Yapılarda enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kullanılan ısı yalıtım malzemeleri, geniş bir yelpazede tüketicilere sunuluyor. Bu malzemeler, teknik ve fiziksel özelliklerine, kullanım amaçlarına, üretim yöntemlerine göre birbirinden farklılaşıyor. Piyasaya sunulan ürünler, farklı yoğunluklara, yangına tepki sınıflarına, su buharı difüzyon direnç değerlerine ve ısıl iletkenlik hesap değerlerine sahiptir. Yönetmelikler ve ihtiyaçlarınızla uyumlu bir ısı yalıtım uygulaması yapmak için, doğru ısı yalıtım malzemesi seçimi, uygun malzeme kalınlığına karar verilmesi ve doğru uygulanması gerekir. Malzeme türüne ve uygulanacak malzeme kalınlığına karar verirken standartlar ile tarif edilen hesaplamaların yapılarak, binanın ısı yalıtım projesinin hazırlanması gerekir. Türkiye'nin önder inşaat malzemeleri satıcılarından Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, ısı yalıtımında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin sorularımızı yanıtladı:

Yalıtım malzemelerinde kaliteyi belirleyen unsurlar nelerdir?

Yalıtım malzemelerinde kaliteyi belirleyen birçok unsur var elbette ancak günün sonunda yapılan yalıtım işinin kalitesini, işçilik ve doğru ürün seçimi belirlemektedir. Bir bütünün bileşen parçaları olarak yalıtım sistemleri oluşmaktadır. Hiçbir yalıtım uygulamasında tek bir ürün yoktur. Sistem parçalarından bir ürünün yanlış seçilmesi veya hatalı uygulanması sonucunda yapılan işin kalitesinin düştüğünü ben şahsım olarak ülkemizde gözlemliyorum. Örneklemelerde bulunacak olursak, taşyünü mantolamada giydirme cephe altında uygulanması doğru olan yoğunlukta bir ürün 100 kg/m³ diyelim... Mantolama sisteminde yani harçlı sistemde kullanılması doğru değildir, çekme basma mukavemeti, kPa’sı yetersiz gelecektir. Aynı şekilde EPS yalıtımı için doğru ve kaliteli olan yine mantolama sisteminin ürünü olan plastik çivili dübel, taşyünü mantolamada doğru seçim olmayacaktır. Her ne kadar kaliteli dübel olsa da, çelik çivili dübel, taşyünlü mantolama sistemi için doğru üründür. Malzemelerin kaliteli bir işçilik ve doğru detaya doğru ürün kullanılması, kaliteyi belirleyen unsurdur. Ürün kaliteli olsa dahi kullanım alanı doğru değilse, yapılan yalıtım işi yanlıştır.

En iyi ısı yalıtım malzemesi nedir? Cephede ve çatıda hangi tür ısı yalıtım malzemesi kullanılmalı?

Her yapının kendi mimarisine, konumuna, topografyasına, iklim koşullarına göre uygun olan bir yalıtım malzemesi vardır. En iyi ürün dediğimiz değişkendir, yapıdan yapıya değişecektir elbette ancak değişmeyen gerçek değer, yalıtım ürününün ısıl geçirgenlik direnci yani R değeridir. R değeri yüksek ürün, ısı yalıtımı olarak en iyi üründür. R değerinin yüksek olması için lamdba değerinin düşük, ısı yalıtım malzemesinin kalınlığının yüksek olması gerekir. Çatıda ve cephede; taşyünü, camyünü ve mineral levhalar tercih edilebilir.

Isı yalıtımında doğru malzemeyle ve doğru uygulamayla yapılmış bir yalıtımın son kullanıcıya sağlayacağı faydalar noktasında neler söylemek istersiniz?

Uzun vadede ısıtma ve soğutma giderlerinde tasarruf sağlayacaktır. Sağlıklı yapı, sağlıklı insan demektir aynı zamanda da. Termal konforda olmak insan sağlığı için önemli bir mevzudur.

Çatı arasına Camyünü Çatı Şiltesi ile yalıtım yaptırırken çatıdan akan sızıntı sulara karşı da yalıtımın üzerine naylon serilmesinin bir sakıncası var mı?

Çatıdan akan sızıntı suları için serilen naylon sadece camyününü korumak, ürünün niteliğinin bozulmamasını sağlamak içindir, su yalıtımı için değildir. Bu farka çok dikkat edilmeli. Çatı arasına Camyünü Çatı Şiltesi ile yalıtım yaptırırken çatıdan akan sızıntı sulara karşı da yalıtımın üzerine naylon serilmesinin her hangi bir sakıncası yoktur ancak kullanım amacı gereği serilen naylon sadece koruma amaçlı olduğu için, yapılan bu uygulamaya su yalıtımı anlamı yüklememek gerekir.

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDE KROMAŞ: "YÜZEY İŞLEMDE LİDER MARKA" İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNDE KROMAŞ: "YÜZEY İŞLEMDE LİDER MARKA"

Bina dış duvarlarına, içeriden mi yoksa dışarıdan mı ısı yalıtımı yaptırılmalı?

Dışarıdan yapılması daha doğrudur. Tabii ki bir takım sandviç duvar sistemleri de vardır. Çift tuğla veya bims örülüp ortası yalıtım dolgulu sandviç duvar sistemleri olarak da, bu bahsettiklerimiz inşaat sırasında tercih edilir, proje öyledir. Mevcut binalarda ise kat maliklerinin anlaşamaması, yalıtım yapılamaması durumlarında ise içeriden yalıtım yapmayı tercih edenler oluyor. Çok sürdürülebilir, verimli olmasa da hiç yoktan iyidir tabii. Ancak iç mekan hava kalitesi ve insan sağlığı için bazı yalıtım ürünlerinin içeriden yalıtımda uygun olmadığını biliyoruz.