Vefa Group faaliyetleri ile bugün sektörünün en önemli isimleri arasında yer alıyor. Bu başarınızı neye borçlusunuz? 

Kurulduğu günden bu yana yaşanan pek çok ekonomik, siyasi ve uluslararası krizlerin üstesinden gelmeyi başaran Vefa, büyümesini sürdürerek pek çok yeniliğe imza attı. Sektörü pek çok ilk ile tanıştırdı. Türkiye’nin öncü şirketleri arasında yerini aldı. Orhan Güner ve Turan Koçyiğit’in “Estetik, uzun ömürlü, depreme dayanıklı, kısa sürede kurulan prefabrike yapılar” prensibi ile başlattığı süreç; sektöre yönelik yargılara karşın; prefabrike yapı, pratik hazır konut, hafif çelik yapı üretimi ile gelişmesini devam ettirdi. 2000 yılına gelindiğinde ise hafif çelik sistem ile üretilen ilk binayı Yapı Fuarı’nda kuran Vefa, büyük bir başarı elde ederek, ülkemizdeki ‘prefabrike’ ön yargısını, ‘kalıcı’ olarak değiştirdi. Hafif çelik yapı sistemini Türkiye ile tanıştıran Vefa, 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nin ardından Türkiye’de doğan alternatif yapı sistemi ihtiyacı ile birlikte Avrupa merkezli yeni bir teknoloji arayışına girdi. Vefa, yola çıkarken benimsediği prensipten taviz vermeden sürekli çağın gereklerine uygun yeni fonksiyonel ürünler geliştirerek sektöre öncülük etti. Sürdürülebilir inovasyon, teknoloji ve yatırım konularını kurum kültürü olarak benimseyen Vefa, sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok yerinde de birçok başarılı projeye imza attı. Vefa, ayrıca dünya çapında gerçekleştirilen yeni uygulamaları ile teknolojileri yakından takip ederek sektöre büyük katkılar sağladı. Teknolojiyi maksimum düzeyde kullanarak doğru malzeme ile doğru iş gücünü entegre eden bir yapı sistemi ortaya koyan Vefa, işçilerin hata yapma olasılığını minimuma indiren çeşitli yöntemler geliştirdi. Vefa 30 yıllık süreçte birçok yeniliğe imza attı. Profacto yapı profilleri ile kaynaksız yapı teknolojisine geçti. Akabinde dünyada tasarım ve patenti Vefa’ya ait olan Neopan panel teknolojisi ile ilk olarak kompozit panel üretimine başladı. 
Kendi enerjisini kendisi üreten ve ısı pompalarıyla ısıtılıp soğutulabilen Ekolojik Ev’i yapan Vefa, katlanabilir olma özelliği ile lojistik maliyetlerinde avantaj sağlayan katlanabilir Vekonas ve Vekonant konteynerlerin tasarımını, patentini ve üretimini gerçekleştirdi. Vefa’nın ürettiği son teknoloji ile geliştirdiği taklit edilemeyen pratik hazır konut Nestavilla, Türkiye için dönüm noktalarından biri oldu. Ayrıca Vefa bu sektörde kritik öneme sahip Fibercement levhaların üretimini Ekobord markası ile gerçekleştirdi.  Vefa’nın bu ürünleri ve geliştirdiği teknolojiler sektörün büyümesi noktasında önemli adımları oluşturdu. Kısaca Vefa, prefabrike yapı sektörünü dünya çapında bir noktaya ulaştırdı. 
Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerine de önem veren Vefa sektöre yönelik eğitimler verdi. Firmanın birçok mimar, mühendis ve teknik eleman yetiştirilmesinde önemli katkıları oldu. Kendi alanıyla ilgili teknik detay kitapları hazırlayan Vefa, geliştirdiği ürünler ile yüksek lisans ve doktora tezlerine konu oldu. Vefa yıllar içerisindeki büyüme başarısının yanında, kalite ve müşterilerine sunduğu hizmet alanında da çeşitli ödüller ve akreditasyonlar aldı. Sektöründe Turquality programına kabul edilen ilk firma olan Vefa, yine sektöründe bir ilk olarak Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı AR-GE merkezine sahiptir. Ayrıca 30 yıllık deneyimi ile know-how ve teknoloji ihracatı alanına da girerek değer üretim merkezi haline geldi. Bugün şirket, ön üretimli yapılar, yapı malzemeleri ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Vefa, bugün itibariyle dünyadaki her kıtada her türlü iklim koşuluna uygun, tamamen müşteri ihtiyacına özel çözümleri ile ön üretimli yapılar sektörünün bileşenleri olan prefabrik panel, modüler konteyner ve hafif çelik yapıları Vekon markası ile, tek çatı altında uluslararası arenadaki projelerinde gerçekleştirebilen nadir kuruluşlardan biridir. Dünyanın birçok noktasında projelerimiz, ön üretimli yapılarımız, çözümlerimiz ve ürünlerimizle yer alıyoruz. Müşterilerimize, işçi kampları, petrol kampları, askeri kamplar, mülteci kampları ve afetzedeler için yaşam alanları, acil yerleşim üniteleri, okullar, hastaneler, sosyal tesis binaları ve sosyal toplu konutların tasarım, üretim, lojistik ve montajını tek başına üstlenerek, anahtar teslim şekilde hizmet sunuyoruz.

