DOSİDER YÖNETİM KURULU ANKARA'DA ISITMA SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNİ GÖRÜŞTÜ DOSİDER YÖNETİM KURULU ANKARA'DA ISITMA SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİNİ GÖRÜŞTÜ

Ürettiği sandviç panel ve EPS ürünlerinde Türkiye’nin lider markası olan Teknopanel, iç pazarda olduğu yurt dışında da önemli başarılara imza atıyor. Geçtiğimiz yıl 8.8 milyon m² sandviç panel, 1.2 milyon m³ EPS ürünleri üretiminin yüzde 30’unu ihraç eden Teknopanel, yurt dışı pazara stratejik noktalarda yer alan üretim tesislerinden ürün ve hizmetlerini ulaştırıyoruz. Bugün Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarındaki 99 ülkede Teknopanel bayrağını gururla dalgalandıran firma, 16 milyon 250 bin Euro değerindeki yeni yatırımıyla hizmete açtığı Kuzey Makedonya tesisiyle küresel pazardaki rekabet gücünü artırarak, Balkanlar ve Avrupa’da güçlenmeyi hedefliyor. Teknopanel A.Ş. Genel Müdürü Orhan Kahveci, firma faaliyetleri ve önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri ilgili sorularımızı yanıtladı.

2021 yılını sektör ve şirketiniz açısından değerlendirir misiniz? 2022 yılı için öngörüleriniz nelerdir? Bu yıl ne tür yatırımlar planlıyorsunuz?

Teknopanel 2005 yılında Mersin’de kuruldu. Bugün toplam 123 bin m²’ye ulaşan kurulu alanıyla, Mersin, Sakarya, İzmir ve İstanbul’da bulunana dört üretim tesisine sahiptir. Faaliyet gösterdiği yurt içi ve yurt dışı inşaat malzemeleri pazarına, ürettiği sandviç panel ve EPS ürünlerinin satışını ve pazarlamasını yapmaktadır.
2021 yılı içerisinde 8.8 milyon m² sandviç panel, 1.2 milyon m³ EPS ürünleri üretimini gerçekleştirdik. Toplam üretimimizin yüzde 30’unu ihracat, yüzde 70’ini yurt içi pazar talepleri oluşturuyor. Alanında uzman satış ve teknik proje ekibimizle, Türkiye genelinde oluşturduğumuz 150’den fazla yetkili hizmet noktası üzerinden ürünlerimizi iç pazara ulaştırıyoruz. Bayilerimize, projelerinin detaylandırılması ve çözümlerinin üretilmesi gibi gerekli teknik konularda destek sağlıyoruz.
Yurt dışı pazara stratejik noktalarda yer alan üretim tesislerimizden ürün ve hizmetlerimizi ulaştırıyoruz. Bugün Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarındaki 99 ülkede Teknopanel bayrağını gururla dalgalandırıyoruz.
Hem ülkemiz hem de Kuzey Makedonya için önemli bir yatırıma imza attık. 16 milyon 250 bin Euro değerindeki yeni yatırımımızla küresel pazardaki rekabet gücümüzü artırarak, Balkanlar ve Avrupa’da güçlenmeyi hedefliyoruz.
Yurt içinde Ar-Ge çalışmalarımız artarak devam ediyor, üzerinde çalıştığımız hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki üniversitelerden destek aldığımız pek çok önemli proje yer almaktadır. Çok yakında sektöre sunacağımız yeni ürünümüzün hazırlıkları içerisindeyiz.
Diğer yatırım hedeflerimiz arasındaki önceliğimiz ise Sakarya ve İzmir fabrikalarımızın EPS ürünleri üretim kapasitesini artırmak diyebiliriz.

2022 yılı için sunacağınız yeni çatı ve cephe sistemleri / çözümleriniz var mı? Hangi tür yapılarda ve projelerde hangi sistemlerinizi öne çıkaracaksınız?

Teknopanel olarak satış, pazarlama, satın alma, üretim, planlama, kalite, Ar-Ge ve diğer tüm departmanlarımızdaki ekiplerimiz konusuna ve pazara hâkim, bilgi birikimleri, kapasiteleri, iş disiplini ve motivasyonu yüksek dinamik bir ekiple pazara hizmet ediyoruz. Kaliteli ürün üretmek ve hizmet sunmak önceliğimiz. Bu amaçla sahip olduğumuz yenilikçi ve değişime açık anlayışımız ve esnek üretim yapımız sayesinde müşterilerimizin taleplerini hızlıca karşılayabiliyor, pazarda güvenilir bir marka olarak varlığımızı sürdürüyoruz.
2019 yılında Mersin’de kurulan, Sanayi Bakanlığı’na bağlı, sektörümüzün ilk Ar-Ge merkezimizle hem ihtiyaç duyulan yeni ürünleri geliştirebiliyor hem de pazara fayda sağlayacak yeniliklerin takipçisi oluyoruz. Uzman Ar-Ge ekibimiz ile sektöre yeni ürünler kazandırabilmek için gece gündüz çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda aldığımız bir adet faydalı model belgemiz var iken, şu anda 4 farklı faydalı model başvurumuz bulunuyor. Ürün çeşitliliğini arttırmak ve sektör ihtiyaçlarını karşılamak hedefiyle üzerinde çalıştığımız, yakın zamanda sunacağımız yeni ürünlerimiz bulunmakta.
Teknopanel olarak hem sandviç panel hem de EPS ürünleri sektörlerinde lider olmamızın yanında, ürünlerimizin kalitesi ve garantisine bağlı olarak birçok önemli özel ve kamu projelerinde tercih ediliyoruz. EPS ürünlerinde özel yapıların yanında TOKİ projelerinde yer alırken, sandviç panellerde Sahra Hastaneleri gibi hem kamu, hem de endüstriyel yapı, tarım ve hayvancılık yapıları, sosyal ve ticari yapılar, enerji santrallerini içeren büyük ve marka projelerde yer alıyoruz.

