Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder, ham maddede döviz bazında yüzde 40 artışların söz konusu olduğunu belirterek, bunun anlaşılır bir durum olmadığını, özellikle pandemi döneminde daha proaktif adımlar atılarak, ham madde ithalatında uygulanan ek vergileri indirerek, bazı kalemlerde vergiyi kaldırarak piyasadaki fiyat artışlarının düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 

HAMMADDE SIKINTISI ÜRETİCİLERİ ZORLUYOR

2,5 milyar dolar ihracatı bulunan bir sektör olduklarına, zorluklara rağmen bu yılı ihracat rakamları açısından 2019'a göre artışla kapatacaklarına işaret eden Önder, hammadde konusunda yaşadıkları sıkıntıların, tüm diğer problemler ile birleşerek üreticileri büyük ölçüde zorladığının altını çizdi. Çelik, alüminyum, plastik, sac gibi hemen hemen tüm alt kategorilerde ham madde konusunda hem fiyat hem de miktar açısından ciddi problemler yaşandığını, bu durum üreticilere zor günler yaşattığını aktaran Çelik, tüm üreticiler gibi kendilerinin de ham maddelerin bir kısmını yurt içinden bir kısmını ise yurt dışından tedarik ettiklerinin altını çizdi. 

"ÜRETİM DURMA NOKTASINA GELDİ"

Üretim ve ihracat odaklı çalışan, merkezi Afyon'da bulunan Avşar Emaye Genel Müdürü Murat Tabak da ihracatçının, bu fiyat artışları ile ürününü üretip ihraç etmekte sıkıntı yaşadığını aktararak, üretimlerin durma noktasına geldiğine işaret eden Tabak, sacın ton başına fiyatı iç piyasada bir ay öncesine kadar 650-670 dolar bandında iken, bugün 1.000 dolar seviyelerinde olduğunu söyledi. İthal ettikleri, ham madde ürünlerinde de aynı artışların söz konusu olduğunu dile getiren Tabak, burada bir karaborsa anlayışının olduğunu gözlemlediklerinin altını çizdi. Bu durum üretimlerinin durma noktasına getirdiğinin altını çizdi. (AA)