Bugün üretimde ulaştığınız güç nedir? 

Üretim tesislerimiz 25.000 m²’si kapalı toplam 50.000 m²’lik alanda İstanbul’da ve Bilecik’te yer almaktadır. Ayda; 5.000 adet konteyner ve 50.000 adet prefabrik ve hafif çelik ayrıca ayda 2.000 m³ fibercement levha üretim kapasitesine sahibiz. Üretimimizin yüzde 65’ini farklı ülkelere ihraç ediyoruz. Çözümlerimiz noktasında Vekon markamızla prefabrik, konteyner, hafif çelik sistemleri ile işçi kampları, petrol kampları, askeri kamplar, mülteci kampları ve afetzedeler için yaşam alanları, acil yerleşim üniteleri, okullar, hastaneler, sosyal tesis binaları ve sosyal toplu konutların tasarım, üretim, lojistik ve montajını tek başına üstlenerek, anahtar teslim şekilde hizmet sunuyoruz. Ekobord markamızla A-1 sınıfı yanmazlık belgesine sahip fibercement dış cephe kaplaması üretimi gerçekleştiriyoruz. Bireysel hazır konut markamız Nestavilla ile ise prefabrik, hafif çelik veya modüler sistemden hazır konut üretimi gerçekleştiriyoruz.

Corona ile mücadele konusunda sağlık çalışanlarının misafirhane ihtiyacına çözüm sundunuz. Bu çalışmanız, sağladığınız fayda hakkında bilgi verir misiniz?

Öncelikle böyle bir projenin içerisinde yer alıp, böyle zorlu bir dönemde ülkemize ve sağlık çalışanlarımıza destek olabildiğimiz için kendimizi şanslı hissediyoruz. Hem Sancaktepe hem de Yeşilköy’deki misafirhanelerde toplamda 760 adet 700 odalı modüler birleşimli yaşam alanlarının üretim, sevkiyat ve montajını 45 gün gibi kısa bir sürede tamamlayıp, sağlık çalışanlarımızın hizmetine sunduk.  Zamanla yarıştığımız projeyi beklenen sürede teslim etmenin haklı gururunu yaşıyoruz.
Salgın hastalık, deprem gibi afet durumlarında acil yaşam alanlarına ihtiyaç duyulabiliyor. Bu noktada sektörünüzün önemi nedir? Vefa bu gibi durumlarda hangi avantajları sağlamaktadır?
Ürünlerimizin ihtiyaca uygun bir şekilde gerektiğinde modüler, gerektiğinde demonte yapı ve katlanabilir olması hızlı aksiyon alınması gerektiğinde hem nakliyede hem montajda müşterilerimize avantaj sağlıyoruz. Bu noktada, Türkiye’de ön üretimli yapı sektörü gerek kalite gerekse hız noktasında dünyadaki diğer rakipleriyle yarışabilecek düzeydedir.

