Bugüne kadar birçok başarılı işe imza atan Geyran Mimarlık’ın öne çıkan projelerinden biri de İzmir Narlıdere’de yer alan BT Evi. Projenin tasarım detaylarını, Yüksek Mimar Kenan Geyran ile konuştuk. 

Geyran Mimarlık’ın tasarım anlayışından bahseder misiniz?

Tasarım anlayışımızı şöyle özetleyebilirim: Bir bina öncelikle fonksiyonel olmalıdır, sağlam olmalıdır, ekonomik olmalıdır (yani belirlenen bütçe içinde yapılabilmelidir) ve sonra estetik olmalıdır. Bu dört faktör önem sırasına göre böyledir ve hepsini gerçekleştirmek zorundasınız, yani hepsini sağlayamazsanız iyi bir tasarım yapmış olmazsınız. Bu dört unsurun içinde çözüm bulmanız gereken birçok problem ve değişken var. Biz fonksiyonel olmayan bir binanın sağlam, ekonomik ve estetik olsa bile işe yaramayacağını biliyoruz. Çünkü heykel yapmıyoruz, insanlar için mekanlar yaratıyoruz onların yaşam konforunu artıran, onlara yaşam sevinci aşılayan ortamlar oluşturan mekanları ve o mekanların birbirleriyle anlamlı bağlantılarının olmasını hedefliyoruz. Bizim için tasarladığımız binanın strüktürü çok önemsediğimiz bir konu. Binanın taşıyıcı sistemi, malzemesi, bina kabuğunu oluşturan sistemlerin tasarımı, binanın sağlamlığı ve zaman içerisindeki performansını ve dayanıklılığını etkilediği için önemlidir. Tasarımın ekonomik olmasından kastım, hem yatırımın ayrılan bütçe içinde yapılmasını sağlayacak seçimler ve detayların yapılması hem de binanın ömrü boyunca sürdürülebilir özellikleri taşımasıdır.  Bütün bu özelliklerin bileşkesi olarak çağını yansıtan, kendi coğrafi şartlarına ve kültürüne uygun, kendi kültürel zenginliklerini yansıtan ve stilize eden, çevresiyle bağları güçlü olan bir estetik anlayışa sahip olmasını hedefliyoruz. Bu anlattıklarım bizim kendi ofisimizde yaptığımız işlere yaklaşımımızı özetliyor ancak tasarım süreci sadece mimarlık ofisinde bitmiyor. Bina tasarımının makro ölçekte ekipler ve onlara bağlı gruplarla yapıldığını bilerek organizasyonumuzu yapıyoruz. Bunun bir ekip işi olduğunu, başarının ekibin tamamının performansına bağlı olduğunu aklımızdan çıkartmadan bir ekip çalışması yapıyoruz. Mimarlık ofisinin görevlerinden biri de çalışma grupları arasında koordinasyonu sağlamaktır ve bu tasarım sürecinin başarılı şekilde yürütülmesi için en önemli konuların başında gelir. 

İzmir Narlıdere’de yer alan BT Evi projesinde nasıl bir çalışma gerçekleştirdiniz?

Bu ev benim kuzenimin oğlunun evi olduğu için ailenin ihtiyaçlarını zaten biliyordum. O bir yükleniciyle anlaşmış ve bir tasarım yaptırmış bana projeyi getirdi fikrimi almak istedi. Üzerinde konuştuk tabi benim bazı eleştirilerim oldu ve onun üzerine ben başkasının projesinin üzerinde kalem oynatmak istemediğim için yeniden bir tasarım yaptım ve o projeyi akrabama hediye ettim. Bina bodrum kat, zemin ve birinci kattan oluşuyor. Yatıya misafiri gelen bir aile olduğu için giriş holünden bağlantılı bir konaklama süiti tasarladım. Gelen misafir, evin iç bölümlerini rahatsız etmeden istediği saatte gelip giriş holünden iç kapıyı açmadan misafir haneyi kullanabiliyor. Kapalı garaj ve küçük bir atölye ve onun önünden evin giriş holüne ve mutfağa birer bağlantı oluşturarak, kapalı garajdan eve giriş sağladık. Ana merdivenin olduğu hol evin üst katlarını birbirine bağlayan galeriye konumlandırdık ve buraya çatıdaki kesik piramitten ışık aldık. Mutfak, aile odası ve yemek salonu birbiriyle bağlantılı olarak tasarlandı. Salonla misafir odaları bloğu arasında bodrum katı da içine alan, kademeli iç bahçeler tasarlandı ve böylece evin ortasından bodrum katlara hem cepheden hep gökyüzünden ışık alması sağlandı. Salon zemin katta manzara yönüne yerleştirildi. “U” şeklinde oluşturulan teras kuzey rüzgarının durumuna göre kuytu köşeler oluşturacak şekilde tasarlandı. Binanın merkezinde yapılan üst iç bahçe sayesinde salon, dört cepheden ışık alacak konuma getirildi ve bodrum kat iç bahçesiyle görsel bağlantı sağlandı. Üst kat anne baba ve iki erkek çocuğun yatak odaları ve gündüz kullanılan (hayat) ailenin toplanacağı ortak alan olarak tasarlandı. Bodrum katta yatılı hizmetliler için iki odalı konaklama imkanı yaratıldı. Yine bu katta spor salonu, sinema salonu gibi alanlar tasarlandı.

Bu projede enerji, su gibi alanlarda tüketimi azaltmak amacıyla sürdürülebilirlik adına hangi çalışmalara yer verildi?

Bu proje bizim kontrolümüzde sadece ön proje olarak yapıldığı için mekanik elektrik tesisat olarak neler yapıldı takip edemedik ama gri su, yağmur suyu toplama sistemi, fotovaltaik pil yapılması konularında önerilerde bulunduk.