Kudret Tuğla Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurucularının sektördeki 50 yılı aşkın tecrübesi ile kurulmuş bir marka. Bu yıl 33. yılını kutlayan firma geçen yıl beş yeni ürününü piyasaya sundu. Firmanın gündemindeki yenilikleri Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Görçiz ile konuştuk. 

Firmanızın sektördeki hikayesini sizden dinleyebilir miyiz? Müşterilerinize hangi ürün ve sistemlerle çözüm sunuyorsunuz?

Kudret Tuğla, bu yıl 33. yılını kutluyor. Bir aile şirketi olarak 33 yıl fakat aslında sektördeki deneyimimiz 50 yıldan fazladır diyebiliriz. Bu deneyim ile ve Ar-Ge çalışmalarına verdiğimiz önem sayesinde güncel ürünlere ağırlık verdik ve özellikle ısı yalıtım özellikleri yüksek ürünler üretmeyi hedefledik. Bunun dışında geçen yıl toplamda beş yeni ürünümüzü piyasaya sunduk. Bunlar Turgutlu tuğlası gurubundan üç yeni ürün ve üç de Petek izo serisinden ürünümüz. Petek izo tuğlalarımızın ısı yalıtım değerleri UTO Belgesi ile pekiştirildi. Böylece projelerde kullanılmaya başladı. Turgutlu tuğlası olarak adlandırdığımız 10’luk geçmeli iç duvar tuğlası ile 19’luk duvar kalınlığında 29 ve 39 cm genişliğinde olmak üzere üç yeni ürün sandviç duvar ve mantolama uygulamalarında çok daha uygun sonuçlar verdiği için tercih sebebi olmaya devam ediyor. Bunlar dışında yine ses yalıtım tuğlaları, kompozit ısı yalıtımlı tuğlalar, yatay delikli çeşitli boyutlarda tuğlalar, asmolenler, taşıyıcı asmolenler ve baca tuğlaları üretim yelpazemizde yer almaktadır. Böylece ürün adedimizi 80’in üzerine çıkarmış bulunmaktayız.

Gündeminizde yeni yatırım ya da ürün çalışması var mı veya olacak mı? Yeni dönem hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?

Sanayide yatırım bitmez elbette. Fakat son gelişmeler ve ekonomik göstergeler bizi ne yazık ki frenliyor. Sektörümüzün ciddi anlamda otomasyona dönmesi gerekiyor. Fakat bu yatırım rakamları çok yüksek olduğu için piyasalarda tam güven ortamı sağlanmadan başlamak risk taşıyor. İnşaat sektöründeki ciddi yavaşlama ve mevcut konut stoğu da bizi tekrar düşünmeye zorluyor. Fakat Türkiye nüfusu sürekli büyüyor ve biz bu durumun geçici olacağını düşünüyoruz. Biliyorsunuz ki kil ürünler üretim sırasında en az 900 C de pişerek inşaatınıza gelir. Bu nedenle kil ürünlerde pişme sırasında yanıcı hiçbir organik madde kalmadığı için yanma şansı yoktur. Zaten pişmiş kil ürünler A1 sınıfı yanmaz ürünlerdir ve diğer tüm duvar malzemelerine göre bu konuda üstünlükleri vardır. 2017 yılının son çeyreğinde Gebze’deki TSE yangın laboratuvarında yaptırdığımız deneylerde, tuğla duvarlar 180 dakikadan daha fazla yangına dayanmış ve yeni standarda göre sınıfı fazlasıyla geçmişlerdir. Aslında bir malzemenin yangına dayanıklı olması için 120 dk dayanabilmesi yeterlidir. Tuğlalar ve kiremitler böylece diğer tüm konularda olduğu gibi yangın konusunda da lider konumda olduğunu göstermiştir.  Bu dönemde özellikle akustik yönetmeliğinin devreye girmesiyle duvar malzemelerinin ses yutum katsayıları da çok büyük önem kazanmaya başladı. Tuğla ürünler burada yeniden kendini kanıtlamış ve diğer alternatif duvar malzemelerinden üstün olduğunu kanıtlamıştır. Özellikle ses yalıtım tuğlalarında 53,8 desibel gibi ülkedeki tek başına kullanımda en yüksek ses yalıtım değerini yakalamış bir ürünümüz var ki bu ürün testleri Gebze’de bulunan TSE Laboratuvarında 2019 yılında yapılmış bir deneyle kanıtlanmıştır. Burada uyarımız, 2017 yılında çıkan yönetmelik gereğince ses yutum katsayısı deneyleri sadece akredite ses laboratuvarlarında yapılmaktadır. Katalog değerleri de mutlaka bu deney sonuçlarını yansıtmalıdır. Bu konuda sektördeki tüm profesyonellerin dikkatli olmaları gerekmektedir.