Yeni binalarda veya mevcut bina çatılarındaki/cephelerindeki renovasyon çalışmalarında malzeme trendleri neler? Çözümlerinizin bina yalıtımına katkıları neler?

Hem EPS ürünlerinde hem de sandviç panel ürünlerinde, projenin ihtiyacına yönelik doğru ürün kombinasyonunu oluşturmak çok önemlidir. Projenin amacı, bulunduğu bölgenin şartları, yapının niteliği, ısı yalıtım tipi gibi önemli detaylar incelenmelidir.
Isı yalıtım uygulamalarında kullanılacak malzemelerin birbirleri ile uyum göstermesi ve kalitelerinin uluslararası standartlarda olması önem arz etmektedir. Ürünlerin montaj işlemleri, kurallara uygun olarak yapılmalıdır. Bu sayede ısı köprülerinin oluşması engellenmiş olacaktır. İstenen sonuç ve tasarrufun sağlanabilmesi için ısı yalıtım uygulamasının kalitesi ve verimliliği kullanılan doğru malzeme ile uygulamacı personelin bilgi ve becerisine de bağlıdır. Fabrikalar, alışveriş merkezleri, tarım ve hayvancılık yapıları, prefabrik yapılar, soğuk odalar, termik santraller gibi uygulama alanlarıyla günümüzde en çok tercih edilen yapı malzemelerinden biri olan sandviç paneller ile yapınızın çatı ve cephesini kaplarken aynı zamanda, ihtiyacınıza göre PUR, PIR, Mineral Yün ve EPS yalıtım tipleriyle ısı, su, ses yalıtımı ve yangına dayanımını sağlarsınız. Sandviç panellerle yapacağınız ısı yalıtımı, ısı hareketleri ile yoğuşmadan kaynaklanan küf, nem gibi problemleri önler, yapınızın sağlam ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Bunun yanında uygun sandviç panel seçimi ile hem konstrüksiyon hem de montaj süresinden tasarruf edebilirsiniz. Kolay montaj özellikleri sayesinde bina içi aktiviteleri etkilemeden genişleme ve yenileme yapabilirsiniz. Üstelik, paneller sökülüp tekrar kullanılabileceğinden hem ekonomik, hem de pratiktir. Ayrıca dayanıklı ve uzun ömürlü yapıları sayesinde bakım maliyetleri düşük olur.
Mevcut binaların yenilenmesinde ve yeni inşaatlarda en çok tercih edilen ısı yalıtım malzemesi olarak EPS temelden çatıya, cepheden döşemeye binaların her noktasında kullanılmaktadır. EPS genellikle bünyesinde barındırdığı kuru ve durgun hava sayesinde, ısı köprüleri oluşturmaz ve ısı kayıplarının önüne geçerek mükemmel ısı yalıtımı sağlar. Genellikle dış cephe mantolamasında kullanılan grafit katkılı EPS’nin yalıtım performansı, EPS’ye göre yüzde 20’ye varan oranda daha yüksektir.
Yapı sektörü için EPS ürünlerinin maliyeti diğer alternatif ürünlere göre yaklaşık 1/3 oranında daha düşüktür. Mineral yünlere (taş yünü ve cam yünü) göre en az yüzde 20 yalıtım bütçesi avantajı sağlar. Aynı zamanda mevcut binaların bakım maliyetleri açısından da en uygun malzeme olarak öne çıkar. Hafif bir malzeme olmasına karşın EPS’nin mukavemeti yüksektir. Nakliyesi ve taşıması kolay iken montajı da hızlı yapılabildiği için işçilik maliyetleri düşüktür. Sağlıklı bir yaşam sürmek, doğal kaynakların tüketimini azaltarak küresel ısınmaya karşı önlem almak, sağlıklı bir çevre oluşturmak ve ülke ekonomisini korumak için de ısı yalıtımı mutlaka hayata geçirilmesi gereken bir uygulamadır.