yönelik temel stratejimizin yanı sıra çalışanlarımızı güvende tutma ilkemiz kapsamında fabrika ve ofis çalışanlarımızın, servis teknisyenlerimizin ve taşeron çalışanlarımızın güvenlik kurallarına uymalarını istiyoruz. Bu kapsamda sahada gerçekleştirdiğimiz iş güvenliği denetimleriyle de hem bilinçlenmeyi arttırıyor ve konuya farkındalık katıyoruz hem de sürekli kontrolü sağlıyoruz. Çalışanlarımızın güvenliği için gerekli güvenlik kurallarının ihlal edilmesine asla tolerans tanımıyoruz. TK Elevator olarak her bir çalışanımızın günün sonunda güvenli ve sağlıklı bir şekilde evine dönmesini hedefliyoruz. 

İş sağlığı ve güvenliği söz konusu olduğunda, sadece olası kazalar ve yaralanmalar değil aynı zamanda çalışanların refahı, stres ile başa çıkma becerileri, yöneticileri ve çalışma arkadaşlarıyla iletişimleri de hayati önem taşıyor. Özellikle pandemiyle beraber değişen yaşam tarzlarımızda stresle baş edebilmek çok daha kritik bir hal alıyor. Bu nedenle TK Elevator olarak, konsantrasyon eksikliği ve bundan bilinçli olarak nasıl kaçınılacağı hakkında çalışanlarımıza eğitimler düzenliyoruz.

Asansörlerin daha güvenli bir hale gelebilmesi için ne önerirsiniz?

YAPILARIN ANALİZİ VE GÜÇLENDİRİLMESİNDE AKILLI METODOLOJİLER DÖNEMİ BAŞLIYOR YAPILARIN ANALİZİ VE GÜÇLENDİRİLMESİNDE AKILLI METODOLOJİLER DÖNEMİ BAŞLIYOR

Günümüzde artan nüfus ve şehirleşme dikey yerleşimleri artırdı. Asansör sektörü de eskiye göre çok daha önemli bir hale geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürürlüğe alınan Asansörlerin İşletme ve Bakım Yönetmeliği’ne göre tüm asansörlerin yılda bir kere periyodik muayenesinin ve kullanım yoğunluğuna göre ayda en az bir defa bakımının yapılması gerekiyor. Konutlarda yıllık periyodik muayene dışında aksi bir durum gerekmedikçe asansör bakımı ayda bir kez yapılabiliyor. Ancak özellikle alışveriş merkezleri, hastaneler, metrolar, havalimanları gibi yoğun kullanım olan mekanlarda asansör bakımı ve denetiminin düzenli olması ve daha da önem taşıyor. Bu gibi mekanların sürekli gözetim altında tutulması, bakımlarının daha sık ve uygun şekilde yapılması ve aksatılmaması gerekiyor. Böylece düzenli bakım sistemin ömrünü uzatıyor ve yolcu kalma riskini önlüyor.  

Yapılan denetimler sonrasında asansörün üzerine durumunu belirten bir etiket yapıştırılıyor. Bu etiketlerin anlamları renklerine göre değişiyor. Kırmızı etiket; asansörün güvensiz, kullanılamaz olduğunu ve 60 gün içerisinde eksiklerinin tamamlanması gerektiğini ifade ediyor. Sarı etiket; asansörün kusurlu, temel güvenlik ekipmanlarının dışında eksiklerinin olduğunu ve bu eksiklerin 120 gün içerisinde tamamlanması gerektiğini gösteriyor. Mavi etiket; hafif kusurlu, kullanılmasında bir sakınca olmayan asansör anlamına geliyor ve bu asansörlerde ilave işlemlerin belirlenen periyotta tamamlanması gerekiyor. Yeşil etiket ise güvenli, kullanılabilir asansörler demek oluyor. Bu etiketler kabin içerisindeki kullanıcıların rahatlıkla görebileceği şekilde kumanda butonunun etrafına ve ana durakta yer alan kumanda düğme panelinin yanında bulunuyor. Standartlara uygun yapılan bir asansörde kaza geçirme olasılığı oldukça düşük, bu sebeple asansörlerin periyodik olarak denetimlerden geçirilmesi ve kullanıma yalnızca standartlara uyum sağlamış asansörlerin alınması güvenlik için kritik önem taşıyor.