Yurt dışı çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

 İlk büyük ihracatımızı 1997 yılında 1 milyon dolar olarak yapmıştık. 1997 yılından beri tam 22 yıldır her yıl ihracat yaparak ihracatımızı 40 kat artırdık. 2000 yılından bugüne kadar ise her ay ihracat yaptık. Patagonya’dan Türkmenistan’a, Almanya’dan Güney Afrika’ya kadar toplamda 100’den fazla ülkeye ürünlerimizi ve çözümlerimizi gönderdik. Her yıl 30-35 ülkeye ürünlerimizi ve çözümlerimizi ulaştırarak o ülkelerde projeler gerçekleştiriyoruz. 1997’den beri ihracat yapan bir firma olarak, bugün geldiğimiz noktada ürettiğimiz ürünlerin yüzde 65’ini dünyanın çeşitli bölgelerine göndererek projeler gerçekleştiriyor, müşterilerimizin çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz. Ayrıca, daha önce belirttiğimiz gibi ürün ve çözüm ihracatı yanında know-how ve teknoloji ihracatı da yapıyoruz. Katar’da, Gabon’da ve Dubai’de şirketlerimiz var. Diğer ülkelerde de bayilerimiz ve çözüm ortaklıklarımız mevcut. Ortadoğu’da Afrika’da marka bilinirliğimiz yüksek. 2016 yılında kabul edildiğimiz Turquality Programı ile birlikte yurtdışındaki markalaşma sürecimiz daha da hız kazandı. 

Çözüm sunduğunuz diğer referanslarınıza örnek verir misiniz?

 Öne çıkan projelerimizden örnekler vermek gerekirse; Venezuela’da 2.000 adet hafif çelik yapı sistemiyle konut, Gabon’da 600 adet hafif çelik konut, Malezya’da 80.000 metrekare hafif çelik yönetici lojmanları, Irak’ta 1.000 adet prefabrik panel sistem konutlar ve sosyal tesisleri, Somali’de 200 yataklı hafif çelik hastane, Irak ve Suriye’de okullar, Gana’da 100 farklı bölgede seçim ofis binaları, Peru’da işçi kampları yaptık. Fildişinde Frankofon Olimpiyatları için 4.000 sporcunun konaklayacağı olimpiyat köyü kurduk. Afganistan hükümetine prefabrik ve hafif çelik imalat fabrikası kurulumu ve yönetimi yaparak devletin acil ihtiyacı olan her gün 1.000 m² okul üretimini gerçekleştirdik. Arjantin Patagonya’da konut projesi gerçekleştirdik. Türkiye’de üretmiş olduğumuz yarı mamül ürünleri bu bölgelere ihraç ederek projeleri tamamladık. 

Gündeminizde hangi çalışmalar var? 

Halihazırda, Macaristan, Arnavutluk, Sırbistan ve Uganda’daki işçi kampı projelerimiz ve Türkiye’nin değişik şehirlerindeki projelerimiz eş zamanlı olarak devam etmektedir. Bunun yanında önümüzdeki süreçte Batı Afrika’da, Gana’da, lokal bir yatırımcı firma ile ortak üretim tesisi kurmak planlarımız arasında yer almaktadır. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci bu girişimimizi yavaşlatmış olsa da, gelişmeleri titizlikle izliyor ve doğru zamanı bekleyerek düşündüğümüz yatırımı hayata geçirmeyi hedefliyoruz.